De toekomst van de financiële sector: wat je als CFO moet weten

De toekomst van de financiële sector: wat je als CFO moet weten

De financiële crisis van 2008 blijft nog steeds nazinderen. Machtige instituties die onaantastbaar leken brachten een schokgolf teweeg in de Verenigde Staten, en bijgevolg in heel de wereld. De naweeën resulteerden in invloedrijke jaren. Financiële professionals krijgen te maken met bitcoins, robotisering, fintech, big data en de opkomst van Artificial Intelligence. Hoog tijd dus om vooruit te kijken naar de toekomst.

Trends in 2030

Fintech, big data en AI zullen een verdere vlucht nemen in de financiële sector. Software zal ook data kunnen interpreteren. De uitdaging hier wordt de juiste route aangeven, zodat de software weet waar het naartoe moet. Dit heeft als gevolg dat administratieve functies veelal vervangen zullen worden door IT-specialisten. Externe audits zullen ook sneller en tegen een lagere kost uitgevoerd kunnen worden. Tot slot wordt het beheer van de financiële middelen van een organisatie steeds belangrijker, omwille van globalisering van de markt en handel in buitenlandse valuta.

De belangrijkste ontwikkeling: robots en de opkomst van een mondiaal brein. Alle apparaten en dingen om ons heen zijn tegenwoordig ‘smart’. Ten gevolge van de roboteconomie zullen er heel wat beroepen verdwijnen, maar ook nieuwe niche-beroepen zullen de kop op steken. Het is dus zaak om een toekomstbestendig meesterschap op te bouwen. Robots moeten immers ontworpen, onderhouden en geüpdatet worden.

De toekomst van de financiële sector

Er zullen zich innovaties binnen het financiële systeem voordoen, zoals we nu al zien met contactloos betalen en ‘wearables’, en er zullen ontwikkelingen volgen die het hele systeem veranderen of zelfs omverwerpen. Een voorbeeld waar we nu al de eerste fase van zien is dat peer-2-peer funding en crowdfunding toenemen en dat de rol van banken afneemt. Lokale munten die globaal uitwisselbaar zijn, of diensten ruilen zonder euro’s maar wel met TradeQoins, wie weet wat komt er nog allemaal op ons af?

De CFO van de toekomst

Het wordt een uitdaging om uit een overvloed van software, apps en nieuwe platformen de oplossing op maat van jouw organisatie te selecteren. Ook nieuwe business modellen vallen hieronder. Je zal dus niet louter over de financiële kant beslissen. Het is belangrijk dat jouw keuzes voordelig zijn voor de hele organisatie.

De tweede grote uitdaging bestaat erin om op een overkoepelende manier naar finance te kijken. Je pakt bijvoorbeeld pensioenen en woninghypotheken niet langer apart aan, maar in combinatie. Dit is namelijk de manier waarop de klant het ervaart: liever een tijdbesparende app met onafhankelijk advies voor een kleine kost dan de enorme overheadkosten van de pensioenindustrie vandaag de dag. Maar dan wel met de warme, menselijke touch, zolang je gebruik maakt van die slimme app natuurlijk.

Bron: hays.nl

Zin in meer?

Wil je graag een bredere kennis ontwikkelen van de financiële sector, en helemaal voorbereid zijn op de toekomst? Dankzij een goede combinatie van theorie en praktijkvoorbeelden krijg je in de opleiding Masterclass Financieel Management een grondig, sectorbreed overzicht.

  • Welke nieuwigheden gaat jouw bedrijf implementeren?

Lees ook