Vennootschapsbelasting wordt steeds complexer, ook na het Zomerakkoord

De vennootschapsbelasting is een bijzonder complex gegeven. En ook het Zomerakkoord, dat de langverwachte hervorming van de vennootschapsbelasting met zich meebrengt, maakt die complexiteit nog groter. Yves Verdingh, Head of Tax bij BNP Paribas Fortis, legt de grootste pijnpunten bloot.

Als auteur van het boek Aangiftegids vennootschapsbelasting (Wolters Kluwer) ziet Yves Verdingh meerdere redenen voor de complexiteit van de vennootschapsbelasting: “Het leven van een vennootschap is op zich natuurlijk al complex. Ze kan lenen om een investering te doen, te fuseren, vereffend te worden… Daarnaast is er de invloed van Europese richtlijnen, waardoor lidstaten frequent gedwongen worden nieuwe zaken in hun fiscale wetgeving op te nemen. Tot slot ligt het in de menselijke aard om te streven naar fiscale optimalisatie en te zoeken naar achterpoortjes. Er is dus een terechte ingebakken vrees dat de regels misbruikt zullen worden. Daarom gaat elke fiscale stimulans gepaard met meerdere antimisbruikmaatregelen.”

Ontdekte misbruiken tegengaan

Zo wil de overheid kleine vennootschappen stimuleren om hun kapitaal te verhogen door bijkomend kapitaal te laten storten door de aandeelhouder. In ruil wordt de belasting op zijn dividenden verlaagd van 30% naar 15%. Een van de antimisbruikmaatregelen daarbij is dat je niet eerst het geld uit je vennootschap mag halen om het vervolgens terug in te brengen. “Het klopt dat de complexiteit van de vennootschapsbelasting bij elke regeringsbeslissing nog vergroot. Maar dat komt net doordat ze steeds nieuwe misbruiken ontdekken. Die proberen ze vervolgens tegen te gaan met wetswijzigingen.”

Bijkomend probleem is dat er niet overal duidelijkheid over is. “Er zijn handelingen waar de wet niets over zegt, zoals de waardering van vruchtgebruik bijvoorbeeld. Dat hangt af van geval tot geval, en we kunnen enkel naar de rechtspraak en de rulings kijken om te bepalen wat aanvaardbaar is en wat niet.”

Eigenlijk dreigt de vennootschapsbelasting zelfs voor accountants te omvangrijk en te complex te worden.

Opfrissing vereist

Het grootste pijnpunt is volgens Yves Verdingh dat men niet voldoende op de hoogte is over wat wel en niet mag. “Bepaalde fiscale aftrekken worden bijvoorbeeld niet toegepast omdat men ze niet kent. Of andersom kan ook: men doet dingen die niet zullen aanvaard worden door de fiscus omdat men niet voldoende weet wat de antimisbruikmaatregelen inhouden. Eigenlijk dreigt de vennootschapsbelasting zelfs voor accountants te omvangrijk en te complex te worden. Je mag niet vergeten dat een boekhouder of accountant niet alleen de vennootschapsbelasting moeten kennen, maar ook de personenbelasting, de btw-regelgeving, de sociale wetgeving, enz.“

Yves Verdingh pleit daarom voor een frequente opfrissing van de regelgeving in vennootschapsbelasting. “Om de twee tot vier jaar zou elke cijferberoeper een paar dagen moeten uittrekken om opnieuw het complete plaatje te zien. Met af en toe een update kom je er niet. Na een tijd zie je door de bomen het bos niet meer. Met een intensieve opfrissingscursus ben je weer helemaal mee en krijg je meteen ook een aantal knipperlichten mee, zodat je weet waar je de antwoorden op belangrijke vragen kan vinden.”

De toekomst

“Een paar maanden geleden heeft de EU een algemene anti-ontwijkingsrichtlijn opgesteld. Dat zijn een hele batterij aan antimisbruikmaatregelen die lidstaten kunnen en soms zelfs moeten invoeren. Ook in België is een aftrekbeperking van de intrest aangekondigd in het Zomerakkoord.

U weet wellicht reeds dat tegen 2020 het tarief van de vennootschapsbelasting verlaagd wordt tot 25%. Maar omwille van de beoogde budgettaire neutraliteit gaan tal van fiscale optimalisatiemogelijkheden op de schop en komt er bijvoorbeeld een aparte aanslag van 10% wanneer er geen minimum bezoldiging van 45.000 EUR betaald wordt. Reden te meer om de fiscale actualiteit nauwgezet te volgen en zich permanent bij te scholen.”

 

Zin in meer?

Ben je een startende fiscalist of een gevorderde professional die wel een opfrissing kan gebruiken? Je (her)leert alles over de vennootschapsbelasting tijdens de praktijkopleiding ‘Vennootschapsbelasting van A tot Z’.

Ben je op zoek naar een permanente en grondige update van de fiscale actualiteit, dichtbij huis of kantoor? Schrijf dan in op de Actuaclub Fiscaliteit van Fiscaal Informatief, met Yves Verdingh als een van de sprekers.

 

Yves Verdingh is Head of Tax bij BNP Paribas Fortis. Hij is professor aan de HUB Fiscale Hogeschool en lid van verschillende redactiecomités zoals ‘Fiscale Actualiteit’, ‘Vennootschap en Belastingen’ en ‘Algemeen Fiscaal tijdschrift’. Bovendien is hij auteur van de ‘Aangiftegids Vennootschapsbelasting’ (Wolters Kluwer) en doceert hij al meer dan tien jaar voor Kluwer Opleidingen.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect