Btw op voertuigen: vermijd de volgende valkuilen

Kent u de complexe btw-regels op voertuigen door en door? Weet u in welke mate een auto aftrekbaar is? En onder welke voorwaarden? Tony Lamparelli, specialist ter zake, legt alles in detail uit in het kader van een seminarie van Fiscaal Informatief.

 

De meest complexe situatie, waardoor belastingplichtigen het vaakst fouten maken, is het gemengd gebruik van voertuigen. En dit vooral bij voertuigen die zowel privé als professioneel worden gebruikt. “Vaak denken mensen dat je een auto maximaal kunt aftrekken – 50% van de btw – zonder dat je het professionele gebruik van die auto moet aantonen”, stelt Tony Lamparelli. “Dezelfde misvatting bestaat voor bedrijfsauto’s, zoals een bestelwagen.”

Een eerste aspect waar geen rekening mee wordt gehouden, is het begrip ‘privégebruik’. Dat is van doorslaggevend belang voor de berekening van de btw-aftrek. “Het privégebruik van een gemotoriseerd voertuig omvat ook de woon-werkverplaatsingen van de belastingplichtige of van elke andere gebruiker van die voertuigen, de zaakvoerder, de bestuurder, een personeelslid …”

 

Vier berekeningsmethodes

Hoe moet u dan te werk gaan? “De fiscus heeft vier methodes ingevoerd om de btw-aftrek te berekenen voor zowel natuurlijke personen als vennootschappen die een voertuig ter beschikking stellen van een personeelslid of de zaakvoerder”, gaat Tony Lamparelli verder.

De eerste is omslachtig: hierbij moet u dagelijks alle beroepsverplaatsingen bijhouden, bijvoorbeeld als u een klant bezoekt of naar een leverancier rijdt. “Zo krijg je exact het percentage dat je de auto voor beroepsdoeleinden gebruikt en dat percentage geldt ook voor de btw-aftrek. Vergeet niet dat deze aandeelsverhouding voor auto’s in alle omstandigheden begrensd is tot 50%.

Er bestaan nog twee andere minder omslachtige, maar soms ook minder voordelige methodes. “De derde methode bijvoorbeeld voorziet in een forfait van 35% voor beroepsmatig gebruik en dus btw-aftrek.”

 

Kan je 50% van de btw op een auto aftrekken? Zo makkelijk gaat dat niet!

 

Bedrijfsvoertuigen

Voor het gebruik van bestelwagens heeft de fiscus een afzonderlijke regeling uitgewerkt. “Je kunt je verplaatsingen natuurlijk bijhouden om aan te tonen dat een bedrijfsvoertuig 100% voor beroepsdoeleinden wordt gebruikt”, vult Tony Lamparelli aan. Doe je dat niet, dan moet je met een forfait van 85% of 35% werken naargelang van het aantal voorwaarden waaraan je voldoet. “Om in aanmerking te komen voor het forfait van 85%, moet de bestelwagen o.a. hoofdzakelijk als werkinstrument worden gebruikt in het kader van de economische activiteit. Dit betekent dat het beroepsgebruik hoger dan 50% moet liggen en dat het transport van goederen of materiaal typerend is voor de aard van de economische activiteit van de belastingplichtige. Is dat niet het geval, dan is de aftrek begrensd tot 35%.” Anders dan wordt aangenomen, is de btw op een pick-up die als bedrijfsvoertuig wordt beschouwd dus niet automatisch voor 100% aftrekbaar. En oefent de belastingplichtige een vrij beroep uit, bijvoorbeeld een notaris of een boekhouder, dan is de aftrek forfaitair beperkt tot 35%. “Tenzij je natuurlijk opteert voor het bijhouden van verplaatsingen.”

 

Wat dan bij een verkoop?

“De berekeningsregels om het exacte btw-bedrag te berekenen dat verschuldigd is bij de verkoop van een voertuig dat eigendom is van een bedrijf, zijn nog niet goed gekend bij belastingplichtigen”, benadrukt Tony Lamparelli.

 

Zin in meer?

Het seminarie ‘Btw in de autosector’ (docent: Jurgen Opreel, de btw-lijn) van Fiscaal Informatief vertelt u alles over de belangrijkste veranderingen ter zake en geeft u een antwoord op onduidelijke of complexe problemen: heel nuttige info om uw btw-boekhouding te beheren.

 

Tony Lamparelli is adviseur bij FOD Financiën en professor aan het ICHEC-ESSF in Brussel, aan het HEAJ van Namen en aan het IPEPS Supérieur in Seraing. Hij is spreker en auteur van talrijke boeken en publicaties inzake btw.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect