Een kortingsbon of cadeau geven? Denk aan de btw!

Verkoop je vouchers, geef je wel eens kortingsbonnen of een cadeau aan je klanten? Dan informeer je best vooraf hoe het zit met de btw en welke optie btw-technisch de slimste keuze is. Doe je dat niet, dan kan dit onverwacht duur uitvallen, zegt Bart Buelens, Director bij EY.

 

Multi purpose voucher

Stel: je hebt een restaurant en verkoopt vouchers van € 100 voor een Valentijnsetentje op 14 februari. Dat noemen we een single purpose voucher. Op het moment van de verkoop van de voucher dient de restaurantuitbater dit in te geven in zijn elektronische kassa, met 12% btw voor de voeding en 21% voor drank. Als de klant die dag niet komt eten (een zogenaamde no show), mag de restaurantuitbater de btw dan terugvragen? Of is de btw voor de klant?

 

Bart Buelens: “Dat hangt ervan af. Het is sowieso slimmer om een zogenaamde multi purpose voucher te verkopen: in dit geval een bon van € 100 die vrij te besteden is. Dan moet je geen btw rapporteren bij de verkoop van de bon. Pas als de klant effectief komt eten, breng je de btw in. Als de klant nooit langskomt, heb je € 100 in je zak. En dan volgt het heikel punt: mag je dit bedrag gewoon houden of moet je btw aangeven? Voorstanders van het eerste opperen dat er geen dienst heeft plaatsgevonden en er dus geen btw betaald moet worden.”

 

“Het verhaal van de btw in vouchers is bijzonder complex. De nieuwe btw-richtlijn gaat de zaken op Europees vlak een pak vereenvoudigen. De richtlijn gaat in op 1 januari 2019, maar bevat een aantal verduidelijkingen die in feite nu al in België kunnen worden toegepast. Verder bevat ze een aantal opmerkelijke wijzigingen.”

 

Btw in de kortingsbon

“Een winkelier die zelf een kortingsbon uitgeeft voor een volgende aankoop, mag de waarde van de bon aftrekken. Stel dat je € 2 korting krijgt op € 10 sinaasappelen, dan is de maatstaf van de btw-heffing € 8. Het wordt ingewikkelder als de klant een bon inwisselt bij iemand anders dan diegene die hem heeft uitgereikt. Stel dat een waspoederfabrikant een bon uitreikt die jij als klant verzilvert in een supermarkt. De vraag is dan: kan de fabrikant de btw die in de bon zat terugkrijgen of niet? Het wordt nog gecompliceerder als de fabrikant geen Belgisch bedrijf is. Waarom zou die dan (Belgische) btw terugtrekken als hij nooit (Belgische) btw afgedragen heeft? En wat als de klant een ondernemer is en een factuur vraagt? Dan riskeert de staat de btw tweemaal terug te betalen.”

 

Geschenk van geringe waarde

“Wil je je klanten toch graag een cadeau geven, maar niet het risico lopen de factuur achteraf gepresenteerd te krijgen? Op geschenken van geringe waarde – max. € 50 – hoef je geen btw te betalen. Terwijl je als handelaar de btw kan terugvorderen op de aankoop van de cadeaus. Het is wel uitkijken met het soort cadeaus dat je geeft. Zo kan je de btw wel terugkrijgen voor een geschonken fles wijn, maar niet voor een fles sterke drank.”

 

Zin in meer?

Alle info rond de btw-regels krijg je in het seminarie ‘De fiscale behandeling van vouchers, kortingbonnen en andere marketingtechnieken’

 

Bart Buelens is director bij EY. Hij is een veelgevraagd spreker voor btw-seminaries.
Bart is lid van de kernredactie Fiscale Actualiteit (Wolters Kluwer).
Daarnaast is hij auteur van diverse btw-publicaties. Hij publiceert ook regelmatig btw-artikels in vaktijdschriften.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect