Treasury Management: de doorbraak van de technologie

In de voorbije tien jaar is volgens Jean-Claude Jossart, die voor Kluwer opleidingen cursus geeft, het beroep van treasury manager grondig veranderd. Daarom is permanente opleiding meer dan ooit een absolute noodzaak.

 

De laatste jaren heeft treasury management een radicale omwenteling doorgemaakt, vooral wanneer deze activiteit zich afspeelt op internationaal vlak. “Tot voor kort was een treasury manager niet meer dan een cash manager”, vertelt Jean-Claude Jossart ons vanuit zijn ervaring met treasury management. “Hij hield zich voornamelijk bezig met de betalingen van de onderneming en het invorderen van openstaande vorderingen. Vandaag komen veel complexere problemen op hem af.” Volgens Jean-Claude Jossart is de treasury manager de rechterhand van de CFO geworden: hij wordt alsmaar meer betrokken bij fusies en overnames, de indekking van de risico’s van een onderneming, de technologische transformatie en globale strategie. “Maar de uiteindelijke verantwoordelijkheid ligt nog steeds bij de CFO.”

 

De crisis van 2008

Hoe kunnen we deze veranderingen verklaren? “Er zijn nieuwe betaalinstrumenten ingevoerd, zoals onder meer SEPA, dat dit jaar nog verder ontwikkeld zal worden. De solvabiliteitsregels van Bazel III wegen zo zwaar op de banken dat ze de kostprijs ervan verhalen op hun klanten. Daarmee moet een treasury manager rekening houden.”

Volgens Jean-Claude Jossart heeft de financiële crisis van 2008 alles grondig door elkaar geschud. “Zo verplicht de Europese reglementering inzake de afwikkeling van OTC-derivaten als EMIR tot een opvolging en rapportering van dit soort transacties, wat een belangrijke impact heeft op de taken van treasurers. In werkelijkheid hebben zowel de nationale als internationale regelgevende instanties talrijke nieuwe reglementeringen ingevoerd die de verplichtingen van ondernemingen alleen maar verzwaren. Aan de treasurers om al deze uitdagingen te integreren in hun werkwijze.”

 

Een treasury manager wordt vandaag geconfronteerd met problemen die alsmaar complexer worden.

Boekhoudstandaarden

Ook de vereisten met betrekking tot rapportering zijn strenger geworden. “Vroeger onderhield de treasury manager de relaties met de banken en zorgde hij voor de indekking van de risico’s qua rente en wisselkoersen … Met het beheer van de ondernemingsrisico’s had hij maar weinig te maken. Vandaag is hij verantwoordelijk voor de totaliteit van de financiële risico’s van de onderneming. Hij wordt ook geacht zich bezig te houden met verzekeringen en pensioenen, de normen die worden opgelegd vanuit de regelgevende instanties, het bijhouden van technologische ontwikkelingen, het onderzoek naar mogelijkheden van onderaanneming, de centralisatie van beslissingen, de fiscale aspecten eigen aan treasury inzake cashpooling en BEPS – en daarbij moet ook eens nog rekening gehouden worden met een maximale kostenbeheersing. En dat alles binnen een boekhoudkundig kader dat veel strikter is dan vroeger. Wat dat betreft brengt de invoering van de standaard IFRS9 belangrijke wijzigingen op boekhoudkundig vlak met zich. We kunnen dus spreken over een echte transformatie.”

 

FinTechs brengen een verandering teweeg in de waardeketen van het bancaire systeem.

 

Doorbraak van de technologie

Uiteraard bestaan er technologische hulpmiddelen zoals TMS en TRMS die een treasurer helpen bij de uitvoering van zijn taken. “Maar ook hier wordt alles complexer. De FinTechs, innovatieve dienstverleners, eisen naast de traditionele softwareproducenten, ook hun deel van de koek op. Deze startups zorgen voor een omwenteling in de financiële wereld. Zij leveren niet uitsluitend financiële diensten, maar brengen ook een verandering teweeg in de waardeketen van het bancaire systeem. Zij richten zich bijvoorbeeld op vermogensbeheer of op internationale betalingen. Zonder de vele formules van crowdfunding te vergeten. Treasury managers beschikken zo over een uitgebreid palet van nieuwe hulpmiddelen. Aan hen om te bepalen welke voor hen het meest geschikt zijn.” De treasurer moet ook op de hoogte blijven van de evolutie op vlak van informatica om de nodige interfaces te kunnen integreren in zijn beheerinstrumenten en de ERP-systemen van de onderneming.

Laat het duidelijk zijn: permanente opleiding is voor treasury managers een noodzaak geworden.

  

Meer informatie hierover?

Meer weten over de nieuwe rol van de treasury manager, bekijk dan zeker deze opleiding:  The essentials of International Treasury Management. Een optimale cashflow, slim treasury management en doordacht risicobeheer? Ontdek de mogelijkheden van succesvol cash management in één dag via de opleiding ‘Fundamenten van (internationaal) treasury en cash management‘.

 

Managing-Director de Finbrain ITC, bvba et de Finbrain-Luxembourg, sàrl, Jean-Claude Jossart is een specialist op vlak van corporate finance, internationaal treasury- en risicobeheer, strategie en corporate governance. Hij is verantwoordelijk voor het internationale programma voor financial engineering aan het ICHEC, voor Internationaal thesauriebeheer bij EuroFinance en verzorgt Treasury Management-opleidingen voor Kluwer.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect