De nieuwe belastingaangifte: heerlijk helder?

Vorig jaar kreeg de fiscus het ‘Heerlijk Helder’-label van het Radio 1-programma Hautekiet. Het aanslagbiljet is dan ook een stuk begrijpelijker geschreven. Helaas kan die opsmuk het fundamentele probleem, de onhoudbare complexiteit van onze personenbelasting, niet verdoezelen.

Schone schijn

Vorig jaar kreeg de fiscus het ‘Heerlijk Helder’-label van het Radio 1-programma Hautekiet. Dat smaakt naar meer, moet de fiscus hebben gedacht, want ook de nieuwe belastingaangifte, die deze week officieel werd voorgesteld, is taalkundig aangepakt. Termen als ‘overeenkomstig’, ‘ter gelegenheid van’ of ‘met uitzondering van’ zijn niet langer terug te vinden in de belastingbrief, maar werden heerlijk helder vervangen door ‘volgens’, ‘bij’ en ‘behalve’.

Helaas kan die opsmuk het fundamentele probleem, de onhoudbare complexiteit van onze personenbelasting, niet verdoezelen.

 

Hypothecaire kater

Het probleem is niet zozeer het recordaantal van 810 codes die de aangifte dit jaar telt. Tax-on-web pikt er de relevante codes uit en kauwt doorgaans ook de juiste bedragen voor.

Het probleem is dat Tax-on-web dat niet doet voor de aangifte van hypothecaire leningen, terwijl net die de belastingbetaler ieder jaar opnieuw de meeste hoofdbrekens bezorgen. Hebt u een lening lopen, dan stelt de nieuwe belastingbrief uw gezond verstand wel erg op de proef door u vanaf dit jaar op te zadelen met het ultieme enigma. Zo kunt u de intresten van uw lening aangeven in een rubriek ‘leningen die (in principe) vóór 2005 zijn gesloten’ of in een rubriek ‘andere leningen’. Al mag die ‘in principe’ verontrusten, bij deze opdeling – vóór of niet vóór 2005 – kunt u zich wellicht nog iets voorstellen.

Hebt u een lening lopen, dan stelt de nieuwe belastingbrief uw gezond verstand wel erg op de proef door u vanaf dit jaar op te zadelen met het ultieme enigma.

 Maar kiest u voor optie één – lening (in principe) vóór 2005 gesloten – dan moet u meteen daarop een tweede keuze maken tussen ‘leningen gesloten in 2015’ of ‘vóór 2015’. Jawel, u leest het goed, uw lening gesloten vóór 2005 kan dus ook in 2015 gesloten zijn. Qua heerlijk helder, kan dat tellen.

Niet dat de fiscus het noorden kwijt is. Dit is gewoon het gevolg van de ingewikkelde woonfiscaliteit na de zesde staatshervorming.

 

Deze column verscheen eerder in Trends. Lees meer over de woonfiscaliteit na de zesde staatshervorming in de uitgebreide column van Jef Wellens op TaxWorld.

Alles weten over de nieuwe aangifte? Jef Wellens licht alle wijzigingen toe tijdens de seminars Update Personenbelasting van Kluwer Opleidingen op 26 mei (Kontich).

 

Avatar foto

Auteur

Jef Wellens is fiscaal jurist en belastingconsulent bij Wolters Kluwer. Hij is gespecialiseerd in personenbelasting en auteur van diverse fiscale publicaties. Hij bouwde zijn didactische vaardigheden op als fiscaal docent voor verschillende hogescholen, universiteiten en beroepsverenigingen. Bij NCOI Learning is hij een vaste waarde en door de deelnemers een zeer gewaardeerd docent.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect