Iedereen IT-specialist

Vele bedrijven hebben de voorbije jaren een grondige evolutie doorgemaakt. Het Nieuwe Werken raakt ingeburgerd, organisatiestructuren worden platter, etc. De nood aan vakoverschrijdende en algemene kennis wordt dan ook groter. Enkele trends. 

Het meest populaire opleidingsdomein is sinds jaar en dag hetzelfde: specifieke beroepseigen kennis en vaardigheden. Het gaat dan bijvoorbeeld om presentatietechnieken voor communicatieprofessionals, e-facturatie voor boekhouders, voorraadbeheer voor logistieke professionals, etc. Toch zien we een serieuze daling in het aantal deelnemers voor deze opleidingen. Dat blijkt onder andere uit de Learning Indicator, waarvoor we meer dan 3.500 Belgische professionals bevraagd hebben.

NL_Infographic-04Daar waar in 2012 nog 80% van de professionals een opleiding volgde om beroepseigen kennis en vaardigheden bij te schaven, daalde dat aantal tot 68% in 2013 en 49% in 2014. Daarnaast doen ook opleidingen rond persoonlijke vaardigheden het minder goed: time management, assertiviteit en concentratietechnieken lijken minder prioriteit te krijgen.

Wat wel goed scoort zijn de opleidingen rond alles wat met technologie te maken heeft. ICT-opleidingen bekleden met 26 % de derde plaats. Deze trend wordt bevedstigd bij Kluwer Opleidingen: tegenover 2010 is het aantal inschrijvingen voor ICT-opleidingen bijna verdubbeld!

Dat is geen verrassing: bedrijven hebben er behoefte aan al hun medewerkers op technologisch vlak een zekere basiskennis mee te geven. Technologie blijft niet langer beperkt tot de IT-afdeling alleen. Meer medewerkers dan ooit moeten vertrouwd geraken met het gebruik van tablets voor sales, mobiele applicaties of social media. We zien overigens ook dat ‘nieuwe’ technologische tools ingezet worden om het leren te ondersteunen. Heel wat mensen gebruiken hun tablet of smartphone om professioneel up-to-date te blijven, zeker als ze dat ’s avonds of in het weekend doen.NL_Infographic-06

Daarnaast stellen we vast dat opleidingen projectmanagement in de lift zitten. Ook dat komt niet als een grote verrassing. Medewerkers staan in deze kenniseconomie voor heel andere uitdagingen dan enkele jaren geleden. Organisatiestructuren worden platter, er wordt meer op projectbasis gewerkt of in tijdelijke teams, etc. Maar dat heeft uiteraard gevolgen. Op projectbasis werken betekent dat je erg flexibel moet zijn, zowel wat de uitvoering van het werk betreft als de rol die je opneemt. Daarnaast moet je kunnen omgaan met de stress van korte deadlines en de korte levensduur van projecten. Die uitdagingen verklaren wellicht het succes van opleidingen die op die onderwerpen focussen.

Meer weten over Learning Indicator 2014?

Opleiding nodig?

Kluwer Opleidingen zet u op weg met de juiste programma’s in:

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect