Een stap verder in e-facturatie en e-invoicing

Een stap verder in e-facturatie en e-invoicing
In 2017 liepen Europese lidstaten 11,2% van de verwachte btw-inkomsten mis. Door e-facturatie via de fiscus te laten verlopen krijgt de overheid zicht op de btw-bedragen, met een betere controle tot gevolg.

De Italiaanse regering heeft beslist dat bedrijven hun facturen aan andere bedrijven via de fiscus moeten versturen. Ook andere landen overwegen om dit systeem in te voeren, aangezien het voordelig is om de btw-ontvangsten te innen. In 2017 liepen Europese lidstaten 11,2% van de verwachte btw-inkomsten mis, wat goed is voor zo’n 137,5 miljard euro. Door e-facturatie via de fiscus te laten verlopen krijgt de overheid zicht op de btw-bedragen. Dit zorgt voor een betere controle.

Vele voordelen

De bedrijfswereld zal hier een grote impact van ondervinden. Het belangrijkste is dat belastingsontduiking moeilijker wordt. Bovendien kan een bedrijf een factuur niet snel weigeren. De overheid kan ook een betere controle houden over de betaaltermijnen, en zo kleinere bedrijven beschermen tegen machtsmisbruik van grote corporaties.

Een ander voordeel is dat e-facturatie haast automatisch gerealiseerd wordt. In Italië ontvangt de overheid alleen elektronische documenten. Bedrijven die nog geen eigen systeem hebben, moeten de factuur op een portaal ingeven. In België is dit in sommige gevallen ook al de norm: facturen gericht aan de overheid moeten digitaal verstuurd worden.

Onmacht Europese Commissie

Tot voor kort gold er een unieke standaard voor heel Europa, zodat alle bedrijven in alle lidstaten op dezelfde manier konden factureren. Italië vraagt nu echter vijf extra’s, wat het organisaties in een internationale omgeving niet makkelijk maakt om de administratie van bestelling tot facturatie op een juridisch correcte manier te organiseren. In deze situatie komt de onmacht van de Europese Commissie naar boven. Dergelijke initiatieven van individuele landen kunnen niet verhinderd worden. Ook voor landen als Duitsland, Polen, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk zou het voordelig zijn om het voorbeeld van Italië te volgen.

De situatie in België

Digicrowd, een platform dat de volledig digitale verwerking van facturen promoot, krijgt alvast de steun van de federale regering, en in het bijzonder van minister van Financiën Alexander de Croo. Digicrowd stelt een geleidelijke groei van het aantal deelnemers en geïnteresseerden vast, maar anderzijds wordt er slechts 5 à 7% van de facturen volledig digitaal verwerkt. Er bestaan al initiatieven van de Vlaamse en de federale overheid om facturen elektronisch te verwerken, maar tot nog toe heeft de algemene weerstand tegen verandering de overhand.

Een algemeen struikelblok is dat het aanleveren van een factuur in pdf-vorm niet voldoende is. De verwerking kan pas volledig automatisch verlopen wanneer de factuur 100% digitaal aangeboden wordt. Nochtans zijn er tal van voordelen. Dankzij de directe link tussen verzender en ontvanger ligt de veiligheid heel wat hoger. Ook de kosten kunnen 2/3 lager liggen dan wat nu het geval is. Bovendien zal de verwerking van de facturen veel sneller verlopen. Vele positieve kanten dus, maar zoals gewoonlijk verloopt verandering traag.

Een blik op de toekomst

De Croo is van mening dat een algemene verplichting tot e-invoicing alleen kan gebeuren als de bedrijven er ook de voordelen van inzien. Het is mogelijk dat er beloningen ingevoerd worden zoals een snellere recuperatie van de btw. De Croo wijst alvast de aanpak van Italië aan als goed voorbeeld, en suggereert dat deze strategie deel kan uitmaken van de onderhandelingen voor een volgende regering. Het valt ook op dat heel wat accountants vragende partij zijn voor een verplichting tot e-facturatie.

Bronnen:

Zin in meer?

Ben je overtuigd van de voordelen van e-facturatie? Wil je dit graag in de praktijk kunnen toepassen? Dankzij de opleiding E-facturatie en e-archivering zal je een strategie voor je eigen organisatie kunnen uitwerken.

Avatar foto

Auteur

Kristof Van den Langenbergh is productmanager voor de opleidingen van Fiscaal Informatief alsook voor de Finance en Logistieke portfolio van NCOI Learning. Op basis van zijn kennis en ervaring in deze materies zorgt hij ervoor dat deze opleidingen steeds up-to-date zijn en waar nodig bijgestuurd worden. Zijn doel? Ervoor zorgen dat de deelnemers onmiddellijk aan de slag kunnen in hun dagelijkse werkzaamheden met deze praktische ervaring en kennis op zak.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect