Recente nieuwigheden in de btw-aangifte

Ook dit jaar staan er weer heel wat btw-wijzigingen op de agenda. Enkele daarvan werden ondertussen al doorgevoerd. Frank Borger, partner bij The VAT House vat de belangrijkste veranderingen samen. 

 

1. Btw-kwartaalvoorschotten afgeschaft sinds 1/4/2017

“Wie er vroeger voor koos om de btw per kwartaal aan te geven, moest in de vorige regeling tegen de 20ste van de volgende maand de aangifte doen en bij een saldo ‘verschuldigde btw’ aan de overheid dit saldo betalen. Daarnaast moest men voor elke eerste en tweede maand van het volgende kwartaal uiterlijk de 20ste van de daaropvolgende maand één derde van het voor het vorig kwartaal verschuldigde saldo als voorschot betalen. Een geschil in Italië gaf aanleiding tot een arrest van het Hof van Justitie. Btw betalen op basis van een voorgaande periode is niet correct en houdt, bijvoorbeeld, geen rekening met seizoensgebonden handel. Waarom zou je btw vooruit moeten betalen op omzet die niet gerealiseerd is? België had zich aangepast aan dit arrest door in principe te werken met een maandelijkse aangifte voor iedereen, doch belastingplichtigen met omzet beneden specifieke drempelbedragen konden opteren voor kwartaalaangiften mits ze de betaling van de voorschotten aanvaardde. Vanaf 1/4/2017 schaft de Belgische wetgeving nu deze zogenaamde ‘kwartaalvoorschotten’ volledig af.”

 

 

Het 4de kwartaal

“Voor het 4e kwartaal geldt vanaf 1 april 2017 de regeling die ook maandaangevers voor de maand december moeten toepassen. Je hebt indien je in het derde kwartaal – of voor de maand november voor maandaangevers – een saldo btw te betalen hebt, de keuze uit 2 opties. Ofwel maak je zelf een gedetailleerde btw-berekening van het btw-saldo op basis van de werkelijke transacties van 1 oktober t.e.m. 20 december – of voor maandaangevers van 1 t.e.m. 20 december. Deze berekening dien je beschikbaar te houden. Dat bedrag vul je in in rooster 91. De 2e optie is voor het vierde kwartaal – of de maand december, hetzelfde bedrag vooruitbetalen als het kwartaal – of de maand – ervoor. Deze betaling dient uiterlijk 24 december te worden verricht.”

 

2. Verlaagd btw-tarief voor digitale publicaties

“In België geldt een btw-tarief van 6% op boeken en 0% op papieren kranten en weekbladen met algemene informatie en een oplage van minstens 48 edities per kalenderjaar. Ook voor de digitale versie van kranten en weekbladen hanteerde men 0%. België werd hier echter door de Europese Commissie voor op de vingers getikt, wat de problematiek onder de aandacht bracht. Ondertussen bestaat er een consensus binnen de Europese Commissie om een verlaagd btw-tarief toch mogelijk te maken voor digitale publicaties. De meeste van de 28 lidstaten gingen hier al mee akkoord in de ECOFIN-raad van 21 maart 2017. Het verlaagde btw-tarief vraagt echter een aanpassing van Bijlage 3 van de btw-richtlijn. Deze bijlage is een lijst van zaken en diensten waarvoor een verlaagd btw-tarief in de EU toegestaan is. Hier zullen de lidstaten zich op korte termijn over buigen. Een wijziging staat dus op de agenda, maar is nog niet doorgevoerd.”

 

Btw betalen op omzet die mogelijk nog niet gerealiseerd is, is niet logisch. Daarom is het een goede zaak dat de Belgische wetgeving de kwartaalvoorschotten afschaft sinds 1/4/2017

 

3. Nieuwe Europese btw-regels voor kortingbonnen en vouchers

“Vanaf begin 2019 komt er een uniforme Europese regeling voor de btw-aangifte van vouchers en kortingbonnen. Dat wordt een goede zaak, zeker als de vouchers over de grenzen heen gebruikt worden. De nieuwe regel zorgt ook voor een duidelijke definitie: een voucher is een instrument ten aanzien waarvan een verplichting bestaat dat instrument als tegenprestatie of een deel ervan te aanvaarden voor de levering van goederen of diensten. De identiteit van de potentiële verrichters en de voorwaarden voor gebruik staan op de voucher vermeld of in de bijhorende documentatie. Zo is er eenduidigheid in de EU en wordt verwarring vermeden.”

 

Enkelvoudig of meervoudig gebruik

“België past de nieuwe regel in feite al grotendeels toe en maakt een onderscheid tussen enkelvoudige en meervoudige vouchers. Bij enkelvoudige vouchers staat het vast waar de levering zal plaatsvinden en hoeveel de btw zal bedragen. Denk aan een bon voor een massage in een Belgisch beautysalon. De verkoop van de voucher wordt beschouwd als de belastbare handeling.

Bij een meervoudig voucher is de plaats van de handeling of het bedrag van de btw nog niet bekend. Denk aan een restaurantcheque van een internationale keten, je weet mogelijk nog niet waar de klant de voucher gaat gebruiken en hoeveel er naar drank en eten zal gaan. En in België hebben die 2 alvast een verschillend btw-tarief van resp. 21 en 12%. De btw is pas verschuldigd op het moment van de uitwisseling van de voucher in ruil voor goederen of diensten.

 

Zin in meer?

Wil je graag meer inzicht krijgen in de basistechnieken van de btw-aangifte? De basisopleiding btw van Kluwer Opleidingen geeft je deze kennis mee.

 

 

Avatar foto

Auteur

Frank Borger, partner bij The VAT House, volgt de btw-wetgeving binnen de EU-lidstaten op de voet. Frank deelt zijn expertise als gastdocent aan diverse hogescholen en universiteiten en op btw-seminaries. Hij publiceert in vakliteratuur en is co-auteur van onder andere het ‘Handboek btw’, uitgegeven door Intersentia.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect