4 trends om als HR-professional rekening mee te houden

4 tendances à prendre en compte par les professionnels des RH
Is jouw organisatie toekomstbestendig? Met deze vier trends dient hr rekening te houden wil het bijdragen aan het behalen van de huidige en toekomstige organisatiedoelstellingen.

De taak van HR-professionals is uitdagender dan ooit. De focus ligt niet langer op loon- en personeelsbeleid, maar op het toekomstbestendig maken van de organisatie. Met deze vier trends dient HR rekening te houden wil het bijdragen aan het behalen van de huidige en toekomstige organisatiedoelstellingen.

Meer flexibele arbeid

Bedrijven moeten zich sneller dan ooit kunnen aanpassen aan voortdurend veranderende marktomstandigheden en nieuwe technologieën. Als gevolg daarvan zetten ze meer in op flexibele arbeid via tijdelijke contracten, volgens de HR Benchmark 2019 van Visma|Raet, gemiddeld goed voor zo’n 17% van de totale tewerkstelling in bedrijven. Daarnaast leggen ook vaste medewerkers meer flexibiliteit aan de dag en krijg je bijvoorbeeld werknemers die tijdelijk willen meewerken aan een innovatieproject binnen hun organisatie of die naast hun parttime dienstverband een eigen bedrijf runnen in bijberoep.

Volgens de HR Benchmark 2019 neemt de loyaliteit van vaste medewerkers tegenover hun werkgever sowieso af. Ze zijn meer bereid om van functie of werkgever te veranderen. Tijdelijke medewerkers blijven dan weer langer: bijna een derde verwacht dat ze ook over twee jaar nog steeds bij hun huidige werkgever zullen werken.

Voor HR-departementen wordt het de uitdaging om de flexibele arbeid in hun bedrijf goed te organiseren. Wat dat betreft geeft ruim een derde van de HR-professionals aan niet altijd een goed zicht te hebben op de kosten van flexibele arbeid en ongeveer evenveel ondervraagden vindt het moeilijk om het overzicht te bewaren of de wet- en regelgeving op te volgen.

Employer branding wordt marketing

In een context van arbeidsmarktkrapte en medewerkers die open staan voor nieuwe kansen, is het cruciaal om de employer branding van een organisatie goed op orde te hebben. Employer branding heeft trouwens steeds meer weg van marketing. Via de juiste kanalen moet het HR-departement kandidaten zien te verleiden met de uitstraling, het imago en de merkbeleving van de organisatie. En daar zijn wellicht heel andere skills voor nodig dan voor de traditionele HR-rol.

Nood aan duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid van medewerkers is cruciaal voor de toekomst van organisaties. Om die brede en langdurige inzetbaarheid mogelijk te maken, is voor HR-afdelingen de belangrijke taak weggelegd ervoor te zorgen dat medewerkers mee veranderen met de organisatie. Toch geeft slechts een vierde van de ondervraagden in de HR Benchmark 2019 aan op dit vlak toegevoegde waarde te creëren binnen hun organisatie.

Een belangrijke voorwaarde voor duurzame inzetbaarheid is niet alleen dat medewerkers mee veranderen, maar ook dat ze fit en gemotiveerd zijn en blijven. Uit de bevraging van Visma|Raet blijkt dat medewerkers over het algemeen weet hebben van het bedrijfsbeleid rond het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid en het voorkomen van ziekteverzuim. Maar wat een bedrijf dan precies doet om bijvoorbeeld werkgerelateerde psychische klachten te voorkomen, blijkt nog geen derde van de werknemers te weten. Qua communicatie over dit soort mogelijkheden is er voor HR-departementen dus nog werk aan de winkel.

Duurzame inzetbaarheid is trouwens niet de zorg van HR alleen. Idealiter vindt ze een breed draagvlak in de organisatie, via ambassadeurs bijvoorbeeld of via de toekenning van een persoonlijk budget waarmee werknemers zelf hun gezondheid en ontwikkeling in handen kunnen nemen.

HR-beleid ondersteund door data

Beslissingen omtrent leiderschap, instromersbeleid, verloning, verzuim en werknemerstevredenheid zullen steeds meer gebaseerd worden op data. De HR Benchmark 2019 toont dat bijna de helft van de HR-professionals en bestuurders meent dat people analytics inzichten kan leveren die nuttig zijn bij het nemen van strategische beslissingen. Het initiatief om met people analytics aan de slag te gaan, kan bij het HR-departement liggen maar ook leidinggevenden kunnen het voortouw nemen

 

Zin in meer?

Wil je inspiratie opdoen voor een future proof HR-beleid? Schrijf je dan nu in voor de opleiding Basisopleiding hrm, of voor de ‘HR business partner masterclass. Bekijk ook zeker onze nieuwe modulaire opleiding ‘Wellbeing@work: zorg voor een werkplek met gezonde en gelukkige medewerkers‘.

Interesse in andere artikels over HR, learning & development? Klik dan hier.

 

Bronnen: People matters.in, Hrpraktijk.nl, Intermediair.nl, HR_Benchmark_2019

Avatar foto

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect