Trainer in de spotlight: Maurice De Mey

Bij Kluwer Opleidingen werken 800 trainers. Elk heeft zijn aanpak, maar wat ze delen is hun passie voor het opleidingsvak. We zetten telkens een trainer in de spotlight en stellen haar/hem 4 vaste vragen.

141113_kluwer_blog_350x280_maxMaurice De Mey is Tax Director HR bij BNP Paribas Fortis en docent aan de Fiscale Hogeschool. Voor Kluwer Opleidingen geeft hij opleidingen over fiscaliteit, voor experts maar ook voor non-fiscalisten. “Iets kunnen duiden wat de wetgever onnoemelijk moeilijk heeft gemaakt, geeft nog altijd een goed gevoel.”

 

 

 

1. Wat is jouw geheime wapen als trainer?
“Ik stel me altijd in de plaats van de deelnemer. Waarom komt hij naar de opleiding? Wat wilt hij horen? En hoe kan ik daaraan beantwoorden? Daarom start ik mijn sessies altijd op het niveau van de deelnemers, om vanaf daar verder op te bouwen. Ik houd daarbij erg aan eenvoud en duidelijkheid. Je moet fiscaliteit niet nog moeilijker maken dan het al is. Een vleugje humor misstaat hier dan ook niet bij. Fiscaliteit staat niet alleen. In mijn werk bij de bank zijn er linken met de sociale wetgeving, HR en het arbeidsrecht.”

 

2. Wat vind jij fijn aan de samenwerking met Kluwer Opleidingen?
“Het goede contact en de prima organisatie van de opleidingen. Ik geef al vele jaren opleidingen voor Kluwer en ben altijd prima ondersteund geweest door hun projectmanagers.”

 

3. Welke tip die je ooit zelf kreeg, zou je nu willen meegeven aan andere Kluwer-trainers?
“Toen ik zelf pas lesgaf, zei een oude lesgever me dat ik me moest behoeden voor de vooronderstelling dat de voorkennis die verwacht wordt ook altijd aanwezig is. Als ik een basiscursus geef, is er weinig voorkennis nodig. Bij andere cursussen voel ik altijd even tot waar de deelnemers mee zijn. En als het moet, neem ik een stapje terug om een betere start te maken. Een tweede tip is dat je je als trainer niet té serieus moet nemen. Mensen vinden dat niet altijd aangenaam.”

 

4. Welke reactie van een deelnemer kreeg je ooit waardoor je wist: ‘Mijn training is geslaagd!’?
“Ik kreeg onlangs nog een mailtje van een deelnemer aan een seminarie. Hij schreef dat ik de enige was die erin slaagde om een beetje humor in zijn sessie te steken. Ik vind dat belangrijk, een beetje lucht, een lach. Je hoeft niet veel moeite te doen om fiscaliteit heel saai te maken. Ik hou daar rekening mee. Niet dat het onnozel moet worden, maar als het te zwaar wordt, dreig je de aandacht te verliezen. En als iemand me na een opleiding zegt dat hij zich afvraagt hoe ik erin geslaagd bent om de materie zo verstaanbaar te maken, geeft dat altijd voldoening.”

 

 

Maurice De Mey is tax director hr bij BNP Paribas Fortis. Hij studeerde af aan de Fiscale Hogeschool en groeide uit tot een referentie in de personenbelasting, waarover hij ook doceert aan de Fiscale Hogeschool. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker en auteur van o.a. de Aangiftegids personenbelasting.

 

 

Lees ook de andere ’trainers in de spotlight’:

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect