De CFO en financiële sector in 2030: the future of finance

De toekomst van de financiële sector: wat je als CFO moet weten
Financiële professionals krijgen te maken met bitcoins, robotisering, fintech, big data en de opkomst van Artificial Intelligence. Hoog tijd dus om vooruit te kijken naar de toekomst.

De financiële crisis van 2008 blijft nog steeds nazinderen. Machtige instituties die onaantastbaar leken brachten een schokgolf teweeg in de Verenigde Staten, en bijgevolg in heel de wereld. De naweeën resulteerden in invloedrijke jaren. Financiële professionals krijgen te maken met bitcoins, robotisering, fintech, big data en de opkomst van Artificial Intelligence. Hoog tijd dus om als CFO vooruit te kijken naar de toekomst.

Trends in 2030

Fintech, big data en AI zullen een verdere vlucht nemen in de financiële sector. Software zal ook data kunnen interpreteren. De uitdaging hier wordt de juiste route aangeven, zodat de software weet waar het naartoe moet. Dit heeft als gevolg dat administratieve functies veelal vervangen zullen worden door IT-specialisten. Externe audits zullen ook sneller en tegen een lagere kost uitgevoerd kunnen worden. Tot slot wordt het beheer van de financiële middelen van een organisatie steeds belangrijker, omwille van globalisering van de markt en handel in buitenlandse valuta.

De belangrijkste ontwikkeling: robots en de opkomst van een mondiaal brein. Alle apparaten en dingen om ons heen zijn tegenwoordig ‘smart’. Ten gevolge van de roboteconomie zullen er heel wat beroepen verdwijnen, maar ook nieuwe niche-beroepen zullen de kop op steken. Het is dus zaak om een toekomstbestendig meesterschap op te bouwen. Robots moeten immers ontworpen, onderhouden en geüpdatet worden.

De toekomst van de financiële sector

Wat mogen we de komende jaren nog verwachten? Er zullen zich heel wat innovaties binnen het financiële systeem voordoen. Dit merken we de laatste jaren al aan het contactloos betalen en de ‘wearables’. Hierop zullen nog ontwikkelingen volgen die het hele systeem veranderen of zelfs omverwerpen. Zo zien we vandaag in een eerste fase peer-2-peer funding en crowdfunding toenemen en de rol van banken afnemen.

Lokale munten die globaal uitwisselbaar zijn, of diensten ruilen zonder euro’s maar wel met TradeQoins, wie weet wat komt er nog allemaal op ons af?

De CFO van de toekomst

Het wordt een uitdaging om uit een overvloed van software, apps en nieuwe platformen de oplossing op maat van jouw organisatie te selecteren. Ook nieuwe business modellen vallen hieronder. Als chief financial officer zal je dus niet louter over de financiële kant beslissen. Het is belangrijk dat jouw keuzes voordelig zijn voor de hele organisatie.

De tweede grote uitdaging bestaat erin om als CFO op een overkoepelende manier naar finance te kijken. Je pakt bijvoorbeeld pensioenen en woninghypotheken niet langer apart aan, maar in combinatie. Dit is namelijk de manier waarop de klant het ervaart: liever een tijdbesparende app met onafhankelijk advies voor een kleine kost dan de enorme overheadkosten van de pensioenindustrie vandaag de dag. Maar dan wel met de warme, menselijke touch, zolang je gebruik maakt van die slimme app natuurlijk.

Bron: hays.nl

Zin in meer?

Wil je graag een bredere kennis ontwikkelen van de financiële sector, en helemaal voorbereid zijn op de toekomst? Dankzij een goede combinatie van theorie en praktijkvoorbeelden krijg je in de opleiding Masterclass Financieel Management een grondig, sectorbreed overzicht.

Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect