Opleiding Essentials boekhouden en jaarrekening: boekhoudkundig inzicht voor iedereen!

Opleiding Essentials boekhouden en jaarrekening: boekhoudkundig inzicht voor iedereen! cover
Wil je kunnen meepraten met je collega's van de boekhouding? Of wil je gewoon financieel onderbouwde beslissingen kunnen maken? Dat kan, dankzij de cursus Essentials boekhouden en jaarrekening.

Boekhouden is niet altijd even gemakkelijk, maar kennis hebben van boekhouding kan wel nuttig zijn voor iedereen in het bedrijfsleven. Met de opleiding Essentials boekhouden en jaarrekening krijg je antwoorden op basisvragen zoals: “Wat is dubbel boekhouden?” en leer je via oefeningen boekhoudkundige begrippen te gebruiken in de praktijk. Na deze opleiding schrikken cijfers je niet meer af, neem je gefundeerde beslissingen en kan je meepraten over financiële zaken.

Hoe draagt deze opleiding bij aan jouw talenten?

Of je nu officemanager, jurist of een startende bedrijfsleider bent, deze opleiding helpt jou om de cijfers van een bedrijf te begrijpen, wat ook jouw rol is binnen de onderneming. En begrip van het boekhoudkundige draagt op zijn beurt bij aan het succes van jouw dagelijkse, professionele activiteiten.

Als je bijvoorbeeld een beslissingnemende functie bekleedt, dan kan je zo meer financieel onderbouwde beslissingen nemen en investeerders of andere stakeholders overtuigen. De groei van je bedrijf vertaalt zich nu eenmaal het best in boekhoudkundige termen. En als je die taal spreekt, dan verbetert dat de interne en externe communicatie, met een vlottere samenwerking en meer transparantie tot gevolg.

Een beter begrip van cijfers en de boekhouding kan ook bevorderlijk zijn voor je betrokkenheid. Zo zal je het wellicht waarderen als je begrijpt hoe het bedrijf waar je werkzaam bent er financieel voor staat. En als je dankzij die kennis kritische vragen kan stellen ten gunste van het beleid, dan is dat een win-winsituatie. Je voelt je als medewerker dan niet alleen meer verbonden met het bedrijf, maar je creëert ook een nuttige bottom-up communicatiestroom voor de beleidsmakers.

Cijfers interpreteren en boekhoudkundige termen kunnen hanteren hoeft niet uitsluitend de taak te zijn van financieel geschoolden. Een basiskennis boekhouden bij meerdere medewerkers bevordert de algehele transparantie, betrokkenheid en productiviteit binnen het bedrijf.

Tot slot, als je zakendoet (over landsgrenzen heen), dan wil je zeker zijn dat alles volgens de boekhoudkundige regels gebeurt. Je kan daarvoor ten rade bij je boekhouder, maar je kan de boekhouder ook ontlasten als je tot op zekere hoogte zelf weet hoe de vork in de steel zit. Dat is niet onbelangrijk, zeker wanneer de boekhouder druk bezig is met de afsluiting van het boekjaar. Een bijkomend voordeel is dat ook je eigen productiviteit niet in het gedrang komt omdat je dankzij je basiskennis op je eentje al verder geraakt.

Gedaan dus met die angst voor cijfers. Na deze opleiding kan je spreken zoals een boekhouder en is finance niet langer complex voor je.

Voor wie is deze opleiding bedoeld?

Iedereen die meer kennis wil van boekhouding en de jaarrekening zal zich gediend voelen bij deze opleiding. Of dat nu is om mee het beleid van een onderneming uit te stippelen of om mee te kunnen spreken met de financiële collega’s. Zo is de opleiding niet enkel een goede opfrissing voor boekhoudbedienden, juristen en fiscalisten, maar ook een goede beginnerscursus voor ingenieurs, informatici en andere medewerkers.

Wat houdt de opleiding Essentials boekhouden in?

In deze 3-daagse opleiding boekhouden krijg je naast een theoretisch overzicht van alle relevante begrippen en vraagstukken ook een praktijktoepassing.

Het theoretische gedeelte behandelt boekhoudkundige begrippen als:

 • Actief
 • Debet
 • Credit
 • Afschrijving
 • Winst- en verliesrekening
 • Voorraadwaardering
 • Enz.

En daarbij ga je dieper in op boekhoudkundige vragen als:

 • Hoe interpreteer je een balans?
 • Wat is het verschil tussen kosten en uitgaven?
 • Waar vind je de samenstelling van het kapitaal terug?
 • Enz.

Het praktijkgedeelte omvat cases, oefeningen en voorbeelden die je helpen om deze begrippen en inzichten in de praktijk te gebruiken.

Waarom deze opleiding volgen?

Deze cursus boekhouden kent enkele duidelijke voordelen:

 • De opleiding is nuttig voor zowel beginners als mensen met basiskennis.
 • Dankzij de cases, oefeningen en voorbeelden met opgaven en gedetailleerde oplossingen wordt alles heel concreet en onmiddellijk toepasbaar.
 • We werken voor deze opleiding in kleine groepen met aandacht voor individuele begeleiding waar mogelijk.
 • Omdat de opleiding in 3 dagen wordt gegeven, met tussen elke les een week voor bezinning en oefening, beschik je snel over de gewenste kennis.
 • Deze opleiding komt in aanmerking voor verschillende subsidies.


Zin in meer?

Wil je starten met deze opleiding? Of wil je nog meer praktische informatie? Bezoek dan de opleidingspagina Essentials boekhouden en jaarrekening en schrijf je vandaag nog in!

Interesse in andere artikels over Finance, tax & accounting? Klik dan hier.

 

Avatar foto

Auteur

Bieke Cauwenberghs is productmanager Legal, Fiscaliteit en Accountancy bij NCOI Learning.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect