De nieuwe Europese douanewetgeving: van verwarring naar verheldering

Het is je waarschijnlijk niet ontgaan dat in mei 2016 de nieuwe Union Customs Code (UCC) in werking trad. Dit nieuwe douanewetboek van de Europese Unie vervangt het vroegere Communautaire Douanewetboek (CDW). Betekent dit nu dat de bestaande douaneregelgeving helemaal ondersteboven gehaald wordt? Lionel Van Reet, Partner Customs & International Trade Compliance bij PwC, vertelt er meer over.

 

UCC zorgt voor veranderingen

“Heel wat basisprincipes blijven overeind,” zegt Lionel Van Reet. Maar toch zijn er heel wat veranderingen: “De nieuwe Europese verordening roept dan ook heel wat vragen op bij onze cliënten. Het is vaak niet duidelijk wat de nieuwe definitie van het begrip ‘douanewaarde’ volgens de UCC inhoudt. Er hangt eveneens heel wat mist rond de correcte berekeningsmethode van de aangepaste douanewaarde. UCC is een complexe materie, zeker als je weet dat de interpretatie van sommige aspecten in de verschillende Europese landen niet altijd dezelfde is.”

 

Er hangt heel wat mist rond de correcte berekeningsmethode van de nieuwe douanewaarde.

 

Wat verandert er aan de douanewaarde?

Wat de douanewaarde betreft, zijn er aanzienlijke wijzigingen. Lionel Van Reet: “De transactiewaarde blijft het uitgangspunt, maar de manier waarop deze transactiewaarde bepaald wordt, is anders dan vroeger. Maar wat nog belangrijker is: deze nieuwe berekeningsmethode heeft een impact op de financiële resultaten. Onder UCC veranderen de definities van een aantal fiscale begrippen en dat roept verschillende vragen op: In hoeverre beïnvloedt de nieuwe regelgeving de bottom line van een onderneming? Wat met producten waarop royalties of Intellectual Property van toepassing zijn? Moeten die royalties ook worden gebruikt voor de berekening van de douanewaarde?”

 

De link tussen transfer pricing en de nieuwe douanewaarde

“Het thema ‘transfer pricing’ is actueler dan ooit. Multinationals en andere ondernemingen zijn steeds meer met elkaar verbonden en dat roept opnieuw heel wat vragen op: In welke mate bepalen de relaties tussen ondernemingen de douanewaarde? En welk bewijsmateriaal wordt er van de onderneming verwacht? Welke informatie en documentatie aanvaarden douanemedewerkers wanneer er sprake is van transfer pricing? Wordt de douanewaarde op basis van de oorspronkelijke prijs bepaald of gebeurt dit op basis van de aangepaste prijs?”

 

Zin in meer? Ben je benieuwd naar meer en wil je meer te weten komen over de douaneregelgeving? Kom dan naar de opleiding 'Douane van A tot Z' waar de nieuwe douanewaarde en nog vele andere aspecten aan bod komen.

 

Lionel Van Reet is Partner bij PricewaterhouseCoopers (PwC) en gespecialiseerd in Customs & International Trade Compliance.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect