Wat maakt de belastingaangifte 2015 zo complex?

Een koppel moet soms meer dan 35 codes gebruiken voor de aangifte van de intresten van hun woonlening. De personenbelasting is ziek, oordeelt fiscalist Jef Wellens. Burgers én specialisten vrezen dat de staatshervorming leidt tot een stijging van de personenbelasting.

66 procent van de Belgen vreest dat de recente regeringsmaatregelen de belastingen zullen doen stijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van Wolters Kluwer en iVox bij 1.000 burgers en 337 tax professionals. Die maatregelen hebben ook gevolgen voor de belastingbrief. Het invullen daarvan wordt complexer. Tax professionals denken dat ze meer particuliere klanten over de vloer zullen krijgen, al blijkt uit hetzelfde onderzoek dat de Belg dat (nog) niet van plan is. Leidt dat tot meer fout ingevulde formulieren?

 

Nieuwe aangiftecodes verhogen complexiteit

Jef Wellens, belastingconsulent bij Wolters Kluwer, verbaast zich niet over de resultaten van het onderzoek: “De staatshervorming verplichtte Vlaanderen om enkele belastingvoordelen terug te schroeven. De aangifte is ingewikkelder, zeker voor hypotheken. Niet iedereen zal meer betalen, maar veel mensen vrezen dat ze belastingvoordelen voor hun lening verliezen door een foutieve of minder optimale aangifte.”

96 procent van de tax professionals kent naar eigen zeggen de fiscale gevolgen van de Zesde Staatshervorming. Ze hebben er een oncomfortabel gevoel bij. Logisch, vindt Jef Wellens, want het aantal codes in de belastingbrief stijgt met 43 tot een recordaantal van 772. Voor woonleningen gaat het om een verdubbeling van het aantal codes.

 

Vertraging in belastingafrekening

In 2013 werd nog sussend gereageerd op de mogelijke impact van de nieuwste staatshervorming op de personenbelasting. ‘Maakt de hervorming de woonfiscaliteit complexer? Niet echt’ staat nog altijd te lezen op de website van de fiscus. Terwijl het antwoord is: zo complex dat het nog niet mogelijk is de belasting op de inkomsten van 2014 automatisch te berekenen. Daardoor loopt de belastingafrekening dit jaar vertraging op, zodat de volkslening (met 5 miljard euro aan terug te betalen personenbelasting) nog wat langer loopt.

De fiscale staatshervorming was ook haastwerk. Over heel wat onduidelijkheden en interpretatieproblemen moet de fiscus zich nog uitspreken. En wat wel duidelijk is, was blijkbaar niet altijd de bedoeling. De fiscus, gegijzeld door een wet die enkel met een nieuwe staatshervorming kan worden gewijzigd, wordt zo gedwongen standpunten in te nemen die volledig indruisen tegen die wet. Bovendien kent de hervorming absurde neveneffecten. Van een inkomen van € 26.500 wordt soms een kleiner basisbedrag vrijgesteld van belasting dan van een inkomen van € 28.000. En in Vlaanderen hebt u vanaf dit jaar systematisch meer belastingvoordeel voor een lening voor een tweede woning dan voor een eerste.

 

Verschillende bevoegde overheden

Voor de woning die we zelf privé bewonen is nu het gewest bevoegd, voor andere woningen blijft de federale overheid bevoegd. Bent u verhuisd, verkocht u een woning, verhuurt u een deel van uw woning of wordt die gedeeltelijk voor uw beroep gebruikt, dan moet u de uitgaven voortaan zelf splitsen over gewestelijke en federale aangifterubrieken. Recent berichtte de fiscus dat ‘aangezien het slechts om een formele aanpassing gaat’ de oude hypotheekattesten ‘om praktische en organisatorische redenen’ voorlopig worden behouden. Bijzonder praktisch voor fiscus en kredietgevers, maar niet voor belastingplichtigen.

 

Jef WellensJef Wellens is fiscaal jurist en belastingconsulent bij Kluwer. Hij is fiscaal auteur bij monKEY.be en schrijft de belastingbijlage van De Standaard. Jef is auteur van het boek ‘zesde staatshervorming, aardverschuiving in de personenbelasting’.

 

 

 

Meer info?

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect