Belangrijke functies in de financiële sector van de toekomst

Belangrijke functies in de financiële sector van de toekomst
Heel wat banen zullen in het gedrang komen dankzij artificial intelligence en robotica, maar gelukkig zijn er ook functies die aan belang zullen winnen.

Artificial intelligence en robotica bepalen de toekomst. Heel wat banen zullen in het gedrang komen, volgens het Wereld Economisch Forum zelfs 75 miljoen banen wereldwijd. Gelukkig brengt deze evolutie ook nieuwe banen met zich mee, mogelijks zo’n 133 miljoen. Daarom heeft het rekruteringsbureau Robert Half onderzoek gedaan naar de toekomst van de financiële sector, met de hulp van 700 professionals. Uiteraard staan er enorme veranderingen op til dankzij digitale tools. Werknemers zullen nieuwe vaardigheden moeten aanleren, en er zijn vijf functies waarvan het belang enorm zal toenemen.

1. Financieel adviseur

Hulp nodig bij je financiën? Dan staat een financieel adviseur voor je klaar. Zij projecteren het resultaat van spaargeld en beleggingen, en geven eventueel advies om goed voorbereid te zijn op je pensioen. Hun doel is om je te begeleiden in beslissingen, zodat je erin slaagt je financiële doelstellingen vlot maar verstandig te bereiken.

2. Forensisch accountant

Ook in de toekomst zullen specialisten in het begroten van schade broodnodig zijn. Dat is wat een forensisch accountant doet, net als de volledige omvang van een verlies inschatten. Forensische analyse kent vier kerngebieden: het verzamelen van gegevens, de voorbereiding, de analyse en de rapportering.

3. Specialist ERP-systemen

IT-systemen blijven belangrijk, en specialisten in ERP-systemen (enterprise resource planning) dus ook. Het is altijd voordelig om de productiviteit te maximaliseren en de kosten te minimaliseren. Deze specialisten zorgen voor de coördinatie of werken mee aan de ontwikkeling van IT-systemen. Het onderhoud en eventuele vernieuwingen nemen ze ook voor hun rekening, altijd in samenwerking met de gebruikers. Tot slot organiseren ze opleidingen om gebruikers met het systeem vertrouwd te maken.

4. FP&A-specialist

Al jaren is financial planning & analysis (FP&A) het domein waarin financiële professionals kunnen uitblinken en echt het verschil maken, en de toekomst zal daar geen verandering in brengen. Een controller staat in voor de voorgelegde cijfers en zorgt ervoor dat de financiële boekhouding correct is, terwijl een FP&A-specialist of -team op basis daarvan de prognoses uitvoeren. Zij stellen een planning op met budgetten en periodieke prognoses en ondersteunen zo het management bij belangrijke beslissingen.

5. Specialist in strategische planning

Strategische planning is nog zoiets dat niet snel door robots overgenomen zal worden. Specialisten in strategische planning vormen een statisch plan om tot een hulpmiddel bij het nemen van besluiten, dankzij strategische feedback. Zij zorgen ervoor dat een plan uitgebreid en geoptimaliseerd kan worden als er zich nieuwe omstandigheden voordoen.

Zin in meer?

Wil je jezelf klaarstomen voor de toekomst? Wil je sterk in je schoenen staan om financiële beslissingen te nemen voor je organisatie? Dan vind je tussen onze financieel-economische opleidingen vast wel iets dat bij je past.

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect