Fiscale maatregelen: “Zorg dat alle voordelen opwegen tegen de nadelen”

Fiscale maatregelen: “Zorg dat alle voordelen opwegen tegen de nadelen”
De fiscale berichtgeving dezer dagen staat steevast bol van de tijdelijke coronamaatregelen. Roel Van Hemelen, gaf tijdens het webinar “Update Vennootschapsbelasting” een kristalhelder overzicht.

De fiscale berichtgeving dezer dagen staat steevast bol van de tijdelijke coronamaatregelen. Roel Van Hemelen, partner en belastingconsulent bij TaxQuest, gaf tijdens het webinar “Update Vennootschapsbelasting” – en dus met respect voor de regels omtrent social distancing… – een kristalhelder overzicht.

Corona, corona, corona…

Steunmaatregelen en subsidies van overheidswege alom; maar ook fiscaal is er voor vennootschappen voldoende te rapen om goed in de gaten te houden dezer dagen…

De diverse aanpassingen aan (uitstellen of verminderen van) voorafbetalingen zijn vooral voor de zwaarst getroffen vennootschappen zeer interessant. Andere vennootschappen, die uiteraard dit jaar vooralsnog minder winst noteerden of zelfs verlies zullen maken, maar verder prima het hoofd boven water weten te houden, kunnen in theorie eveneens van deze maatregelen gebruik maken; maar “ik ben er nog niet helemaal van overtuigd dat de voordelen zullen opwegen tegen de nadelen”, waarschuwt Roel. Aan de meeste maatregelen hangen immers ook consequenties vast; een (tijdelijk) verbod op de uitkering van dividenden (teneinde niet terug onder de normale regelingen te vallen) is daar veelal één van. Wie over voldoende liquiditeit beschikt kan daarom maar beter goed onderzoeken welk scenario het beste bedrijfsresultaat zal opleveren.

Doorstorting bedrijfsvoorheffing

De voorbije weken regende het vooral consumptiebevorderende suggesties en maatregelen vanwege de zgn. ‘Superkern’. Denk maar aan de check twv 300 euro voor elke werknemer, die de horeca en de cultuursector ten goede moet komen; of de al bij al wat weifelend ontvangen NMBS railpas. Voor ons springt echter vooral de gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting der bedrijfsvoorheffing eruit.

Zeer interessant voor bedrijven die in doorstart verkeren”, aldus Roel Van Hemelen. “Bedrijven die sinds half maart tot einde mei minstens één maand in tijdelijke werkeloosheid verkeerden, kunnen voor de maanden juni, juli en augustus van dit jaar 50% vrijstelling krijgen voor de bedrijfsvoorheffing die je méér betaalt dan de BV van de maand mei. Dat is dus de referentiemaand. Maar opgelet: als je vennootschap ook nog àndere vrijstellingen geniet, moeten die éérst toegepast worden. Dan pas geldt De 50%-regel is pas van toepassing op wat er dàn nog rest.

Vooruitkijken loont

Investeren is vooruitkijken; en dat loont meestal. De eenmalige investeringsaftrek voor kleine ondernemingen wordt tijdelijk terug verhoogd, van 20 naar 25%. Die zal gelden voor investeringen tussen 12 maart en het einde van dit jaar. “Weet echter dat de normale voorwaarden voor de investeringsaftrek gewoon voortlopen”, benadrukt Roel: “de investeringen moeten uitsluitend voor bedrijfsdoeleinden gedaan zijn; het moet om nieuwe activa gaan; etcetera. Maar er is wél nog een belangrijke nieuwigheid… De gewone eenmalige investeringsaftrek is in principe slechts één jaar overdraagbaar. Maar volgend jaar wil je natuurlijk de verliezen van dit jaar gaan compenseren… of eerst andere aftrekken toepassen. Om deze investeringsaftrek voor niemand verloren te laten gaan, werd dus besloten om hem voor twee jaar overdraagbaar te maken.

Meer weten?

Herbekijk het webinar 'Update Vennootschapsbelasting' met Roel Van Hemelen.

De fiscale-actualiteit wijzigt momenteel grondig en snel. Zelf alle vakliteratuur doornemen is tijdrovend. De Fiscale Club van Fiscaal Informatief is de ideale manier om op de hoogte te blijven van de laatste PB & Vennb-wijzigingen. Deze formule is onmisbaar voor elke professional die zijn of haar fiscale kennis op peil wil houden. In 7 sessies per academiejaar krijgt u een handig overzicht van de meest actuele wetgeving, wijzigingen, arresten, circulaires, parlementaire vragen, rulings én commentaren inzake personenbelasting en vennootschapsbelasting.

Biografie

Roel Van Hemelen is partner bij het advieskantoor TaxQuest. Daarvóór was hij Director Business Tax bij het advieskantoor Moore Stephens. Hij doceert fiscale seminaries voor zowel NCOI Learning als Fiscaal Informatief.

Kristof Van den Langenbergh

Auteur

Kristof Van den Langenbergh is productmanager voor de opleidingen van Fiscaal Informatief alsook voor de Finance en Logistieke portfolio van NCOI Learning. Op basis van zijn kennis en ervaring in deze materies zorgt hij ervoor dat deze opleidingen steeds up-to-date zijn en waar nodig bijgestuurd worden. Zijn doel? Ervoor zorgen dat de deelnemers onmiddellijk aan de slag kunnen in hun dagelijkse werkzaamheden met deze praktische ervaring en kennis op zak.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect