Regering dwingt bedrijven sneller belastingen te betalen

Boete verdriedubbelt voor bedrijven die belastingen niet vooraf betalen.

De regering-Michel verdriedubbelt de boete die bedrijven moeten betalen als ze hun belastingen niet vooraf betalen. Dat krikt de belastinginkomsten op en helpt de begroting. Het is een maatregel uit het Zomerakkoord die tot dusver onder de radar bleef. Voor bedrijven heeft hij verregaande gevolgen. Het idee is dat bedrijven met de verlaging van het belastingtarief van 33,99 naar 25 procent al een cadeau krijgen. De verhoging van de boetes voor wie niet vooraf betaalt, is daar een compensatie voor.

Bij werknemers houdt de werkgever via de bedrijfsvoorheffing rechtstreeks een deel van het loon in. Anderhalf tot twee jaar later krijgen ze daar via de belasting – afrekening een deel van terug of moeten ze bijbetalen. Bij zelfstandigen en bedrijven is het systeem anders. Zij hoeven in principe geen voorschotten te betalen op hun belastingen. Wat ze binnenkrijgen, kunnen ze houden.

Zelfstandigen en bedrijven kunnen er wel voor kiezen hun belastingen vrijwillig vooraf te betalen. Doen ze dat niet, dan worden ze beboet met een belastingvermeerdering. Tot voor kort was die boete laag: 1,125 procent voor de inkomsten van 2016. Maar dit jaar werd de boete verdubbeld tot 2,25 procent. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) nam het initiatief daartoe omdat hij vond dat zelfstandigen en bedrijven niet genoeg vooraf betalen, met grote gevolgen voor de belastinginkomsten, die telkens lager uitkomen dan voorzien.

Sinds dit jaar geldt dus een hogere boete voor wie niet of niet genoeg vooraf betaalt. Dat heeft een effect, blijkt uit de voorafbetalingen van de eerste zeven maanden van dit jaar. Die stijgen met een kwart of met 1,6 miljard. Dat is veel meer dan bij de opmaak van de begroting was verwacht. Volgend jaar wordt de boete nog meer opgetrokken. Dan betalen bedrijven 6,75 procent boete, drie keer zoveel als dit jaar. Voor eenmanszaken zoals bakkers, slagers en artsen blijft het tarief van 2,25 procent behouden.

Voor de regering is dit kassa kassa. Maar in feite is het gewoon een verschuiving.

Het is een manier om bedrijven er nog meer toe aan te zetten sneller belastingen te betalen. In het verleden kreeg Van Overtveldt geregeld kritiek omdat de belastinginkomsten veel minder snel binnenkwamen dan verwacht. Met de hogere boetes voor wie niet vooraf betaalt, heeft hij daar geen last meer van. De belastinginkomsten zitten voor het eerst sinds lang op schema. De ingreep met de hogere boetes voor niet-voorafbetalingen werkt dus.

Jef Wellens, fiscalist van Wolters Kluwer, wijst erop dat de stimulans voor bedrijven nu wel erg groot is om vooraf te betalen. Voor de regering is dat kassa kassa. Maar in feite is het gewoon een verschuiving.’ Hoe meer bedrijven vooraf betalen, hoe minder inkomsten de fiscus binnenkrijgt bij de afrekening. Volgens Wellens is het wel een goede zaak dat de verdriedubbeling van de boete niet geldt voor zelfstandigen die personenbelasting betalen.

Meer weten? Fiscaal Informatief organiseert de Actuaclub Fiscaliteit waar o.a. Jef Wellens spreekt.
Bron: De Tijd, 8 september 2017. Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de journalist, alle rechten voorbehouden.

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect