Hoe ziet de toekomst van de boekhouder eruit

Hoe ziet de toekomst van de boekhouder eruit
Dankzij de digitalisering is het niet langer nodig om zelf routinematige taken uit te voeren. Maar geen nood, verschillende financiële diensten blijven onmisbaar.

Hoe ziet jouw toekomst als boekhouder of accountant eruit? De kans is groot dat binnen 10 jaar tijd je beroep er totaal anders zal uitzien. Dankzij de digitalisering en steeds slimmere softwarepaketten is het niet langer nodig om zelf routinematige taken uit te voeren. Maar geen nood, verschillende financiële diensten blijven onmisbaar. De echte meerwaarde zit in strategisch advies, diepgaande expertise en soft skills.

Digitalisering

Taken digitaliseren zal niet alleen tijdswinst opleveren, op sommige vlakken is het zelfs een must. Nieuwe privacywetgeving, zoals GDPR, brengt met zich mee dat er op een andere manier met gegevens moet worden omgegaan. Bedrijfsdata en persoonlijke informatie moeten voldoende worden beschermd. In de toekomst zal het zelfs verplicht worden om een logboek en een digitale kluis aan te leggen. Daarin kunnen acties, persoonlijke data en dossiers beheerd worden. En dat is goed, want hoe meer data, hoe meer informatie je aan je klanten kan geven.

Een coachende rol

Met analyses, prognoses en inzichten ondersteun je klanten bij het uitstippelen van hun langetermijnstrategie. Bedrijfsadvies komt namelijk voor iedereen van pas, en als boekhouder of accountant ben je hier de geknipte persoon voor. Je hebt namelijk heel wat bedrijfsdata beschikbaar. De perfecte positie dus om als coach of sparringspartner je klanten bij te staan en hun business te laten groeien.

Diepgaande expertise

De automatisering van boekhoudkundige processen zal heel wat vrije uren met zich meebrengen. Deze kan je investeren in de uitbouw van gespecialiseerde kennis. Je zal klanten met complexere vragen kunnen helpen en hen adviseren op basis van diepgaande expertise. Deze specifieke kennis bouw je best per sector op. Meerdere specialisten per kantoor is dus ideaal, om je dan ook weer op specifieke klantensegmenten te kunnen richten. Elke sector volgt namelijk zijn eigen financiële spelregels.

Haal talent in huis

Je kan niet alles weten, en dat hoeft ook niet. Startersadvies, pensioenoptimalisatie, vermogenbeheer, crowdfunding… klanten zullen met diverse vragen komen, dus weet wanneer je moet doorverwijzen. Ideaal zou zijn als je kan doorverwijzen naar een expert binnen je eigen kantoor. Omring je dus met specialisten die zich elk in een vakgebied verdiepen. Met flexibele werkomstandigheden, loopbaanbegeleiding, doorgroeimogelijkheden en efficiënte werkmethodes kan je nieuwe medewerkers overtuigen om voor jouw kantoor te kiezen.

Bron: liantis.be en wolterskluwer.be


Zin in meer?

Wil jij ook volledig voorbereid zijn op de toekomst? Of je nu de beginselen van boekhouden wilt leren kennen of net een ervaren rot in het vak bent, de opleidingen Boekhouden: zesdaagse basisopleiding of Advanced boekhouden brengen je bij wat je moet weten.

Interesse in andere artikels over Finance, Tax & Accounting? Klik dan hier.

 

Avatar foto

Auteur

Eline Swolfs is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in Business Management en van Fiscaal Informatief. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect