10 tips die van jou een toptrainer maken

10 tips die van jou een toptrainer maken
Een groep coachen is niet altijd een makkelijke klus. Kom ik zelfzeker over als trainer? Zorg ik voor genoeg interactie? Ontdek hier alvast enkele tips!

Een trainer zijn is niet gemakkelijk en brengt verschillende uitdagingen met zich mee. Hoe hou je iedereen geboeid? Hoe creëer je interactie? Hoe gebruik en doseer je humor? Welke presentatietechnieken slaan aan? Hieronder vind je alvast enkele tips om te starten.

1. Eerste indruk

Al na enkele minuten hebben je cursisten een beeld van jou als trainer en van je opleiding. De eerste indruk is dus belangrijk! Het voornaamste doel is om als competente coach over te komen. Dit doe je door zelfvertrouwen uit te stralen. Wees zeker van jezelf en van je materie. Zorg bovendien voor een goede houding want lichaamstaal vertelt veel over je uitstraling en zelfvertrouwen.

2. Wees een expert

Geef geen 20 verschillende soorten opleidingen maar specialiseer je in één vakgebied. Door je te verdiepen in één vak kan je je ontwikkelen tot een expert en net dat extraatje meegeven aan je cursisten. Boost je workshop nog meer door een vak of richting te kiezen waardoor je gepassioneerd bent.

3. Wees je unieke zelf

Zorg ervoor dat je positief wordt opgemerkt. Dit kan door steengoede workshops of een geweldige personal branding. Verstop je dan ook niet en laat aan de buitenwereld zien dat je een fantastische coach bent. En blijf vooral jezelf!

4. Voel je publiek aan

Elke workshop is anders doordat er altijd een nieuwe groep voor je staat. Hou daar dan ook rekening mee en pas je training aan waar nodig. De ene keer smijt de groep zich. De andere keer loopt het wat stroef. Grijp dan ook op tijd in als ze overenthousiast zijn of een duwtje in de rug nodig hebben.

5. Theorie en praktijk

Zorg voor een goede link tussen de theorie en praktijk. Voorzie oefeningen en cases die nauw aansluiten bij de praktijk van de deelnemers. Dit kan het verschil maken tussen iets ‘kennen’ en daadwerkelijk iets ‘kunnen’. Bovendien hou je op die manier de aandacht van de cursisten langer vast.

6. Combineer online en offline

Online trainingen winnen steeds meer aan belang en kunnen een mooie aanvulling zijn op je gewone opleidingen. Online opleidingen hebben vele voordelen en maken je training kwalitatiever, interactiever en productiever. Let wel op, online trainingen brengen wel enkele uitdagingen met zich mee. Denk goed na over hoe je deze workshops geeft, hoe je ze publiceert en welke kanalen je hiervoor best gebruikt.

7. Vraag feedback

Durf na afloop van de training te vragen wat de deelnemers ervan vonden. Welke verbeterpunten zijn er? Wat was er relevant en wat niet? Welke zaken mogen meer belicht worden? Hun feedback kan je training naar het volgende level tillen. Wees dus niet bang van een beetje kritiek.

8. Leren van anderen

Doe inspiratie op bij collega’s en concurrenten. Zij hebben soms een andere insteek, die je kan helpen om je training te verbeteren. Leer van elkaar door trainingstechnieken, anekdotes en tips uit te wisselen.

9. Het internet als inspiratiebron

Niet alleen concurrenten en collega’s kunnen een inspiratiebron zijn, maar ook het internet is een handige tool. Zoek verschillende technieken en oefeningen op. Neem ze niet zomaar over, maar geef er je eigen draai aan.

10. Train the trainer

Trainingsmethoden en -technieken veranderen in een snel tempo. Hierdoor is het belangrijk dat je op tijd bijschoolt over de nieuwe trends in het trainingslandschap. Het kan nooit kwaad om je geheugen op te frissen en iets bij te leren. Evolueer mee met de tijd en blijf investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Alleen zo kan je de beste opleidingen geven.

Bronnen:

Zin in meer?

Je coaching nog een extra boost geven? Schrijf je dan snel in voor de opleiding Train the trainer: doe uw boodschap plakken.

Avatar foto

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect