Controllers zijn van cruciaal belang bij een overname

Als controller vorm je de schakel tussen de bedrijfsvoering en de boekhouding. Je adviseert de CEO en CFO en zorgt er mee voor dat de business groeit. Maar ook een bedrijf waarderen zou standaard een onderdeel moeten zijn van de rol van een controller, vindt corporatefinance-experte Nathalie Calle.

 

“Grote organisaties hebben veelal een coproratefinanceteam of structuur ter beschikking die onder meer de waardering van mogelijke overnametargets, de uitrol van innovatieve producten, het opzetten van nieuwe businesslijnen … voor zijn rekening neemt”, legt Nathalie Calle uit. “Het merendeel van de Belgische bedrijven zijn echter kmo’s die zulke teams intern niet ter beschikking hebben. In de grotere kmo’s zien we een afzonderlijke controllerfunctie aanwezig.”

 

“Wanneer deze bedrijven aandacht hebben voor corporatefinancetaken zoals de waardering van het bedrijf, dan is dit veelal onderdeel van het takenpakket van de controller. In de praktijk zien we echter dat deze taak regelmatig extern wordt uitbesteed en dat dit helemaal niet van hem of haar verwacht wordt. Ongeacht of het wordt neergelegd bij de controller of extern, veelal stellen we vast dat er te weinig aandacht aan besteed wordt.”

 

Goede begeleiding

“Laat ons naar waardering toe focussen op het onderdeel van bedrijfsovername (koop/verkoop). De controller kan veel impact creëren door de gesprekken optimaal voor te bereiden. We zien in de praktijk al te vaak dat er emotioneel gekocht wordt. Het nieuwe bedrijf past goed bij het huidige of er is een klik waardoor men al snel te veel betaalt. Of omgekeerd, wanneer men verkoopt, laat men het al snel voor te weinig geld gaan omdat men het besluit van verkoop reeds gemaakt heeft en de processen te lang aanslepen. Het advies van een goede controller kan dat verhinderen. Als je je CEO en CFO goed wil begeleiden, dan vertrek je best vanuit een goed voorbereide target setting, ondersteund vanuit technische modellen. Tegelijkertijd bepalen die niet alles, er zijn nog meer zaken waar je rekening mee moet houden!”

 

Heel vaak wordt er emotioneel gekocht. Het nieuwe bedrijf past goed bij het huidige of er is een klik waardoor men al snel te veel betaalt. Het advies van een goede controller kan dat verhinderen.

 

5 tips

  1. De waarde van een bedrijf is niet enkel de waarde die voorkomt uit financiële berekeningen en modellen, houdt rekening met alle componenten.
  2. Behoud de controle op de juiste punten, maar geef ook ruimte tot flexibiliteit.
  3. Houd rekening met het type bedrijf om de juiste waarderingstechnieken toe te passen. Een jonge hightechspin-off waardeer je anders dan een matuur bedrijf.
  4. Laat ruimte voor de emotionele factor bij onderhandelingen, maar vermijd dat deze de overhand neemt.
  5. De meeste waarderingen stoppen bij de bepaling van een getal voortkomend vanuit een waarderingsmethode, geef daarnaast de nodige aandacht aan het werkkapitaal en de cash.

 

5 valkuilen bij het waarderen

  1. De beperkingen van de verschillende waarderingsmodellen.
  2. Het gebrek aan analyse naar de culturele fit en andere moeilijk meetbare componenten, zowel bij overname, ontwikkeling nieuwe business …
  3. Gebruik bonusconstructies en earn-outconstructies op de juiste manier, wees alert voor de hockey stick, zelfs bij earn-out.
  4. 1+1 is niet altijd gelijk aan 2 of 3.
  5. Vergeet het post-acquisitietraject niet.

 

5 goede voorbeelden van controllers met een toegevoegde waarde

Een goede controller:

  1. heeft aandacht voor projectmanagement en combineert deze rol in de doorsnee groei-KMO.
  2. stopt niet bij de analyse maar geeft ook advies.
  3. houdt rekening met diverse factoren, bijvoorbeeld: de aandeelhouders hebben een exitstrategie voor ogen.
  4. heeft een helikopterview en adviseert van aan de zijlijn vanuit objectiviteit, rekening houdend met de subjectiviteit en de emoties van de diverse partijen aan de tafel.
  5. is flexibel en houdt rekening in zijn advies met de belangen van de onderneming en de uitgetekende strategie in de opzet van de waarderingsmethodologie.

 

Zin in meer? 

Wil je ook een goede controller worden? Ontdek alle tips, valkuilen en voorbeelden op de ‘Dag van de Controller’. Eerder op zoek naar een solide basis? Dan is onze Controller-opleiding iets voor u.

 

Nathalie Calle bouwde een jarenlange ervaring op als financial controller en vervolgens CFO bij diverse bedrijven. In 2014 richtte ze haar eigen bedrijf op, CinControl, dat klanten consultancy in finance, strategy & organisation biedt. Sinds vorig jaar is ze bovendien ook Advisor Debt & Equity Funding bij Moore Stephens Belgium.

Avatar foto

Auteur

Marleen De Greef is teammanager Business Development bij NCOI Learning. Marleen was eerder al actief in consulting (Accenture), banking (ING) en hr (SD Worx).

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect