First year auditor? Neem een vliegende start!

First year auditor? Neem een vliegende start!
Het eerste jaar als auditor is spannend, maar je leert enorm veel bij. We geven 7 tips voor een vliegende start.

Voor een startende auditor is het eerste drukke seizoen een spannende maar boeiende periode. Het is een uitgelezen kans om jezelf verder te ontwikkelen en te groeien in je functie. Toch kan het overweldigend overkomen. Daarom geven we je 7 tips over hoe je je eerste jaar als auditor ten volle kan benutten.

1. Blijf kalm

Nieuwe werknemers leggen vaak de lat hoog voor zichzelf, maar dat is helemaal niet nodig. Je collega’s weten dat er nog veel te leren valt. De leidinggevende auditor leert je de kneepjes van het vak. Neem je tijd om de procedures te leren kennen en wees niet bang om vragen te stellen. Je teamleader zou je dan hoe dan ook taken moeten geven die afgestemd zijn op jouw kunnen. Het is normaal dat sommige problemen je petje te boven gaan. Die problemen zijn voor ervaren auditors.

2. Kom op tijd, en met de glimlach!

Attitude en punctualiteit zijn zaken waar je zelf de controle over hebt. Als je collega’s merken dat je aandachtig bent en dat het fijn is om met je samen te werken, zal je ook vaker gevraagd worden om mee te werken aan projecten. Dat kunnen unieke kansen zijn die niet voorgelegd worden aan andere first year auditors.

3. Wees plichtsgetrouw

De routineklusjes zijn vaak weggelegd voor startende auditors, zoals cash checks of inventarisatiewerk. Het kan dan wel monotoon werk zijn, toch is het cruciale informatie. Toon dus dat je nauwkeurig te werk kan gaan, en dat je niet werkschuw bent.

4. Ken je limieten

First year auditors hebben het vaak moeilijk om hulp te vragen wanneer dat nodig is. Auditing is zeer technisch, en het is erg onwaarschijnlijk dat je al meteen een expert bent. Als een probleem buiten je vermogen ligt, is het veel efficiënter om meteen advies te vragen. Je gaat niet goed met je tijd om als je er uren werk in steekt zonder resultaat. Erken dus je limieten om ook je teamgenoten tijd en energie te besparen. Schakel op tijd hulp in om frustraties en misverstanden te vermijden.

5. Communiceer op een georganiseerde manier met je klanten

Als first year auditor is het belangrijk om met de klant rekening te houden. Organiseer je vragen zodat je de klant zo weinig mogelijk stoort. Groepeer je vragen als dat mogelijk is. Het is belangrijk dat de klant niet te veel tijd van zijn werkdag aan jou moet besteden. Soms bestaan er al procedures voor communicatie met de klant, of soms neemt de teamleader dit voor zijn rekening. Dat geeft aan dat dat ook echt van belang is. Doordacht zijn in je communicatie, dat is het voornaamste.

6. Vraag meteen om uitleg

Je wilt een goede indruk maken, maar toch is het goed om meteen om extra uitleg te vragen. Anders overschat je misschien jezelf, waardoor je veel tijd verliest. Zorg dus dat je goed begrijpt wat de opdracht inhoudt en wat de doelen zijn, en dat je over de nodige informatie beschikt. Anders loopt het proces vertraging op, en zal je de klant nog vaak moeten lastigvallen. Daar gaat de goede indruk…

7. Geniet van de ervaring

First year auditor ben je maar één keer. Koester de vele ervaringen en de groei die je doormaakt. Het is de enige keer dat je op zo’n korte tijd zoveel kennis opdoet. Bovendien kom je heel wat interessante mensen tegen, met diverse achtergronden. Geniet ten volle van alles wat je bijleert en van de relaties die je uitbouwt.

Bron: journalofaccountancy.com

Zin in meer?

Kriebelt het om voor het eerst aan de slag te gaan met auditing? Of misschien wil je wel meer inzicht krijgen in de audit van je eigen bedrijf? In de opleiding Audit: basisopleiding kom je alles te weten wat je nodig hebt.

Avatar foto

Auteur

Kristof Van den Langenbergh is productmanager voor de opleidingen van Fiscaal Informatief alsook voor de Finance en Logistieke portfolio van NCOI Learning. Op basis van zijn kennis en ervaring in deze materies zorgt hij ervoor dat deze opleidingen steeds up-to-date zijn en waar nodig bijgestuurd worden. Zijn doel? Ervoor zorgen dat de deelnemers onmiddellijk aan de slag kunnen in hun dagelijkse werkzaamheden met deze praktische ervaring en kennis op zak.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect