Uitdagingen voor de controller van de toekomst

Les futurs défis du contrôleur
In de toekomst zullen meer dan alleen financiële zaken tot het takenpakket van een controller horen. Hoe bereid je je daar op voor? Een blik op enkele uitdagingen en mogelijke oplossingen.

Als controller heb je het misschien al gemerkt: het vak verbreedt zich. Er behoren meer dan alleen financiële zaken tot het takenpakket, en dat zal alleen maar toenemen. Daar bereid je je dus best op voor. We helpen je alvast op weg door de tendensen, uitdagingen en mogelijke oplossingen op te lijsten.

Tendensen

Organisaties worden zo complex dat één controller niet meer het volledige overzicht kan bewaren. Daarom wordt onderling vertrouwen steeds belangrijker. Daartegenover staat dat de buitenwereld ook steeds complexer wordt. Er zijn steeds meer regels over bijvoorbeeld transparantie, en ook ethiek is een groot aandachtspunt. Een andere tendens is het inzetten van procesoptimalisatie en -automatisering. Daar kan je als controller de vruchten van plukken!

Uitdagingen

Doordat het vak zich verbreedt, steken heel wat nieuwe uitdagingen de kop op. Als controller zal je bijvoorbeeld meer inzicht moeten tonen in de onderlinge verhoudingen tussen strategie, uitvoering, middelen én prestaties bovenop de financiële resultaten. Verder moet je de markt in de gaten houden, en op tijd alarm slaan als externe factoren invloed hebben op medewerkers, de bedrijfsvoering en de kernwaarden van de organisatie.

Ook het omgaan met big data vormt een bijkomende uitdaging. De analyse, al dan niet met behulp van algoritmen, zal een echte meerwaarde zijn voor je organisatie. Maar vergeet niet, ook het correct omgaan met die data valt binnen het takenpakket. Tot slot zal van een controller verwacht worden om een meer overkoepelende, verbindende rol te spelen. Communiceren met de verschillende afdelingen om het management te ondersteunen in hun besluitvorming wordt steeds vaker verwacht.

Dat wil zeggen dat je als controller van de toekomst veel rollen vervult: kennisdrager, adviseur, analist, rapporteur, informatiemanager, procesverbeteraar, regisseur én controleur. Dat kan je natuurlijk niet alleen.

Bereid je voor op de toekomst

Dit alles vraagt om een team waarin alle rollen worden vervuld, met de bijhorende vaardigheden die continue worden ontwikkeld. Controller zijn wordt dus niet langer door een individu vervult, maar evolueert tot een teaminspanning. Hoe breng je dat voor mekaar?

  1. Ontwikkel talent. Alleen zo breng je een gebalanceerd team bij mekaar. Over het algemeen kan een persoon maximaal tien competenties (blijvend) ontwikkelen.
  2. Bouw verder op elkaars expertise. Verdeel de taken op basis van kennis en vaardigheden. Zo bundel je kennis en is er ruimte voor creativiteit en ontplooiing.
  3. Elimineer zoveel mogelijk de routinetaken door gebruik te maken van automatisering, digitalisering, robotisering, blockchain…
  4. Voer regie over data. Je moet kunnen aangeven welke data nodig is om tijdig te kunnen signaleren en voor ondersteuning te zorgen bij de besluitvorming. Daarvoor heb je kennis van datastrategie, datamanagement en datascience nodig.
  5. Durf over de grenzen heen kijken. Zoek andere afdelingen op om samen een integrale visie op de bedrijfsvoering te ontwikkelen.

Bronnen: financieel-management.nl, cmweb.nl

Zin in meer?

Kom bijleren en inspiratie opdoen tijdens de Dag van de Controller. Experts uit het vakgebied behandelen actuele vraagstukken tijdens debatten, presentaties en workshops.

Auteur

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect