Vacatures verspreiden via LinkedIn: het kan ook gratis

Vacatures verspreiden via LinkedIn: het kan ook gratis
De kosten van adverteren op LinkedIn kunnen hoog oplopen. Daarom geven we enkele tips over hoe je gratis je vacature kan verspreiden.

In 2020 telde LinkedIn 3.750.000 Belgische gebruikers, en dit professioneel netwerkplatform blijft groeien. Je kan er dus heel wat kandidaten voor je vacature bereiken. De kosten van adverteren kunnen echter hoog oplopen. Daarom geven we enkele tips mee voor een optimale vacature, en verschillende manieren om op LinkedIn kandidaten te bereiken zonder advertentiekosten.

De inhoud van de vacature

Je vacature zet je natuurlijk eerst op je eigen website voor je ze deelt op LinkedIn. De tekst pas je best aan de huidige context aan, zoals nu tijdens de coronapandemie bijvoorbeeld. Als de sollicitatieprocedure in de eerste plaats digitaal plaatsvindt kan je dat al vermelden. Voeg ook beeld toe aan de vacature. Dat is belangrijk om op te vallen op LinkedIn. Vermijd bovendien de kleuren blauw en wit in je beeld. Dat zijn namelijk de kleuren van LinkedIn, waardoor je dus minder in het oog springt.

De vacature delen op LinkedIn

Op LinkedIn deel je via je bedrijfspagina de link naar de vacature op je eigen website. Onder je volgers kan je nog het gewenste doelpubliek aanduiden. De tekst houd je best kort zodat je boodschap volledig zichtbaar blijft. Ongeveer 30 woorden is ideaal. Gebruik actieve werkwoorden die tot actie aansporen en voeg relevante hashtags toe, zoals de regio en de sector. LinkedIn is sowieso een goede keuze, aangezien volgers openstaan voor carrièremogelijkheden en nieuwe uitdagingen. Op je website zelf kan je ook de mogelijkheid toevoegen om te solliciteren met een LinkedIn-profiel.

Maak gebruik van je persoonlijke netwerk

Plaats via je eigen profiel een update met de vacature en een link naar de website. Zet in de kijker wat er zo leuk is aan de job. Ga ook eens door je contactenlijst, en stuur geschikte kandidaten een bericht via InMail. Let er dan wel op dat je je boodschap personaliseert. De kandidaat zal zich meer aangesproken voelen als je bericht niet overkomt als een generieke advertentie. Vraag ook je collega’s om hetzelfde te doen.

Verspreid de vacature via LinkedIn groepen

Met bovenstaande opties kan je enkel personen bereiken waarmee je al geconnecteerd bent. Groepen zijn de ideale manier om ook kandidaten te bereiken die je nog niet kent. Deel er de vacature en eventueel ook andere relevante content van je organisatie om je naamsbekendheid te vergroten. Wordt dus lid van zoveel mogelijk groepen en vraag ook je collega’s om de vacature te delen in groepen waar zij toe behoren.

Zoek profielen via Google

Als je zoekwoorden handig weet te gebruiken kan ook Google je een schat aan relevante profielen tonen. Door de zoekterm ‘site:be.linkedin.com’ te combineren met bijvoorbeeld de regio en de functie vind je heel wat kandidaten. Stuur dan een connectieverzoek met een gepersonaliseerde boodschap erbij. Je kan ook op originelere termen zoeken, zoals ‘nieuwe uitdaging’ of ‘teamplayer’. Denk eraan dat veel mensen hun profiel in het Engels opstellen, dus geef ook Engelstalige zoektermen in. Netwerken maar!

Bron: www.gerbengvandijk.nl

Zin in meer?

Wil je graag aan de slag en het volledige potentieel van LinkedIn ontdekken? Tijdens de opleiding Efficiënter rekruteren met LinkedIn kom je alles te weten over dit handige netwerkplatform.

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect