Houden social media mij thuis?

Bedreigen social media de deelname aan studiedagen en congressen? Is het nog de moeite om naar het buitenland te reizen om op de hoogte te blijven van nieuwe trends in je vak? Zou ik bijvoorbeeld niet beter thuisblijven en ASTD volgen via social media?

Hoera! Kluwer stuurt me naar ASTD.
#ASTD2013 is hét internationaal congres voor L&D professionals! Naar jaarlijkse gewoonte vaardigt Kluwer Opleidingen een delegatie af om er de nieuwste trends te ontdekken in L&D. Ik sta te popelen om te gaan, samen met mijn collega Geert Goovaerts en Kluwer-trainer Dan Steer. Tegelijkertijd maak ik mij de bedenking: is het nog wel nodig om tot in Dallas te vliegen om te vernemen wat de ontwikkelingen zijn op vlak van professioneel leren?

Even naar het verleden. In 2008 vatte de Kluwer-delegatie de belangrijkste trends van het ASTD-congres samen voor het thuisfront. Dat gebeurde in de vorm van blogteksten. Twitter bestond toen 2 jaar maar kende nog niet het succes van vandaag. Ook de mogelijkheden van LinkedIn werden nog niet optimaal benut.

Sociaal en up-to-date
Vandaag kan (en wil) een organisatie als Kluwer zich niet meer beperken tot het schrijven van blogs. We zijn ook actief –weliswaar met telkens andere doelen en andere lezers- op Facebook, Twitter (@KluwerLearning, @KluwerOpleiding, @kluwer_be) en LinkedIn. We delen heel wat informatie en kennis via Slideshare. Social media maken integraal deel uit van onze bedrijfscommunicatie. We maken ons sterk dat wij – ondermeer dankzij social media – mee zijn met nieuwe ontwikkelingen in opleiding en ontwikkeling. Over de continenten heen. Waarom dan nog naar de andere kant van de wereld vliegen? Is dat financieel (en ecologisch!) verantwoord?

Het is een feit: the world is connected. (Een tendens die trouwens voorspeld werd op ASTD2008.) Gaat de uitspraak ‘Als het regent in de States, druppelt het in Brussel’ nog wel op? Voor wie er in slaagt social media te gebruiken als filter voor de huidige informatie-obesitas, geldt dit misschien niet meer.

Toch vlieg ik voor Kluwer naar Dallas. Waarom?
Ik wil (letterlijk) op de eerste rij zitten wanneer L&D-goeroes hun ideeën delen. Slagen ze erin me te verbazen? Is er een trend die ik niet zag aankomen?

Ik ben vooral nieuwsgierig naar de mate waarin de sprekers nu al rekening houden met de leertendensen die ze verkondigen. En hoe ze dat doen. Do they teach what they preach? Do they walk their talk?
Hoe integreren zij social learning in hun uiteenzettingen? Welke large scale interventions zetten ze in? Hoe zetten ze leren in om daadwerkelijk te innoveren?

Aan de organisatoren en de sprekers op het ASTD-congres 2013 de taak om de meerwaarde van dit fysiek samentroepen (met 8000 man!) te bewijzen.

En… ik kijk ernaar uit een aantal mensen in levenden lijve te ontmoeten met wie ik vandaag enkel ‘digitaal’ contact heb. Noem me gerust traditioneel, persoonlijk contact blijft mijn voorkeur genieten. Al betekent dat op het vliegtuig springen en naar Texas vliegen.
JiiiHaa, here I come!

Zal ik ook voor u op pad gaan?
Stel je je dezelfde vragen als ik? Lees dan vanaf 19 mei mijn ervaringen en indrukken op learninglive.be. Of reserveer een wrap-upsessie in uw bedrijf. Ik kom in 1,5 uur met plezier de highlights van ASTD2013 presenteren voor u en uw collega’s.

 

Avatar foto

Auteur

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect