Een flauw antwoord op een prangende vraag

Het is gebeurd. Ik ben voortijdig uit een sessie weggelopen. Dat is niet ongewoon op ASTD, maar ik had niet gedacht dat ik dat zou doen.
Nochtans keek ik uit naar de sessie ‘How to shut down iPhone, Blackberry and laptop and engage people in real learning’ van Philip Reynolds en Patricia Overland.
En ze kwam op het juiste moment.

Het is nog maar dag 1 van het congres maar ik vraag me af of een (L&D) mens nog wel zonder smartphone, tablet, … kan.

De weinige mensen die nog pen en papier gebruiken om te noteren, gebruiken wel de ASTD-app om de weg naar hun volgende sessie te vinden. Zij die me wat kennen weten hoe ik over het gebruik van mobile devices in trainingen vind. Ik pleit voor.

Tegelijkertijd merk ik bij mezelf soms concentratieproblemen wanneer ik tijdens sessies tweets volg/verstuur; wanneer ik backchannels gebruik om ter plaatse ideeën af te toetsen, modellen op te zoeken, …
Ik ben dan ook op zoek naar extra ideeën om als trainer met deze uitdaging om te gaan.

 

Wanneer ik de zaal binnenwandel merk ik meteen dat er geen toegang is tot het internet! Dat is een manier ’to shut iPhone, Blackberry and laptop’, denk ik niet zonder ironie.

Gelukkig staan er 2 ervaren trainers voor me. Ze schetsen me heel herkenbare situaties: deelnemers aan een training die regelmatig de zaal verlaten om een telefoontje te beantwoorden; mensen die tijdens trainingen hun mail checken, …

 

Het antwoord dat ik krijg om ‘engagement‘ te verkrijgen, is echter nogal mager.

Het coachmodel van Ken Blanchard. Je kent het wel, het model met de vier componenten: connect, focus, activate, review.

Een waardevol model op zich, maar niet nieuw, en zeker niet waarnaar ik op zoek ben. Het tackelt niet het specifieke gegeven van omgaan met social media in trainingen.

 

 

 

 

Ik ben teleurgesteld in hun antwoord op een vraag waar vele trainers mee rondlopen.

Ik ben de zaal dus uitgelopen. Mocht er nu internet geweest zijn, dan had ik me nog ledig kunnen houden met tweeten. Niet dus.

Avatar foto

Auteur

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect