Een op de vijf professionals ziet op tegen veranderingen in job

Meer dan twee op de drie Belgische professionals zijn ervan overtuigd dat hun job er binnen vijf jaar helemaal anders uitziet. Toch voelt 81% zich klaar om op professioneel vlak het hoofd boven water te houden. Een op de vijf geeft aan op te zien tegen veranderingen in zijn job. Dat blijkt uit een onderzoek van Kluwer Opleidingen.

Met de enquête, die werd uitgevoerd door iVOX in september 2015, wilde Kluwer Opleidingen peilen naar de toekomstvisie van de Belgische professional. Er namen 2.540 professionals deel aan het onderzoek, onder wie 1.165 medewerkers, 842 HR-verantwoordelijken en 533 managers.

Medewerkers klaarstomen voor de toekomst is topprioriteit voor bedrijven

WKB - Future Proof_NLDe meerderheid van de respondenten ziet zijn professionele toekomst rooskleurig in. Toch zegt 22% van de medewerkers zich niet klaar te voelen voor de toekomst. 27% zegt op te zien tegen de veranderingen in zijn job, tegenover maar 15% van de HR-verantwoordelijken en 19% van de managers.

Het valt daarnaast ook op dat Franstalige professionals de toekomst vaker somber inzien dan hun Nederlandstalige collega’s: 30% van de Franstaligen ziet op tegen veranderingen in hun job, tegenover 16% bij de Nederlandstaligen. Ook professionals zonder diploma hoger onderwijs, ambtenaren, onderwijzend personeel en medewerkers van grote bedrijven zijn sneller negatief over de toekomst.

De prioriteit nummer één bij HR-verantwoordelijken en managers is nochtans duidelijk: medewerkers klaarstomen voor de toekomst op gebied van opleiding en ontwikkeling. “Hoewel de meerderheid van de respondenten positief is over zijn professionele toekomst, is het een goeie zaak dat HR en het management volop inzetten op het ‘future proof’ maken van hun medewerkers”, zegt Miek Wouters van Kluwer Opleidingen. “De toekomst is zowel op korte als lange termijn meer ‘VUCA’ dan ooit: volatiel, onzeker, complex en ambigu. Ook onze jobs ontsnappen daar niet aan: uit verschillende onderzoeken blijkt dat er binnen dit en tien jaar heel wat functies verdwijnen, en dat er in snel tempo nieuwe beroepen bijkomen. Als ze de boot niet willen missen, is het voor professionals  zaak om zich te blijven ontwikkelen, en voor bedrijven om hen daarbij te ondersteunen.”

Waarom leert de ‘supermotivado’?

Kluwer Opleidingen ging ook op zoek naar het profiel van de ‘supermotivado’, de professional die zich helemaal klaar voelt voor de toekomst.

Supermotivado_vrouw_groot_72dpiEnkele opvallende trekjes:

  • De supermotivado leert uit interesse of om door te groeien.
  • Dat laatste blijkt ook uit zijn plannen op het gebied van leren: hij wil zich vooral verder bekwamen in leidinggeven en people management.
  • Daarnaast speelt de bedrijfscultuur voor hem een belangrijke rol als stimulator voor leren.

 

“Het is opmerkelijk dat we uit de resultaten kunnen aflezen hoe de beweegredenen om bij te blijven verschillen naargelang de toekomstvisie. De respondenten die aangeven de toekomst rooskleurig in te zien en niet op te zien tegen verandering, leren veel vaker vanuit een intrinsieke motivatie. Ze zijn leergierig en willen doorgroeien. De professionals die het somberder inzien en zich niet gewapend voelen voor de toekomst, geven veel vaker externe redenen aan om bij te blijven: omdat het opgelegd wordt door hun manager bijvoorbeeld, of voor werkzekerheid. Dit onderzoek lijkt alvast te bevestigen dat supermotivado’s het in zich hebben om professioneel te overleven”, zegt Miek Wouters van Kluwer Opleidingen.

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect