Bereid je tijdig voor op de nieuwe IFRS-standaarden 9, 15 en 16

In 2018 en 2019 zullen drie nieuwe IFRS-standaarden – de internationale boekhoudnormen – de oude vervangen. Fouad Elouch, IFRS en Reporting Expert, waarschuwt dat je je best nu al voorbereidt op de veranderingen!

 

“Een eerste standaard die vervangen wordt, is IFRS 15 ‘Opbrengsten uit contracten met klanten’. Aangezien dit gaat over omzetverantwoording in de resultatenrekening, zal dit een grote impact hebben op het rapporteren van een van de belangrijkste cijfers. De nieuwe IFRS 16 ‘Leaseovereenkomsten’ vereist dat alle huurcontracten op de balans en dus in de jaarrekening worden weergegeven. De impact daarvan hangt uiteraard af van je leaseportfolio. Tot slot is er nog IFRS 9 ‘Financiële instrumenten’. Die bepaalt onder andere de verwerking van financiële activa en financiële passiva, waaronder de verwerking van schulden en vorderingen. De nieuwe IFRS 15 en IFRS 9 gaan van kracht op 1 januari 2018, IFRS 16 op 1 januari 2019.”

 

Lezen niet voldoende

Dat is dus over een paar weken al. “Daar moet je nu al mee bezig zijn, zeker met IFRS 15 over de opbrengsterkenning. Verantwoording afleggen over de omzet zal in sommige gevallen namelijk heel moeilijk blijken. Het is zeker niet zo eenvoudig als het lijkt! De principes van IFRS 16 zijn dan wel minder complex, maar de toepassing ervan vergt wel heel wat opvolging van contracten en bepaling van belangrijke veronderstellingen. Dat zal een impact hebben op alle systemen, dus ook hier is het van belang tijdig te starten met de voorbereidingen.”

De standaarden even lezen, zal zeker niet volstaan. “Je moet de standaarden echt begrijpen”, benadrukt Fouad Elouch. “Om de belangrijkste principes te begrijpen en onder de knie te krijgen, kan je best een opleiding of inleidende cursus volgen. Een tweede stap is je te laten begeleiden om de nieuwe standaarden te vertalen naar de praktijk. Zeker voor IFRS 15 zijn er verschillende criteria die goed bekeken moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld aan de hand van een workshop waar praktische vragen en situaties uitgewerkt kunnen worden.”

 

Met IFRS 15 moet je zeker nu al bezig zijn. Verantwoording afleggen over de omzet zal in sommige gevallen namelijk heel moeilijk blijken. Het is zeker niet zo eenvoudig als het lijkt!

 

Voor alle bedrijven

Fouad Elouch geeft aan dat de nieuwe standaarden alle ondernemingen zullen beïnvloeden. “Sommigen zullen meer impact voelen dan anderen, zo zullen telecom- of farmaciebedrijven meer beïnvloed worden door IFRS 15 dan productiebedrijven. Maar iedereen draait omzet, en iedereen huurt wel iets: een gebouw, bedrijfswagens … Bijgevolg zal elke onderneming er de gevolgen van merken.”

Bij grote, beursgenoteerde bedrijven is er vaak iemand intern die dat opvolgt. “Toch doen ook zij best nog een beroep op externe specialisten. De nieuwe standaarden zijn te ingewikkeld om alles zelf uit te dokteren. Bovendien is wat hulp wel aangewezen om een eerste analyse op de bestaande contracten uit te voeren.” De boodschap van Fouad Elouch is dus duidelijk: onderschat dit zeker niet, de nodige systeemwijzigingen hebben toch al snel een doorlooptijd van een paar maanden.

 

Zin in meer? 

Wil ook jij je geconsolideerde jaarrekening presenteren in overeenstemming met IFRS? Deze opleidingen helpen je op weg: ‘IAS/IFRS - basisopleiding’, ‘De essentie van IAS/IFRS’, ‘Toepassing van IAS/IFRS in België en in de EG en presentatie van de normen’ en ‘Waardering van de activa en van de passiva onder IAS/IFRS’.

 

Fouad Elouch is IFRS en Reporting Expert. Zijn ervaring bouwde hij op door meer dan tien jaar te werken als Senior Manager Brussels IFRS Centre of Excellence bij Deloitte. Dit jaar startte hij zijn eigen bedrijf, EFRA (Elouch Financial Reporting Advisory). Hij is bovendien verantwoordelijk voor de toepassing van IFRS bij Ontex, onderdeel van BEL20. Hij geeft diverse IFRS trainings en seminaries en doceert ook aan de Vrije Universiteit Brussel. Naast IFRS is hij ook gespecialiseerd in IPSAS (International Public Sector Accounting Standards).

Avatar foto

Auteur

Kristof Van den Langenbergh is productmanager voor de opleidingen van Fiscaal Informatief alsook voor de Finance en Logistieke portfolio van NCOI Learning. Op basis van zijn kennis en ervaring in deze materies zorgt hij ervoor dat deze opleidingen steeds up-to-date zijn en waar nodig bijgestuurd worden. Zijn doel? Ervoor zorgen dat de deelnemers onmiddellijk aan de slag kunnen in hun dagelijkse werkzaamheden met deze praktische ervaring en kennis op zak.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect