Hervorming van de vennootschapsbelasting: mag het iets meer zijn?

Er valt in ons land altijd wel nieuws te rapen over fiscale maatregelen. Momenteel is één onderwerp brandend actueel: de hervorming van de vennootschapsbelasting. Voor de federale regering betekende dit een werk van lange adem, met veranderingen die de specialisten hadden verwacht. Persoonlijk had fiscaal advocaat Alain Vanderstraeten er nog meer van verwacht. Hij reikt ons enkele extra ideeën aan…

 

Onder de grens van 30 %

Het nominale belastingtarief zal geleidelijk dalen van het huidige tarief van 33,99 % naar 25 % in 2020. “Dat is inderdaad het belangrijkste nieuws. Voor kmo’s geldt vanaf 2018 een tarief van 20 % op de eerste schijf van 100.000 euro. Maar zoals u weet, is niets gratis. Bepaalde begeleidende maatregelen kunnen een averechts effect hebben, zoals de voorwaarde voor een minimale vergoeding (45.000 euro) voor de bedrijfsleiders van kmo’s. Als die niet wordt gehaald, is een speciale heffing van 10 % van toepassing”, zo legt Alain Vanderstraeten uit.

 

Eenvoudiger en aantrekkelijker

Een van de doelstellingen van de regering is de vennootschapsbelasting eenvoudiger maken. Is dat gelukt? “Iedereen verwachtte een hervorming op basis van een minder complexe vennootschapsbelasting, met lagere belastingtarieven. Laat daar geen twijfel over bestaan: daarin is de regering geslaagd. Maar wat nog altijd belangrijk blijft, is de mate waarin België aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders. Ik denk dat de vermindering niet ambitieus genoeg is en onze ondernemingen niet competitiever zal maken. We hadden nog een stap verder kunnen gaan, bv. naar 20 %.”

 

Notionele intresten en minimale belastbare grondslag

Een van de begeleidende maatregelen is de hervorming van de notionele intrestaftrek (NIA). “Hier zal de regel worden herzien. De stijging van het eigen vermogen wordt in overweging genomen, en niet meer het totaalbedrag dat jaar na jaar is verzameld. We moeten ook wijzen op de beperking van de aftrek van bepaalde posten. Als het tarief daalt, stijgt namelijk de grondslag … Zo is er voor de recupereerbare belastingverliezen een grens vastgelegd op 1 miljoen euro, plus 70 % van het saldo van de belastbare winst. Een minimale grondslag van 30 % zal dus belastbaar zijn. Een vergelijkbare maatregel werd al ingevoerd in de jaren 1990, maar die werd toen snel opgegeven”, legt Alain Vanderstraeten uit.

 

De eerste wijzigingen lijken interessant, maar we moeten waakzaam blijven

 

België maakt inhaalbeweging

De fiscale consolidatie leek logisch, maar werd nog niet toegepast in ons land. “Dat klopt. België liep achter ten opzichte van zijn buurlanden. Momenteel worden de vennootschappen van een groep afzonderlijk belast. En dat kan best vervelend zijn. Vanaf 2020 geldt een systeem voor fiscale consolidatie.”

 

Kapitaalverminderingen

Kapitaalverminderingen krijgen nu een roerende voorheffing. “Dat zou minder gevolgen moeten hebben voor grote ondernemingen dan voor kmo’s! Kapitaalverminderingen zullen niet alleen meer worden uitgevoerd op het gestorte kapitaal, maar ook op de belaste reserves. Een maatregel die we geval voor geval zullen moeten beoordelen.”

 

Zin in meer?

Ontdek wat de gevolgen zijn van de hervorming van de vennootschapsbelasting tijdens de studiedag ‘Ondernemingsfiscaliteit anno 2017/2018: actuele topics toegelicht’ van Kluwer Opleidingen. U ontmoet er verschillende topfiscalisten (Ine Lejeune, Jef Wellens, Jan Tuerlinckx e.a.)

 

Alle opleidingen over vennootschapsbelasting vindt u hier op een rijtje.

 

Alain Vanderstraeten is advocaat-partner van het advocatenkantoor van Cutsem Wittamer Marnef & Partners. Hij is gespecialiseerd in nationaal en internationaal fiscaal recht. Voor hij bij dit kantoor aan de slag ging, werkte Alain Vanderstraeten bij internationale consultancykantoren zoals Arthur Andersen, Deloitte en KPMG, waar hij de functie van executive director bekleedde. Door zijn ervaring is hij een expert op het vlak van nationale en internationale fiscale planning en inzake fusies en overnames.

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect