4 redenen waarom je als KMO of start-up ook moet investeren in opleidingen

4 raisons d’investir également dans les formations en tant que PME
Waarom je opleidingen als prioriteit moet beschouwen?Volgens Ben Horowitz, auteur van het boek The Hard Thing about Hard Things, is dat één van de meest winstgevende zaken die je als manager kan ondernemen.

Over het algemeen beschouwen leidinggevenden van KMO’s en start-ups het niet als een prioriteit om te investeren in opleidingen voor werknemers. Want zonder hr-departement kan je daar toch niet aan beginnen? En nieuwe talenten hebben toch geen opleiding nodig? Fout! Met opleidingen maak je een groot verschil. We leggen uit waarom en hoe je start met je eigen opleidingsprogramma.

Waarom investeren in opleidingen?

Start-ups leggen grotendeels de nadruk op het rekruteer- en interviewproces om hun talentenequipe op te bouwen. Maar al te vaak eindigt de investering daar.
Ben Horowitz

In het boek “The Hard Thing About Hard Things” (2014) van de Amerikaanse entrepreneur Ben Horowitz, geeft de auteur 4 goede redenen om als klein bedrijf te investeren in opleidingen.

1. Stijging van de productiviteit

Trainingen zijn, simpel gezegd, één van de meest winstgevende activiteiten die je als manager kan organiseren.

Bij opstartende bedrijven ligt de focus vaak zo sterk op het binnenrijven van talenten, dat er vergeten wordt om de eigenlijke productiviteit van de reeds aangeworven medewerkers op te volgen. Je wil tenslotte weten of al de moeite in het rekruteren, aannemen en integreren van die talenten ook vruchten afwerpt. Als je de productiviteit van elke medewerker als vanzelfsprekend neemt en geen begeleidende trainingen voorziet, dan zal het omgekeerde waar zijn. Want opleidingen die zelfs nog maar voor 1 percent productiviteitsverhoging zorgen bij de medewerkers, sparen je op lange termijn heel wat tijd en geld uit.

2. Basis voor performance management

Als je jouw mensen niet traint, dan creëer je geen basis voor performance management.

De tweede reden sluit nauw aan bij de eerste. Als je jouw medewerkers niet opleidt, dan beschik je niet over een goede basis voor je performance management, met als gevolg minder productiviteit. Opleidingen geven je medewerkers een beter zicht op de performance doelstellingen van je bedrijf. Ze helpen jouw medewerkers om de KPI’s in het zicht te houden en ze helpen jou om de prestaties van je medewerkers (bij) te sturen, te meten en te evalueren.

3. Verhoogde productkwaliteit

Manage je een bedrijf van 10 personen, dan kan dat bijna foutloos en zonder slechte gewoontes. Hoe groter je bedrijf, hoe moeilijker het is om dat vol te houden.

Medewerkers die geen opleidingen krijgen, zullen elk hun taken uitvoeren naar hun beste vermogen. Dat kan leiden tot inconsistenties tussen medewerkers in de productoplevering en gevolgen hebben voor de gebruikerservaring. En zodra de productkwaliteit eronder komt te lijden, dan zit je met een groot probleem. De prijs van een training verbleekt tegenover de kosten om zo’n probleem op te lossen.

4. Hogere retentie

Hoe maak je een bedrijf een goede plek om te werken? Dat vraagt heel erg veel en complexe skills.

Twee zeer voorkomende redenen waarom mensen bedrijven verlaten zijn in de eerste plaats ontevredenheid met het management en in de tweede plaats een gevoel dat ze niets bijleren. Die twee zijn natuurlijk onderling met elkaar verbonden en dus sla je twee vliegen in één klap als je opleidingen aanbiedt. Opleidingen creëren zowel de opportuniteit om nieuwe skills of kennis te ontwikkelen als momenten om de betrokkenheid te verhogen. Een goede retentiestrategie voorziet dus de nodige trainingen. In een tijd waarin de verbondenheid tussen werkgever en werknemer onder druk staat door telewerk, is een goede retentiestrategie essentiëler dan ooit.

Hoe start je met het organiseren van opleidingen?

Het beste startpunt is het topic dat het meest relevant is voor jouw werknemers: de kennis en de vaardigheden die ze nodig hebben om hun job te doen.
Ben Horowitz

Als je wil starten met het organiseren van opleidingen, dan begin je met wat Ben Horowitz functionele training noemt. Je focust eerst op de kennis en de skills die je medewerkers nodig hebben om hun job te doen. Daarvoor hoef je overigens niet alleen beroep te doen op complexe, meerdaagse trainingen. Simpele trainingen, zoals het informeren van nieuwe werknemers over wat je van hen verwacht, kunnen ook volstaan. Alles hangt af van de specifieke job die ze uitoefenen.

Daarnaast spreekt Horowitz van managementtraining. Want ook je managementteam moet weten wat de verwachtingen zijn. Wil je bijvoorbeeld dat ze regelmatig één-op-ééngesprekken houden met hun medewerkers? Dan is een training nuttig, bijvoorbeeld een online opleiding. Daarnaast kan je managementtrainingen organiseren om je managementteam de skills en kennis bij te brengen die ze nodig hebben om te voldoen aan de doelstellingen.

Trainingen in topics zoals onderhandelen, interviewen en finance zullen de bekwaamheid van je bedrijf op die vlakken verbeteren en ook de moraal van je medewerkers bevorderen.
Ben Horowitz

Hoe implementeer je een opleidingsprogramma?

Een opleidingsprogramma is maar effectief als iedereen de opleidingen volgt. Je kan dus niet anders dan ze verplicht te maken. Functionele trainingen kan je volgens Horowitz het beste opleggen door het advies te volgen van Andy Grove, voormalig CEO van Intel Corporation. Grove zei dat je dit het beste kan doen door aanvragen van je managers voor het aanwerven van nieuwe medewerkers te weigeren tot ze op de proppen komen met een trainingsprogramma voor het opleiden van die nieuwe medewerkers.

Er zijn maar twee manieren voor een manager om de output van een werknemer te verbeteren: door te motiveren en te trainen.
Andy Grove

Voor wat betreft het opleggen van managementtraining, ben jij als leidinggevende zelf de meest aangewezen persoon om het opleidingsprogramma te implementeren. Je hebt wellicht niet voldoende tijd om alle trainingen zelf te geven, maar doe wel je eigen verwachtingen uit de doeken. De andere managementtrainingen kan je eventueel overlaten aan de managers binnen je managementteam.

Ironisch genoeg is het grootste obstakel voor het opzetten van een opleidingsprogramma het idee dat het te veel tijd in beslag neemt. Onthoud dat er geen enkele andere investering is die meer zal doen om de productiviteit in je bedrijf te verhogen. Het te druk hebben om te trainen is in feite het morele equivalent van te veel honger hebben om te eten.
Ben Horowitz

Bron: Horowitz, Ben (2014). The Hard Thing about Hard Things. New York: HarperCollins Publishers inc

Zin in meer?

In ons uitgebreid aanbod aan opleidingen vind je heel wat mogelijkheden om jouw medewerkers en bedrijf een echte boost te geven.

Auteur

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect