Controller: maak je klaar voor de toekomst

Hoe ziet de toekomst van controlling eruit? Er staan heel wat uitdagingen en nieuwe technologieën klaar die de professionele context van de controller sterk beïnvloeden. Hoe zorg je ervoor dat je klaar bent voor de toekomst en op tijd de trend van verandering inzet? Sven Arnauts van Delaware deelt zijn visie.

Elke controller weet of vreest dat zijn of haar job er binnenkort totaal anders uitziet. Sven Arnauts verwacht dat de professionele toekomst van controllers er heel anders uitziet. Denk aan nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie (AI) en machine learning. Hij verwacht dat AI, data science, blockchain, self-service business intelligence en zelfs ‘cognitive boardrooms’ al binnen vier jaar tot de dagelijkse leefwereld van een respectabel aantal controllers kunnen behoren.

“In de medische wereld wordt ‘machine learning’ al langer gebruikt om bepaalde aandoeningen te voorspellen. We zien deze geavanceerde manier van scenario analyses en predictieve modellen nu ook opduiken in het zakenleven.”

 

Andere middelen, andere job

“Nog te veel controllers zijn vooral bezig met het creëren van rapporten over de bedrijfsperformantie. Of over hoeveel de bedrijfswinst bedraagt. En ze vertrouwen hiervoor nog te vaak op dezelfde methodes van 10 jaar geleden. We moeten controlling dringend anders invullen.”

Sven Arnauts wil dat de controller zijn oorspronkelijke, échte opdracht terug opneemt: rapporten analyseren en interpreteren om daarmee het management aanbevelingen voor een betere bedrijfsvoering te bezorgen. AI en machine learning zullen die betere data aanreiken.

 

Mens en robot samen!

Maar Sven Arnauts gaat niet uit van een doemscenario, in tegendeel: “Uiteraard zijn mensen onzeker door de veranderingen en nieuwe technologie, uiteraard zien we weerstanden, maar ik verwacht niet dat controllers zullen verdwijnen. Bij controlling is het niet: de mens of de robot. Het wordt de mens mét de robot. Omdat nattevingerwerk zeker niet past bij cruciale beslissingen zal AI het analysevermogen van de controller komen versterken. Enkel vanuit hun gecombineerde sterkten zullen ze hun waarde kunnen maximaliseren.”

 

Zin in meer?

Wil je klaar zijn voor de toekomst en up-to-date blijven over het interpreteren van data en het efficiënt omgaan met nieuwe ICT-systemen? Op de dag van de controller leer je er meer over.

 

Sven Arnauts, Solution Lead, werkt sinds 2010 voor Delaware. Hij adviseert bedrijven op het vlak van waardecreatie vanuit zijn expertise in strategie en het activeren van data. Sven is ook een veelgevraagd gastspreker bij verschillende instituten en conferenties.

Avatar foto

Auteur

Marleen De Greef is teammanager Business Development bij NCOI Learning. Marleen was eerder al actief in consulting (Accenture), banking (ING) en hr (SD Worx).

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect