De ‘Update Fiscaliteit 2018’ met Lieven Van Belleghem, dé jaarlijkse “must do” voor het bank- en verzekeringskantoor

Vanaf dinsdag 17 april 2018 start Lieven Van Belleghem voor de 34ste maal met zijn jaarlijkse ronde van Vlaanderen ‘Update Fiscaliteit voor bank en verzekering’. Een mooie aanleiding om hem hieromtrent enkele vragen te stellen.  

Waarom is deze opleiding zo belangrijk voor de bank- en verzekeringsprofessional?

Actief zijn in de bank- en verzekeringssector, zonder voldoende kennis van de fiscaliteit van de spaar- en beleggingsproducten, de (woon)kredieten en de levensverzekeringen, valt nog moeilijk te verantwoorden.De fiscaliteit van al deze bank- en verzekeringsproducten is immers zeer ingewikkeld en bovendien onderworpen aan voortdurende veranderingen.Met onze compacte opleiding ‘Update Fiscaliteit 2018’ geven wij aan deze professionals de kans om zich op één namiddag of avond voldoende bij te scholen, om op die manier hun eigen klanten verder correct te kunnen adviseren.

Wat zijn de meest opvallende wijzigingen of nieuwigheden waarover het in 2018 zal gaan?

Voor de verzekeringssector is uiteraard de nieuwe pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) een belangrijk onderwerp. Medio 2018 zullen de verzekeringsmakelaars aan hun zelfstandig cliënteel niet alleen het VAPZ kunnen aanbieden, maar nu ook, als aanvulling, de POZ. Tijdens het update-seminarie worden alle fiscale en sociale aspecten van deze nieuwe pensioenovereenkomst op een duidelijke manier uitgelegd.
Verder zal de nodige aandacht worden besteed aan de belangrijkste wijzigingen van het erfrecht en het huwelijksvermogensrecht, zoals die van toepassing zullen zijn vanaf 1 september 2018. Deze nieuwe wetgeving bepaalt o.m. het vermogensrechtelijk statuut van de levensverzekeringen bij echtgenoten gehuwd in gemeenschap, een statuut waarover in de voorbije 12 jaar door verschillende fiscale administraties dikwijls tegenstrijdige standpunten werden ingenomen.
Ook het nieuwe duale systeem van pensioensparen (met al zijn valkuilen), zoals wij dat vanaf dit jaar zullen kennen, wordt besproken.
Uiteraard zullen wij het ook hebben over de nieuwe taks op de effectenrekeningen. En ook over de problematiek van het afkopen van studiejaren met het oog op het verhogen van het wettelijk pensioen zal meer uitleg worden verschaft.

Wellicht wordt ook de nieuwe belastingaangifte 2018 besproken door u?

Tijdens onze ‘Update Fiscaliteit 2018’ blijft de bespreking van de nieuwe aangifte uiteraard een belangrijk onderdeel. Op een systematische manier worden alle nieuwe en alle belangrijke rubrieken besproken. Voor wie nog steeds belastingaangiftes invult, is dit onderdeel van de opleiding dan ook van bijzonder belang. Maar ook voor wie geen aangiftes invult, is deze bespreking bijzonder nuttig. Deelnemers kunnen immers kennismaken met tal van nieuwe fiscale regels, zoals van toepassing vanaf dit en volgend aanslagjaar.

Zo wordt meer uitleg verschaft over de nieuwe bijkomende belastingvrije som voor de alleenstaande ouder met een laag inkomen (en het nieuwe belastingkrediet voor kinderopvangkosten waarop deze alleenstaande ouder voortaan recht zal hebben). Ook de nieuwe regels inzake voordelen alle aard voor fietsgebruik en gratis gebruik van een smartphone of laptop komen aan bod, evenals de nieuwe belastingvrijstelling voor intresten en dividenden.
Ook over de nieuwe regels inzake de aftrek van autokosten in de personenbelasting wordt de nodige uitleg verstrekt.

Mogen wij aannemen dat ook de nodige aandacht wordt geschonken aan de fiscaliteit van de woonkredieten?

Rekening houdend met de vele fiscale vragen die mij hieromtrent gedurende het hele jaar worden gesteld, mag de fiscaliteit van de woonkredieten als hoofdthema niet ontbreken. Uit die vragen blijkt dat het voor vele bankkantoren nog steeds niet evident is om over woonkredieten correct advies te verstrekken. Wij kunnen dan ook niet anders dan (nogmaals) de belangrijkste regels uit te leggen over zowel de fiscaliteit van het krediet “eigen” woning (de woonbonus) als deze voor de “niet-eigen” woning (het federale langetermijnsparen en de intrestaftrek) en de mogelijke cumul van gewestelijke en federale voordelen.
In dit kader zal uiteraard ook Vak IX van de belastingaangifte volledig worden besproken.

Op welk cursusmateriaal mogen de deelnemers aan de ‘Update Fiscaliteit 2018’ rekenen?

Naar goede gewoonte ontvangt iedere deelnemer aan onze opleiding ‘Update Fiscaliteit 2018’ de volledig bijgewerkte versie van het handboek “Praktische Belastingservice”, dat ondertussen met zijn 728 blz. is uitgegroeid tot hét fiscale naslagwerk voor bank-verzekering en accountancy. De reden? Een zeer volledige bespreking van de personenbelasting en van de fiscale aspecten van de levensverzekeringen, de aanvullende pensioenen en de woonkredieten én de successierechten (in het algemeen, en ook toegespitst op de levensverzekering).

Verder ontvangen deelnemers voor een aantal onderwerpen kopies van de slides en eventueel bijkomende teksten, zodat men met meer dan voldoende documentatie terug naar kantoor kan gaan en klanten correct kan adviseren.

Mogen wij u tot slot nog veel succes wensen met uw 34ste ronde van Vlaanderen?

Dank u wel.

Lieven Van Belleghem was 6 jaar werkzaam bij een bank en 5 jaar directeur bij een verzekeringsmaatschappij. Hij doceert sinds 1981 (intern) en 1985 (intern en in open formule) fiscale opleidingen, voornamelijk voor de bank- en verzekeringssector. In 1992 startte hij met zijn eigen opleidingsbedrijf, dat sinds september 2015 deel uitmaakt van Kluwer Opleidingen. Jaarlijks volgens ruim 5.000 bank- en verzekeringsprofessionals de door Van Belleghem-Kluwer Opleidingen georganiseerde seminaries. Hij is sinds 1985 ook auteur van het handboek “Praktische Belastingservice”, hét fiscale naslagwerk voor bank-verzekering en accountancy.

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect