“Kleine aanpassingen, grote besparingen”

Balansen, kosten-baten, resultaatrekeningen… Bij veel mensen doen deze woorden wel een belletje rinkelen, maar blijft de echte betekenis toch wat vaag. Nochtans is het hele bedrijf gebaat bij een goede financiële kennis van zijn werknemers. Nico Smet, IT-manager bij Pidy Gourmet, volgde onlangs de opleiding ‘Financieel management voor niet-financiële functies’.

 

Nico is verantwoordelijk voor het hele informaticaluik binnen het bedrijf, waaronder ook de Enterprise Resource Planning of ERP waar iedereen mee werkt. Het is vooral om die reden dat Nico graag wat meer zicht wilde krijgen op het financiële luik: “Ik kon me wel iets voorstellen bij al die termen en processen, maar toch wist ik niet altijd goed wat er net bedoeld werd. Ik wilde een beter zicht krijgen op de realiteit”. Hij was ervan overtuigd dat een beter inzicht zou leiden tot betere keuzes en kostberekeningen, en dus naar een gezonder bedrijf. Het was ook de uitgelezen kans om zijn eigen budget binnen de IT-dienst onder de loep te nemen.

 

Finance is fun

Voor veel mensen lijkt het financiële luik van een bedrijf een ver-van-mijn-bed-show of een onontwarbaar kluwen van berekeningen, termen en formules. Voor velen klinkt het zelfs saai. Maar dat hoeft niet zo te zijn. “Het klinkt allemaal complex als je er niet veel van weet, maar er komt zo veel meer bij kijken dan geld en wiskunde. Dankzij de losse, bevattelijke aanpak ontdek je snel dat er zo veel meer achter zit. Je moet zeker geen boekhouder zijn om de leuke kant van financiën te ontdekken.”

 

Persoonlijke aanpak

“De opleiding begon met een rondvraag om te ontcijferen wie er in de groep zit en waarom. Zo konden de docenten vanaf dag 1 inspelen op onze achtergrond en verwachtingen. Ze kwamen doorheen de sessies vaak terug op onze vragen en noden, waardoor de cursus echt gepersonaliseerd werd. Erg straf, want om dit te kunnen doen moet je als docent de leerstof en inhoud echt op je duimpje kennen.”

 

Kleine aanpassingen leveren een groot voordeel. Als werknemer sta je hier vaak niet bij stil omdat je het gewoon niet weet

 

Onmiddellijk aan de slag

“Het loont om al tijdens de opleiding enkele ideeën te implementeren. Ik heb onmiddellijk mijn IT-budget bekeken. Ik heb nu een beter beeld op hoe ons bedrijf in elkaar zit en hoe de kosten van mijn eigen dienst een impact hadden op de algemene bedrijfsresultaten. Ik heb alvast mijn budgetplanning anders opgebouwd. In de toekomst is het zeker de bedoeling om het budget verder te aligneren en de impact op de bedrijfsresultaten beter in kaart te brengen.”

 

Vele kleintjes maken één groot

Om te besparen hoef je zeker geen grote hervormingen door te voeren. Integendeel, soms spelen kleine aspecten een grotere rol dan je zou denken. “Ik had me miskeken op variabele en vaste kosten. Dit lijken logische termen maar betekenen financieel gezien toch net iets anders. De variabele kosten waren niet, zoals ik dacht, kosten die elke maand anders zijn, maar wel de kosten die kunnen variëren tegenover dat wat we produceren: wanneer we meer producten maken, hebben we meer basiskosten. Simpel, maar toch belangrijk.”

 

Geld is belangrijk binnen een bedrijf, en elke afdeling kan zijn steentje bijdragen aan een gezondere onderneming. “Kleine aanpassingen kunnen een groot voordeel geven, binnen elk niveau. Wanneer een verkoper beslist om iemand een korting te geven, hoe klein dan ook, kan dat een verschil tussen winst of verlies voor het hele bedrijf betekenen. Aan een klant vragen om twee dagen vroeger een factuur te betalen kan ook een enorme impact hebben op het financiële cijfer. Hier sta je als werknemer niet bij stil omdat je het gewoon niet weet, en dat is spijtig.”

 

Zin in meer? 

Wil je zelf ook je financiele kennis bijspijkeren? Denk je dat jouw team ook een opfrisser kan gebruiken? Schrijf je dan in voor de opleiding ‘Financieel management voor niet-finance functies’.
Avatar foto

Auteur

Marleen De Greef is teammanager Business Development bij NCOI Learning. Marleen was eerder al actief in consulting (Accenture), banking (ING) en hr (SD Worx).

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect