De financiële basis voor niet-financiële professionals

Bases financières pour professionnels non-financiers
Hoe is het met jouw financiële kennis gesteld? Wil je kunnen meepraten met je collega's van financiën? We lijsten op wat je moet weten om mee te kunnen nadenken over de financiële plannen van je organisatie.

Wil je een beter inzicht krijgen in de financiële zaken van je organisatie? Als je niet thuis bent in het wereldje van financiën, is dat best ingewikkeld. Daarom zetten we op een rijtje wat je moet weten over je bedrijf, vooraleer je mee kan nadenken over financiële vraagstukken.

Kosten

Weet je al wat de dagelijkse kosten van je bedrijf zijn? Zijn de kosten regelmatig of zijn er pieken en dalen verbonden aan bepaalde seizoenen? Het is belangrijk om te weten of je voldoende inkomsten hebt om kosten op te vangen, en of je reserves de pieken te boven kunnen blijven. Hou daarnaast ook rekening met de grote kostenposten op jaarbasis. Zijn deze broodnodig of is daar ruimte om te bezuinigen?

Betalingen

Ontvangen je klanten snel hun factuur nadat ze de levering hebben ontvangen? Waarschijnlijk zijn er ook klanten die laat betalen. Ga na of dat invloed heeft op winst of verlies. Probeer dat vervolgens te beïnvloeden door snel betalen te stimuleren bij je klanten. Maar vergeet niet om ook naar je eigen organisatie te kijken. Doen jullie het zelf goed? Misschien is het mogelijk om korting te onderhandelen als je je eigen facturen sneller betaalt.

Voorraad en omzet

Het is altijd goed om te weten hoe het met je voorraad staat. Is die niet te verouderd? Kijk bovendien eens naar de omzet. Is deze voldoende verdeeld over de klanten? Sterk afhankelijk zijn van slechts één of enkele klanten kan in je nadeel werken.

Waarde

Weet je wat de huidige financiële waarde van je organisatie is? Is deze aan het groeien of aan het dalen? Afhankelijk zijn van de bank is nog iets waar je rekening mee moet houden. Het is een optie om de rentabiliteit van je bedrijf te gebruiken om die afhankelijkheid te doen afnemen. Bovendien is het beeld dat de buitenwereld van je onderneming heeft uitermate belangrijk voor je waarde. Je moet namelijk het vertrouwen van mogelijke klanten kunnen winnen.

Investeren en groeien

Onderzoek welke investeringen er onontbeerlijk zijn om de continuïteit van je organisatie te garanderen. Denk maar aan het implementeren van de nieuwste technologieën. Maakt je bedrijf voldoende winst om te investeren in deze zaken? Hou in je achterhoofd of je onderneming kan groeien zonder dat je beroep moet doen op banken, aandeelhouders of crowdfunding. En is dat het geval, hoeveel kan je groeien?

Bron: unizo.be

Zin in meer?

Suizen je oren zodra je de termen rentabiliteit, solvabiliteit of liquiditeit hoort? Dan is de opleiding Financieel-economische begrippen voor niet-financiële functies jou op het lijf geschreven. Wil je een stap verder gaan en kunnen meedenken over de diepere impact van financiële beslissingen op de toekomstplannen voor je bedrijf? Dan is de opleiding Financieel management voor niet-financiële functies helemaal geschikt voor jou.

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect