Inleiding tot bitcoin en de blockchain

Bitcoin en blockchain zullen ervoor zorgen dat de consument veel geld kan besparen. Deze geëmancipeerde consument zal zelf problemen kunnen aanpakken waarvoor het huidige financiële systeem geen oplossingen biedt. Het zal dus zorgen voor een duidelijke disruptie. Expert Sam Wouters geeft een inleiding tot bitcoin en blockchain.

Wat zijn het?

U kent bitcoin misschien als digitaal geld dat u in enkele minuten voor een zeer kleine vergoeding wereldwijd kunt verzenden. Als u er eerder al van gehoord hebt, vraagt u zich misschien ook af waarom het systeem nog bestaat. Media, regeringen en banken hebben jaren volgehouden dat het onbetrouwbaar is en dat het een stille dood zal sterven.

Anderzijds kennen we de alom geprezen beloften van de blockchain. Dit is de onderliggende technologie van het bitcoin-netwerk. De bitcoin blockchain is een wereldwijde boekhouding die door iedereen gebruikt, maar door niemand gemanipuleerd kan worden. U kunt er het eigendom van dingen (zoals geld) mee overdragen zonder de hulp van een tussenpersoon die een vergoeding opstrijkt en het netwerk beheert.

De bitcoin blockchain beschikt over het krachtigste computernetwerk ter wereld en is nooit gehackt sinds het meer dan 7 jaar geleden werd geïntroduceerd. Personen die hun computerkracht gebruiken om ze te helpen beschermen, verdienen bitcoins om hun kosten te dekken. Om het systeem veilig te laten werken, hebben we zowel bitcoins (iets met waarde) als de blockchain (een wereldwijd netwerk dat niemands eigendom is) nodig.

In één blogpost kan ik u onmogelijk in detail uitleggen hoe bitcoin en blockchain werken en wat u ermee kunt doen. Er valt gewoon te veel over te vertellen. Ik kan dus enkel proberen uw ogen te openen voor het verschijnsel.

Ik wil u uitleggen waarom bitcoin en de blockchain belangrijk zijn, door ze te vergelijken met een soortgelijk systeem dat u nu gebruikt, waarschijnlijk zonder te beseffen hoe het werkt: het internet!

“Het internet is onbetrouwbaar en zal falen”

Laten we even teruggaan naar de jaren ’90, toen de wereldwijde informatiestromen eigendom waren van grote ondernemingen die ze nauwlettend controleerden. Plots worden zij geconfronteerd met een nieuw, wild idee. Een netwerk zonder eigenaar, zonder grenzen, wat sneller en goedkoper werkt dan alles wat we al kennen, en vooral: iedereen kan het zonder toestemming gebruiken en er zaken aan toevoegen.

Dit is de grootst denkbare bedreiging voor de organisaties die de touwtjes in handen hebben. Ze beginnen alles in het werk te stellen om te verhinderen dat het internet een succes wordt.

De meeste mensen hoorden pas van het internet toen het al vele jaren bestond, en lachten het aanvankelijk dan nog weg.

“Ik voorspel dat het internet na de hype op rampzalige wijze zal crashen in 1996.”

Dat veranderde niets aan de omstandigheid dat het internet een van de meest verbazingwekkende uitvindingen van onze tijd was. Het gevecht kon beginnen. Grote ondernemingen bouwden hun intranetten uit. Ze spraken vol lof over de mogelijkheden van verbonden netwerken, maar verwierpen de disruptieve kracht van open innovatie via het internet.

De geschiedenis heeft ons geleerd welk van de 2 types netwerken uiteindelijk het meest interessant was. Intranetten zijn nuttig, maar het internet verandert de wereld pas echt.

Niet alles verliep even vlekkeloos. Omstreeks 2000 was er sprake van een bubbel omdat het internet te veel gehypet werd. Er waren veel believers, maar het netwerk was nog niet klaar en er werd te weinig waarde gecreëerd. Het internet werd meermaals doodverklaard en sommigen voorspelden dat we spoedig zouden terugkeren naar de oude manier van werken. Dat gebeurde niet. Ondanks de hype betekende het internet nog altijd een fundamentele doorbraak die talloze mogelijkheden bood en vele problemen oploste. Korte tijd later ontstonden vele van de grootste internetbedrijven die we vandaag kennen.

Bitcoin heeft hetzelfde verhaal

Wanneer we naar bitcoin kijken, zien we exact hetzelfde verhaal. Het netwerk werd jarenlang genegeerd en daarna weggelachen, maar toen duidelijk werd dat het een blijver was, begonnen banken en regeringen de mensen te waarschuwen dat het niet te vertrouwen was.

Ongeveer een jaar geleden begon het gevecht. Bijna alle financiële instellingen op onze planeet proberen van de blockchain iets te maken wat hen sterker maakt in plaats van zwakker. Ze zeggen dat de bitcoin als munt geen toekomst heeft, maar dat de onderliggende technologie, de blockchain, de financiële wereld “ingrijpend zal veranderen”. Zij willen gesloten netwerken (intranetten) uitbouwen, die niet de voordelen bieden die bitcoin zo revolutionair maken, zoals een betere beveiliging, censuurbestendigheid, goedkopere verrichtingen, open toegang en open innovatie.

Als we niet opletten, zitten we binnenkort opgescheept met een “Dropbox voor financiële verrichtingen”. Dropbox is een zeer nuttige dienst die velen onder ons gebruiken om bestanden op te slaan en te delen, maar het is slechts een echo op de radar van het grote internet en zijn talloze mogelijkheden.

Als bitcoin zo fantastisch is, waarom gebruikt iedereen het dan nog niet?

Zoals eerder vermeld, kunnen we de vergelijking maken met het internet in de jaren ’90: mensen begrijpen het niet, zien niet in hoe het de wereld kan veranderen, en degenen die erdoor bedreigd worden, zullen er alles aan doen om het tegen te houden. Tien jaar later was het internet ingeburgerd, en twintig jaar later begonnen zelfs mijn grootouders het te gebruiken.

Bitcoin bestaat slechts 7 jaar en is nog lang niet volledig ontwikkeld. Iedere dag zijn duizenden mensen over de hele wereld druk in de weer om verbeteringen voor het netwerk te ontwikkelen. Zoals een groter aantal transacties, betere privacy en volledig nieuwe manieren om het te gebruiken, zoals geautomatiseerde contracten.

Het enige soortgelijke systeem dat we hebben geprobeerd, is het internet, wat om informatie draait. Bitcoin draait om geld, wat ontzettend sterk in ons leven verankerd is en daarom meer tijd zal kosten voor mensen het vertrouwen.

Wat werkelijk het succes van bitcoin bepaalt, is het antwoord op de vraag hoe vaak mensen het gebruiken. Denk aan gastarbeiders die geld naar huis sturen om hun familie te helpen, zonder een vergoeding van 5-20% te betalen of dagen te moeten wachten. Of ondernemingen die onmiddellijk en zo goed als gratis geld kunnen verzenden of ontvangen over heel de wereld. De klant die probeert online schoenen te kopen zonder 3-5% extra te betalen aan (onzichtbare) kosten. De persoon zonder bankrekening die toch nog toegang heeft tot financiële instrumenten, zelfs op een ‘ouderwetse’ Nokia.

Dit zijn de dingen die er echt toe doen, en het zijn maar enkele voorbeelden van problemen die we kunnen oplossen met deze revolutionaire nieuwe technologie.

Bitcoin is de volgende logische evolutie van de mogelijkheden om waarde over te dragen.

Het is 2016, we gaan steeds meer internationaal en alles in ons leven wordt slimmer. Het is tijd dat dit ook gebeurt met de manier waarop wij waarde overbrengen. Bitcoin en de blockchain zijn jonge technologieën die nog verder ontwikkeld moeten worden vóór ze echt interessant worden, maar ze bieden het potentieel om de wereld te verbeteren.

 

Sam Wouters werkt als Digital Transformation Consultant bij Duval Union Consulting. Hij helpt bedrijven om de lange termijn impact te begrijpen die de digitale revolutie zal hebben op hun dagelijkse activiteiten. Daarnaast is hij spreker over Bitcoin & Blockchain.

 

Zin in meer? Wie vandaag een financiële job heeft kan niet langer om bitcoin en blockchain heen. Sam Wouters gaat dieper in op bitcoin en blockchain tijdens de Dag van de Controller op 8 december 2016.
Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect