Het voordeel van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting wordt dikwijls overschat

Het gewone belastingtarief voor uw vennootschap bedraagt 33,99 %. Indien echter aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, kan uw vennootschap van het verlaagd opklimmend tarief genieten. Dit tarief stijgt trapsgewijs van 24,98 % tot 35,54 %. Op het eerste gezicht lijkt het dus interessanter dat uw vennootschap steeds kan genieten van het verlaagd tarief, zeker indien het gros van het fiscaal resultaat wordt belast aan het laagste tarief van 24,98 %. Maar … zit er geen addertje onder het gras?


Het voordeel van het verlaagd tarief in de vennootschapsbelasting mag zeker niet worden overschat. Indien u als bedrijfsleider op jaarbasis minstens een brutoloon van 36.000,00 EUR ontvangt uit uw vennootschap, zou dit weleens kunnen betekenen dat u uiteindelijk meer personenbelasting en sociale bijdragen betaalt dan in de situatie dat u zich een laag loon zou toekennen in combinatie met een dividenduitkering. En dat zelfs indien we rekening houden met 27 % roerende voorheffing op dat dividend.

In principe zal deze werkwijze – laag maar optimaal loon in combinatie met een dividenduitkering – in de meeste gevallen tot de laagste belastingdruk leiden en dat nadat eerste andere fiscaalvriendelijke manieren om geld naar uw privé te versluizen (interesten op uw R/C, maaltijdcheques, huur bureel…) zijn uitgeput. Maar uiteraard hangt ook hier weer alles af van uw persoonlijke situatie want bovenstaande geldt bijvoorbeeld niet indien u vijf of meer kinderen ten laste heeft. Zo ziet u dat de optimalisatie van uw dossier het nodige maatwerk vereist.

Benieuwd naar de exacte berekeningen en logica achter dit besluit? Lees het volledige artikel van Bart Vermoesen op TaxWorld.

Zin in meer? Ben je een startende fiscalist of een gevorderde professional die wel een opfrissing kan gebruiken? Je (her)leert alles over de vennootschapsbelasting tijdens de praktijkopleiding ‘Vennootschapsbelasting van A tot Z’.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect