Hoe kan je culturele verschillen doorgronden en beter zaken doen?

Doe je zaken met Chinezen, Canadezen of Argentijnen? Je staat sterker in je schoenen als je weet hoe ze communiceren, onderhandelen en beslissen. Test en verbeter je culturele kennis met de Country Navigator.

 

Een Chinees zegt nooit nee, dat is hoogst onrespectvol. Hij draait erom heen en zegt: ik kom erop terug. Als je met Japanners iets wilt bespreken, plan dan maar een etentje. Op de vergadering de dag nadien is het slechts een kwestie van handtekeningen plaatsen en afsluiten. Fransen discussiëren graag, dat is bekend. Ze zetten een boompje op waarbij ze hun kennis omstandig etaleren. Terwijl nuchtere Nederlanders heel pragmatisch denken: cut the crap/get to the point.

 

“Het helpt je business geweldig vooruit als je meer weet over de cultuur van je gesprekspartner. Hoe belangrijk is op tijd komen? Hoe communiceert je tegenpartij? Welke houding moet je aannemen aan de onderhandelingstafel? Expliciet of impliciet? Is het een echte spraakwaterval of zuinig met woorden?”, zegt coach Sabine Tobback.

 

Inzicht in relaties, werkwijzen en redenering

De Country Navigator is een tool die inzicht geeft in menselijk handelen. Beslist de baas of is dat een groepsgebeuren? Zijn deze mensen taak- of mensgericht? Ook ‘regulating’ is een onderdeel van de tool. Hoe gaan ze te werk, hoe snel beslissen ze? Gebeurt dit volgens een strak tijdschema of gaan er maanden overheen? Een 3e aspect is de ‘reasoning’ of de manier waarop ze redeneren. Eerder eenvoudig of meer complex? Factueel of mag het gevoel meespelen?

 

Do’s-and-don’ts voor 90 landen

Coach Sabine Tobback: “De webbased tool Country Navigator geeft je do’s & don’ts samen met waardevolle culturele informatie voor liefst 90 landen. En hier komen er dagelijks bij want universiteitsstudenten antropologie in verschillende landen brengen de specifieke geplogenheden in kaart.”

 

Waar sta je nu?

Heel nuttig is de zelftest: test je kennis van het land waar je mee wil onderhandelen door de vragenlijst in te vullen. Druk de rapporten af van de culturen of landen waarmee je kan samenwerken. Dan zie je meteen waar je staat. Ken je de cultuur van je gesprekspartner al redelijk goed of kan je nog heel wat opsteken?

 

De opleiding

Docent Sabine toont de mogelijkheden van Country Navigator tijdens de opleiding ‘Bridging Cultural Differences’ en je leert er meteen zelf mee werken. Tijdens een rollenspel wordt je gedrag desgewenst gespiegeld en geëvalueerd. Je werkt meer bepaald met critical incidences, dat wil zeggen dat de deelnemers vooraf voorbeeldsituaties van een moeilijke samenwerking kunnen doorgeven aan de docent. Tijdens de opleiding worden deze cases in de groep gegooid en besproken. Zo kunnen de deelnemers hun verworven kennis onmiddellijk in de praktijk brengen.

 

De Country Navigator biedt:

  • Culturele etiquette: communiceren, beslissen, netwerken, vergaderen, …
  • Voor meer dan 90 landen
  • Je persoonlijke login geeft snelle toegang tot downloadbare rapporten van de diverse landen
  • Steeds up-to-date

Sabine TobbackCoach Sabine Tobback geeft opleidingen in o.a. leiderschap en groepsdynamiek. Haar passie is het overbruggen van culturele verschillen. Zelf trouwde ze met een Fransman, werkte 12 jaar voor een Amerikaanse firma en woonde een tijd in Nederland.

 

 

Meer info over omgaan met culturele verschillen?

Bij de internationale technologiebedrijf IMEC werken ingenieurs en technici van over de hele wereld intensief samen. De opleiding ‘Bridging Cultural Differences’ bood hen een aantal belangrijke inzichten in hoe hiermee om te gaan. Voor meer informatie over deze opleiding kunt u terecht bij Koen Dierckx, learning consultant bij Kluwer Learning.

 

 

Omgaan met verschillende generaties op de werkvloer

Naast de verschillende culturen, worden ook de verschillende generaties op de werkvloer geanalyseerd. Deze kennis wordt ter beschikking gesteld in de tool Cultural Detective. Cultural Detective geeft inzicht in de 5 topwaarden van iedere cultuur (value lenses). Deze tool is tot stand gekomen door jarenlang antropologisch onderzoek door vele internationale universiteiten. In België zijn dat bijvoorbeeld de universiteit van Gent, Leuven en Luik.

 

 

Avatar foto

Auteur

Koen Dierckx is Learning Consultant bij NCOI Learning en helpt mensen bij het waarmaken van hun leerplannen en -uitdagingen. Hoe? Door samen te bekijken welke leerkeuzes bijdragen tot blijvende leerresultaten en tot de groei van de organisatie. Door de vaardigheden van interne trainers aan te scherpen. En door hulp te bieden bij het uitstippelen van een opleidingsbeleid: duidelijke behoefteanalyses maken, leerdoelstellingen formuleren en leertrajecten uittekenen.

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect