Empathie cruciaal bij opkomende technologie

Brian Solis bijt met het thema “What’s the future of business” de spits af als keynote op Learning Technologies. Brian Solis is antropoloog, digital analist, bestselling auteur, maar vindt dat student de titel is die hem het best past.

Last van onze erfenis van leren

We lopen allemaal aan tegen de drastische wijzigingen in technologie en maatschappij. Die vragen om onze aanpak in leren te herontwerpen. Toch blijven we worstelen met de aloude manier van leren uit onze eerste 15 levensjaren op de schoolbanken.
Bij Brian begon de ommekeer bij het lezen van een verrassende tweet: “tl;dr” = too long, didn’t read“. Het was de reactie op een 50 pagina lang essay over de veranderende economie in China.

 

Overwin het Digitaal Darwinisme

Brian Solis

Technologie en maatschappij evolueren sneller dan wij er ons aan kunnen aanpassen.
– “The next 10 years will either happen to us or because of us”
– “The more we jump on trends, the more we get behind”
– “The new consumer is wired differently than everyone of you”
Hoe moeten we hiermee omgaan? Brian Solis ziet empathie als sleutel.

De enige toekomst van leren is volgens Solis een van empathie en relevantie. De introductie van technologie in organisaties gebeurt het best bottom up in plaats van topdown. Medewerkers moeten mee bepalen hoe we ermee aan de slag gaan. Het gaat om vol en authentiek respect voor de medewerker, en dat grijpt terug naar de kern van echt leiderschap in de onderneming.

 

Cruciale vaardigheid: Reverse mentoring

Het auditorium gniffelt bij het beeld van vijf tieners die op de dansvloer van een fuif op hun smartphone staan te staren en tokkelen. “Dit is niet om te lachen”, zegt Solis, “Ze vinden het echt de beste party ooit!” Er is geen weg terug, dit is dé manier van leven van digital natives.
Om ons inlevingsvermogen te versnellen, promoot Solis de techniek van “reverse mentoring“. Deze techniek helpt de manager om te begrijpen hoe digital natives denken en voelen, om wederzijdse empathie te creëren en om beter samen te werken tussen verschillende generaties.

 

Hoe begin je eraan?

Hoe gaan we om met deze ontwrichtende veranderingen in organisaties? Hoe krijgen we onze managers mee in een cultuur waar leren beloond wordt en technologie daarbij een enabler is?

Volgens Solis werkt een combinatie van deze 3 factoren:
1.  Wees positief en toon passie voor leren. Hoeveel weerstand er ook is, fundamentele passie werkt altijd aanstekelijk
2.  Gebruik de vaardigheden van een advocaat: “Showing the evidence and building the case”
3.  Gebruik de vaardigheden van een politicus: “What’s happening between the formal decision moments is bigger than yourself”

De aanstekelijke keynote What’s the future (WTF), the effect of emerging technologies on business and culture van Brian Solis duwt het Learning Technologies Congres in gang.
Op naar concrete lessen…

 

Ook interessant

Why Most Businesses Are Anti-Social In A Social-Media Era – Forbes

Lees ook:
Technologie en Leren: het verschil tussen weten en doen

 

Greetje Schoenmaekers brengt live verslag uit van op het congres Learning Technologies in Londen. @greetjeschoen #LT14uk

 

 

 

 

Avatar foto

Auteur

Greetje Schoenmaekers is Business Manager bij NCOI Learning en is verantwoordelijk voor business development, productontwikkeling en learning solutions.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect