4 op 10 bedrijven heeft een welzijnsbeleid

4 op 10 bedrijven heeft een welzijnsbeleid
Welzijn op het werk is uitermate belangrijk. Toch voert slechts 43% van de Belgische bedrijven een preventief beleid. Kan jouw bedrijf beter doen?

Recent onderzoek van Acerta, VUB en HR-Square wees uit dat 43% van de Belgische bedrijven een preventief beleid heeft voor het mentale en fysieke welzijn van haar werknemers. Een derde van de bedrijven die maatregelen neemt, doet dat vanuit het buikgevoel. En bijna 1 op 5 (18%) bedrijven onderneemt geen concrete acties. Terwijl 96% van de bedrijfsleiders erkent dat welzijn heel belangrijk is, het belang ervan is de laatste 2 jaar verdubbeld. Intussen laten veel bedrijven de werkbaarheidscheques – subsidie van de overheid – liggen.

Voorkomen is goedkoper

Sinds de coronacrisis en het langdurig thuiswerken belandde de aandacht voor mentaal en fysiek welzijn in een stroomversnelling. Dat vertaalt zich daarom nog niet altijd in een langetermijnplan of in concrete acties. “Tijdelijke interventies of ad hoc acties, ervaren de werknemers niet als een welzijnsbeleid”, zegt Katelijne Verboomen, directeur van het kenniscentrum van Acerta. “Terwijl ook voor welzijn geldt dat je beter kan voorkomen dan genezen. Een preventief welzijnsplan is trouwens goedkoper, ongeacht de grootte van de onderneming. Bedrijven zijn nog niet genoeg bekend met deze welzijnsplannen. We hadden verwacht dat corona hier een turbo zou onder zetten. Dat is voorlopig nog niet gebeurd.”

Detecteren, workshops, leiderschapstraject

De 43% bedrijven met een structureel plan om het welzijn van hun personeel te bevorderen zet in op het detecteren van ziekmakende stress, workshops om beter met stress om te gaan, welzijn binnen een leiderschapstraject, begeleiding van langdurig zieken, werkhervatting… Een derde van de bedrijven baseert zich voor hun welzijnsbeleid op cijfers van ziekteverzuim.

Starten met nulmeting

Wat is het effect van het welzijnsbeleid of van de acties? Het onderzoek toont aan dat 1 op 5 bedrijven de impact effectief meet. 25% heeft geen idee of de inspanningen voor een beter welzijn iets uithalen. Hierover zegt Elke Van Hoof, professor Gezondheids- en Medische Psychologie VUB: “Het traject van een goed, preventief welzijnsbeleid begint en eindigt met meten. Wat zijn de bestaande data? Hier hoort een anonieme bevraging bij en een persoonlijk gesprek tussen werknemer en leidinggevende. Daar kan je dan mee aan de slag, de resultaten van de bevraging hebben voorrang. Daar kan je duidelijke doelen en concrete acties aan koppelen. Zo zet je je budget gericht in. Je hebt ook een trekker nodig, een welzijnscoach en goede communicatie. Verder is het aangewezen te meten of de doelen worden gehaald door de bevraging over het welzijn regelmatig te herhalen. Een welzijnsplan maakt elke inspanning zoveel effectiever en efficiënter, het brengt de juiste actie bij de juiste persoon op het juiste moment.”

Ken je de werkbaarheidscheque?

Veel bedrijven laten de werkbaarheidscheques liggen. Deze subsidie van de Vlaamse overheid is er voor bedrijven die hun personeel bevragen en begeleiden rond werkbaar werk. Met de werkbaarheidscheques kan je tot 60% van de totale kost financieren als je samenwerkt met een erkende dienstverlener.

Bronnen: hrsquare.be, acerta.be, vlaio.be

Zin in meer?

Tijdens de opleiding Human Capital Management, met Elke Van Hoof, professor Gezondheids- en Medische Psychologie VUB, leer je hoe je een goed welzijnsbeleid opzet en uitrolt in je organisatie. Wil je volop de kaart trekken van welzijn op het werk? Op onze Well @ Work-pagina vind je nog heel wat extra opleidingen en informatie.

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

't Zomert bij NCOI Learning

Zomeropleidingen

Chill stand is geen stilstand. Keer opgeladen met nieuwe vakkennis (en AirPods*) terug naar het werk na een ontspannen en leerrijke vakantie. Kies uit meer dan 50 opleidingen en boek je zomeropleiding nu!

Zomeropleidingen

Ontdek het aanbod

Online leerreizen

Ontdek de nieuwste vorm van e-learning. Kies uit opleidingen over leadership, professionele vaardigheden of veerkracht. Leer bij waar en wanneer jij wil! Voor een unieke online leerervaring die blijft nazinderen.

Online leerreizen

Ontdek het aanbod

De Zomer van M&D

Een ruim aanbod aan juridische en juridisch-fiscale webinars en seminaries gespreid over juli en augustus.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect