Elektronisch stemmen bij sociale verkiezingen: wat zijn de voordelen?

Élections sociales : quels sont les avantages du vote électronique ?
In 2020 zijn er terug sociale verkiezingen en ondernemeningen moet nu reeds starten met de voorbereiding daarvan. Een van de zaken waarover beslist moet worden in stemming met papier of via e-voting.

Sinds 2012 is het mogelijk om elektronisch te stemmen bij sociale verkiezingen. E-voting biedt heel wat voordelen voor het bedrijf en de sociale partners, al honderden kleine, middelgrote en grote ondernemingen maakten ondertussen de overstap. In 2020 zijn er opnieuw sociale verkiezingen en als onderneming ben je dus best goed voorbereid.

 

Dematerialiseren van de stembus

Het grote voordeel van elektronisch stemmen is dat de fysieke stembussen verdwijnen en dat hun locatie losstaat van de verschillende vestigingen van een onderneming. Bedrijven moeten immers geen fysieke stembussen meer installeren in de vestigingen waar er stembureaus zijn. Dit betekent ook dat elke stem sowieso in de juiste stembus belandt en het risico op fouten of manipulatie minimaal is.

 

Makkelijke controle

Deze dematerialisering heeft ook een logistiek voordeel: stembussen moeten niet meer vervoerd en geplaatst worden en ook de bewaking ervan verloopt erg simpel. De controle van de ‘virtuele’ stembussen gebeurt in real-time vanop een centrale locatie, i.p.v. bewaking te voorzien bij elke fysieke stembus.

Ter vergelijking: in élk fysiek stembureau moeten maar liefst 6 verschillende personen aanwezig zijn; de voorzitter, de secretaris en 4 bijzitters. Deze 6 rollen zijn bij elektronisch stemmen nog steeds verplicht, maar diezelfde 6 personen kunnen deze rollen dankzij de beheer- en administratietool voor elke vestiging vervullen. Ook getuigen-vakbondsafgevaardigden kunnen dankzij die tool mee toegang krijgen tot het monitoringscherm, zodat zij een manier hebben om werknemers aan te moedigen hun stem uit te brengen in de sociale verkiezingen. Wettelijk gezien is de aanwezigheid van de vakbondsafgevaardigden in de stembureaus namelijk niet verplicht.

Onderstaande tabel lijst alle voordelen van het elektronisch stemmen op:

 

 

Het elektronisch stemmen biedt dus een veel grotere flexibiliteit voor de ondernemingen. Zowel voor de HR-departementen die de sociale verkiezingen organiseren als voor de sociale partners is dit een enorme vooruitgang. Uit getuigenissen blijkt ook zij merken dat met e-voting het verkiezingsgebeuren zowel kwantitatief (het aantal kiezers) als kwalitatief (sociaal gebeuren) erop vooruitgaan.

 

Zin in meer?

Ben je nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van e-voting? Ontdek alles over elektronisch stemmen en de implementatie ervan in je onderneming met ons ‘webinar E-voting’ dat je gewoon thuis of op kantoor kan meevolgen. Heb je nog vragen omtrent de sociale verkiezingen? Neem een kijkje bij ons algemeen aanbod op https://www.ncoi.be/nl/home.html.

 

Bron: Elegio.eu

Avatar foto

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect