De leestip van… Rita Naessens

Rita Naessens boektip Fact-Based Decision marketing

De hele zomer lang kan je bij NCOI Learning zomercursussen volgen. Gepassioneerde lesgevers staan klaar om hun kennis en ervaring met jou te delen. We laten er drie aan het woord. Ze doken voor ons in hun cursus én in hun boekenkast.

Rita Naessens geeft les in Finance bij NCOI Learning

Voor Rita is Finance de boeiendste afdeling binnen een bedrijf. “Je hebt een overzicht op alles. Je draait niet mee op operationeel niveau, zoals in de logistiek of productie, maar je hebt vaak wel een beter globaal beeld. Je ziet zaken minder fragmentarisch. Als je dan op een bepaald niveau zit binnen een bedrijf, kan je gemakkelijk linken maken.”

Rita focust ook op die vaardigheden in haar opleidingen. “Dat linken gaat niet vanzelf. Het vraagt ervaring en kennis. Ik geef deelnemers vaak de tip om zelf eens in de processen te staan. Toon interesse in wat je bedrijf doet en probeer dat te begrijpen. Zo ontdek je dat productie afhankelijk is van een aantal factoren, dat ook marketing niet alleen staat, … Stelselmatig begin je de waardeketen van een bedrijf te kennen en leer je dat Finance boven alle ondersteunende delen ligt. Het is belangrijk dat je vanuit je financiële functie die verschillende delen goed begrijpt.”

“Want dan pas begint het plezant te worden!” Voor Rita gaat Finance dan ook veel verder dan louter het financiële plaatje opmaken. “Bij de maandafsluiting, bijvoorbeeld, krijg je alle cijfers te zien en kan je erin duiken. Het is interessant en spannend om dan uit te zoeken waarom iets is zoals het is. En, vooral, hoe het beter kan. Want zeker als er zich een probleem voordoet, kijkt men vaak naar Finance voor antwoorden. Je managet niet zelf, maar hebt een belangrijke rol binnen het beheer van het bedrijf. Je zit in het hart van je business.”

Is basiskennis verreist voor jouw opleidingen?

“Toch wel. Deelnemers hebben vaak uiteenlopende functies, maar meestal zijn het wel professionals die al in Finance zitten of er zich in willen vervolmaken. Sommigen hebben bijvoorbeeld altijd gewerkt in accounting en willen meer richting controlling. Daardoor hebben ze andere noden. Maar even goed zie ik zaakvoerders die inzicht willen krijgen in de financiële processen van hun bedrijf. Heel soms nemen juristen deel. Allen zijn ze wel thuis in de financiële wereld.”

“In Finance sta je in het hart van je bedrijf”

Hoe ben je er zelf ingerold?

“Ik ben gestart als management trainee, wat me de kans gaf om een beetje van alles te doen binnen een bedrijf. Na dat project werd ik opgevist door de toenmalige CFO. Daar heb ik toen alles geleerd. Want het is niet zo dat je met een diploma economie alles weet. Je moet het al doende leren. De opleidingen bij NCOI zijn dan ideaal om de opgedane kennis nog verder te verfijnen en echt expert te worden in je vak.”
Waarom lesgeven?
“Zoals zo velen in het onderwijs, heb ik gekozen voor dit vak omdat ik graag kennis doorgeef. Ik haal er veel energie uit. Ik heb in mijn carrière al heel veel dingen gedaan en een behoorlijke bagage opgebouwd. Het geeft dan veel voldoening om dat door te geven aan mensen die vaak nog aan het begin van hun carrière staan. Daarnaast vind ik het ook boeiend om mensen vanuit verschillende bedrijven samen te brengen. Want iedereen doet ongeveer hetzelfde, maar nooit exact hetzelfde. Dan is het enorm verrijkend om van elkaar te leren, zowel voor hen als voor mij.”

Het favoriete boek van Rita

Een echte aanrader is… Fact-based decision making van Dries Van Nieuwenhuyse.

“Dit boek is, voor zover ik het weet, het enige boek dat alles over rapportering samenbrengt. Vroeger werd boekhouding vaak als iets aparts gezien, en vandaag is dat nog steeds het geval in sommige bedrijven. Maar eigenlijk hoef je dat niet zo fragmentarisch te bekijken. Alles wordt binnen een organisatie namelijk gevoed vanuit de financiële rapportering. Financiële medewerkers leggen vast wat er op het operationele niveau gebeurt. En dat brengt het boek samen. Ook koppelt men dat aan andere topics, zoals strategische intelligentie en gaat men dieper in op hedendaagse fenomenen, als data crushers, die de toekomst proberen te voorspellen aan de hand van databronnen. Dat globale overzicht en de linken tussen tal van aspecten binnen een bedrijf, maakt het boek interessant voor mij.”

Ik lees het liefst …

“non-fictie. Ik wil over tal van zaken bijleren. Zo las ik onlangs over de nieuwe zijderoutes. Het gaat over het expansieplan van China en hoe het land stelstelmatig zijn wereldmacht uitbreidt. En iets dichter bij huis lees ik momenteel over ons huidig voedselsysteem. Het legt de manier waarop we aan (bio)landbouw doen, bloot en stelt vragen over hoe we alles duurzaam en betaalbaar kunnen houden. Zeer boeiend, vooral ook omdat ik in mijn eigen streek, de Vlaamse Ardennen, kan zien welke impact onze huidige werkwijze heeft.”

Zin in een opleiding van Rita Naessens?

Van controller naar volwaardige businesspartner
Masterclass Financieel Management
Plannen en budgetteren

of kies één van onze andere opleidingen over controlling , financieel management of budgetteren.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect