Wat verandert in de aangifte personenbelasting 2016?

Op 5 april verscheen de nieuwe belastingaangifte op de website van de FOD Financiën. Jef Wellens, Fiscalist bij Wolters Kluwer, beschrijft de opvallendste wijzigingen in de aangifte.

De aangifte PB dikt weer flink aan

Wat ieder jaar opvalt, de aangifte dikt alweer aan met een pak nieuwe codes. Dit jaar komen er netto 38 codes bij. Daarmee wordt de kaap van 800 aangiftecodes bereikt.

Er zijn belangrijke nieuwe codes. Het merendeel van de personen die een lening op hun huis hebben lopen, zal nieuwe of extra codes moeten gebruiken.

Nog hogere complexiteit na de zesde staatshervorming

We vallen in herhaling: als gevolg van de zesde staatshervorming stijgt de complexiteit van de aangifte. De staatshervorming versnipperde de woonfiscaliteit tussen gewesten en federale overheid, en daar ‘plukken we nu de vruchten van’. Niet toevallig is het gros van de nieuwe codes terug te vinden in het vak waar de woonkredieten worden aangegeven (vak IX). Alleen al dat vak breidt met 23 extra codes uit. De staatshervorming verplichtte de gewesten immers om voor leningen voor de eigen woning die gesloten zijn vanaf 2015 een andere belastingvermindering toe te passen dan voor oudere leningen. Dat onderscheid vertaalt zich dan ook in een volledige ontdubbeling van het gewestelijk aangifteluik. Hebt u geleend in 2015, dan moet u, als u recht hebt op de woonbonus, de nieuwe woonbonuscodes gebruiken (3360/4360).

18112016-WINTER_blog-758x90-lang-NL

 

En hoe zit het dan met de nieuwe Vlaamse geïntegreerde woonbonus?

De Vlaamse ‘geïntegreerde woonbonus’, die zowel voor de enige als de niet enige eigen woning wordt toegekend, geldt pas voor leningen aangegaan vanaf 2016. Aangezien de huidige aangifte zich beperkt tot leningen die uiterlijk 31 december 2015 gesloten zijn, vinden we die geïntegreerde woonbonus pas terug in de aangifte van volgend jaar. Dat resulteert uiteraard opnieuw in bijkomende codes. Zo kennen we, alleen al in Vlaanderen, vier fiscale stelsels voor hypothecaire leningen: het oude bouwsparen voor leningen van vóór 2005, de oude Vlaamse woonbonus voor leningen gesloten tussen 2005 en 2014, de nieuwe Vlaamse woonbonus voor leningen die zijn aangegaan in 2015 en de nieuwste ‘geïntegreerde’ Vlaamse woonbonus voor leningen vanaf 2016.

De versnipperde de woonfiscaliteit tussen gewesten en federale overheid maakt de aangifte nog complexer dan vorig jaar.

Andere nieuwigheden als gevolg van gewestelijke en federale maatregelen

Er zijn nog opvallende nieuwigheden waarmee u rekening moet houden in de aangifte:

  • Het belastingvoordeel voor dienstencheques wordt anders berekend in Wallonie dan in Vlaanderen of Brussel. De aangifte verschilt dus ook.
  • De taxshelter-maatregelen voor starters
  • De nieuwe meldplicht voor startersleningen
  • De uitgebreidere meldplicht voor de heffing van de kaaimantaks

Lees meer over de wijzigingen in het uitgebreide artikel van Jef Wellens op TaxWorld.

Avatar foto

Auteur

Jef Wellens is fiscaal jurist en belastingconsulent bij Wolters Kluwer. Hij is gespecialiseerd in personenbelasting en auteur van diverse fiscale publicaties. Hij bouwde zijn didactische vaardigheden op als fiscaal docent voor verschillende hogescholen, universiteiten en beroepsverenigingen. Bij NCOI Learning is hij een vaste waarde en door de deelnemers een zeer gewaardeerd docent.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect