Te veel mensen worden pas bewust van het belang van financiële kennis op het moment dat ze die echt nodig hebben: wanneer ze een project voorstellen aan de klant of het bedrijf bijvoorbeeld. “Vijgen na Pasen”, weet trainer Dries Potteau. “Een goede basiskennis is beter voor het bedrijf … en uiteindelijk ook voor jezelf.”
Een recente studie van de internationale werving- en selectiegroep Robert Walters bewijst nogmaals dat financeprofielen fel worden begeerd, ongeacht de schaalgrootte van de onderneming. De aantrekkende economie leidt tot groei en dat versterkt de nood aan inhuiskennis van financiële processen en operaties.
Maar volgens Dries Potteau, Manager bij Deloitte Accountancy, is het evenzeer belangrijk dat iedereen in het bedrijf financiële basiskennis heeft om de business vooruit te helpen. “Van hoog tot laag. En binnen alle domeinen of schakels van de businessketen. Hoe beter de financiële geletterdheid van elke medewerker, hoe hoger de vermogensopbouw en hoe sterker de resultaten.”
Dries trekt de lijn zelfs resoluut door naar de privéomgeving. “Een gezin is ook een ‘bedrijf’. Wie daar zijn inkomsten en uitgaven met kennis van zaken beheert, zal op het einde van de maand meer overhouden. Bovendien zijn we door de digitalisering meer op onszelf aangewezen. Een rekening openen, een verzekering afsluiten … gebeurt online. Als je de kleine lettertjes niet begrijpt, maak je wellicht niet de beste keuze of ben je meer vatbaar voor misbruik of onaangename verrassingen. In het bedrijf is dat niet anders.”
Mensen met financieel inzicht staan zowel op het werk als privé sterker.
Leven van de kassa? Niet doen!
Je zou er versteld van staan hoeveel leidinggevenden nog vanuit de buik beslissingen nemen en de gezondheid van de onderneming toetsen aan de stand van hun bankrekening. Nochtans, positief is niet altijd positief en negatief niet altijd negatief. Er spelen heel wat ‘onzichtbare’ krachten mee die de echte winstgevendheid bepalen. Wie van de kassa leeft, botst vroeg of laat tegen een muur.
3 onmisbare principes
Een architect die 10% korting biedt, maar een brutomarge hanteert van hooguit 5% maakt verlies. Dat lijkt zo klaar als pompwater, maar Dries’ ervaring leert het omgekeerde. “Het begrip ‘brutomarge’ is één van de drie principes die iedere medewerker zou moeten begrijpen.
Net als ‘toegevoegde waarde’. Stel, de HR-afdeling wil een nieuwe kracht aanwerven. Hoe overtuigt ze de bedrijfsleider van het nut van die investering? Door met cijfers aan te tonen dat de medewerker meer zal opbrengen dan hij of zij kost.”
Ten derde moeten elke verkoper, marketeer, IT’er, magazijnier … een budget kunnen opmaken. “De accurate berekening van kosten en baten behoedt het bedrijf voor investeringen die niet bijdragen tot de gezondheid van de organisatie.”
Naar een financieel gedreven attitude
Moet iedereen nu alle ins en outs van het financieel plan of de balans tot achter de komma beheersen? “Neen. Belangrijk is dat mensen bewust zijn dat hun daden – hoe klein of groot ook – impact hebben op de cijfers van de onderneming. En dus uiteindelijk ook op de persoonlijke prestaties en situatie.
Bovendien krijg je dankzij financiële kennis beter inzicht in het waarom van bepaalde beslissingen. Je bent beter gewapend tegen ‘geruchten’ of valse waarheden en je kunt pro-actiever inspelen op evoluties en je eigen inzetbaarheid versterken.”
Kortom, het leren begrijpen van de cijfers om de cijfers is niet het doel, wel het inzicht verwerven om zo ‘beter te doen’ in het belang van de onderneming en jezelf.
Zin in meer? Spijker je financiële bagage bij en doe je leidinggevende of klant gebudgetteerde voorstellen waartegen hij of zij onmogelijk ‘neen’ kan zeggen. Word Sterk in financiën!
Dries Potteau is accountant-belastingconsulent bij Deloitte Private. Hij begeleidt al tien jaar kmo’s en familiebedrijven op vlak van accountancy, fiscaliteit, strategisch, financieel en juridisch advies. Naast zijn functie als vertrouwde adviseur, is hij ook gastdocent bij hogescholen en verzorgt hij interne en externe opleidingen.