6 redenen waarom management accounting belangrijk is bij besluitvorming

6 redenen waarom management accounting belangrijk is bij besluitvorming
Management accounting is onmisbaar bij het nemen van beslissingen over de toekomst van je bedrijf. Heb jij al management accountants in dienst?

Een management accountingafdeling is een van de essentieelste onderdelen van een bedrijf. Toch realiseren de meeste ondernemers zich dit niet vanwege de 'onder de radar'-stijl van werken. Management accountants zijn insiders die aan de hand van een beslissing of analyse de toekomst van een bedrijf bepalen, maken of kraken.

We geven je zes redenen waarom management accounting zo belangrijk is bij het nemen van deze beslissingen.

1. Een relevante kostenanalyse

Voordat je als bedrijf actie onderneemt, moet je alle mogelijkheden verkennen en de beste tactiek bedenken om de winst te vergroten. Dit betekent dat management accountants verschillende verkoopkanalen, producten, diensten en marketingactiviteiten moeten analyseren. Zo vinden ze het meest winstgevende bedrijfsmodel. Zodra het management accountingteam hiermee klaar is, kan je betere en op feiten gebaseerde beslissingen nemen.

2. Doelgroeptargeting

Marketeers moeten aandacht besteden aan hun consumenten. Zij vertegenwoordigen het ankerpunt voor het bedrijf. Als bedrijf creëer je dus best één of meerdere buyer persona’s met alle bijbehorende eigenschappen, zoals:

  • Leeftijd en geslacht
  • Woonplaats
  • Inkomstenniveau
  • Academische achtergrond
  • Levensstijl
  • Persoonlijke waarden

Maar zelfs wanneer de marketeer de gemiddelde klant definieert, is er werk aan de winkel voor de management accountant. Hij kan dan aan de slag om van elke klantengroep een analyse te maken om zo de meest lucratieve mogelijkheden te detecteren.

3. Produceren of kopen?

Een product van nul produceren is vaak het duurste segment binnen een bedrijf. Over het algemeen zijn er twee oplossingen: zelf producten maken of ze bij een externe leverancier aankopen. Bij het maken van die keuze zijn het de management accountants die de knoop doorhakken.

Ze kunnen de werkelijke kosten van elke oplossing evalueren en bepalen of het beter is om artikelen intern te produceren of ze bij een fabrikant aan te kopen. Dit lijkt misschien een eenvoudige beslissing, maar het is uiterst gevoelig en heeft de kracht om je bedrijf richting winst of verlies te sturen.

4. Budgetten definiëren

Niets is lukraak als het gaat om budgettering. Integendeel, budgetgerelateerde beslissingen moeten in overeenstemming zijn met je verkoopgeschiedenis en marketingdatabase. Dit is waar de management accountants eerdere activiteiten analyseren en investeringen voor toekomstige acties definiëren. Ze maken financiële plannen op voor elke afdeling, elk project, elke marketingcampagne, elk nieuw product of een welk nieuw plan.

5. Bewaken

Een ander belangrijk aspect van management accounting is bewaken. Je evalueert namelijk het werk van alle bedrijfsonderdelen en trekt conclusies met betrekking tot de financiële prestaties. Op die manier leer je de redenen kennen voor zowel het verlies als de winst die door jouw afdelingen worden gegenereerd. In dergelijke omstandigheden is het voor senior executives veel makkelijker om de operationele kosten te verlagen.

Ze kunnen bijvoorbeeld de salarissen van slecht presterende afdelingen verlagen of er het aantal werknemers verminderen. Aan de andere kant kunnen ze ook investeren in filialen die zeer winstgevend blijken te zijn waardoor de totale winst van het bedrijf toeneemt.

6. Schema’s maken

Het laatste voordeel van management accounting is het potentieel om financiële patronen te detecteren en toekomstige ontwikkelingen te voorspellen. Het stelt je in staat om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends in de branche. Zo kan je tijdig reageren en strategieën implementeren waarmee je met kop en schouders boven je concurrenten kunt blijft.

Met de planningskracht van management accounting kan je ook je bedrijfsbeleid voor de lange termijn opstellen. Zo zorg je ervoor dat het hele team op hetzelfde spoor blijft en uniform werkt aan het behalen van je bedrijfsdoelstellingen.

Bron: dominionsystems.com

Zin in meer?

Wil ook meer inzetten op management accounting en tal van handige tips krijgen? Verfijn je management accountingskills dankzij de Masterclass Managament Accounting.

Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect