“Installeer je kantoor op de werkvloer in plaats van op de hr-afdeling”

“Installeer je kantoor op de werkvloer in plaats van op de hr-afdeling”
Wat maakt iemand vandaag tot een goede hr-professional? Hr-specialist en docent Patrick Van Aeken stoomt met de opleiding ‘Hrm van A tot Z’ cursisten klaar voor een verdieping in de hr-praktijk. Een vak dat vandaag niet enkel sociale vaardigheden vereist maar ook een grondige kennis van data en business.

Wat maakt iemand vandaag tot een goede hr-professional? Hr-specialist en docent Patrick Van Aeken stoomt met de opleiding ‘Hrm van A tot Z’ cursisten klaar voor een verdieping in de hr-praktijk. Een vak dat vandaag niet enkel sociale vaardigheden vereist maar ook een grondige kennis van data en business. “De investeringen om mensen aan te trekken, te behouden en te belonen maken voor bedrijven het verschil in de toekomst.”

Know the business!

Als Patrick Van Aeken op dit moment een hr-professional zou moeten aannemen, waarop zou hij dan selecteren? “Iemand met goede sociale vaardigheden: beïnvloedingsvaardigheden, communicatievaardigheden en inlevingsvermogen.” Het zijn bekende competenties die we verwachten van hr-professionals. Maar Van Aeken voegt daaraan toe: “Ook iemand met een groot leervermogen en liefst iemand met businesservaring.”

Die kennis van de business betekent vandaag een meerwaarde als hr-professional. De term ‘Hr business partner’ is ondertussen stevig ingeburgerd. Steeds meer mensen die in hr terechtkomen, stromen door vanuit de business. Een goede evolutie, vindt Van Aeken. “Het zijn mensen die de taal van de business kennen en weten waar het bedrijf zijn winsten haalt. De kans is groter dat zij met simpele, no-nonsense hr-toepassingen komen.” Voor hr-professionals die deze achtergrond niet hebben, raadt Van Aeken aan om voeling te houden met wat er in de business gebeurt. “Installeer je kantoor op de werkvloer in plaats van op de hr-afdeling. Praat met mensen uit de business. En loop regelmatig stage binnen de businessactiviteiten.”

“Het volstaat niet om goede ideeën te hebben. Je moet ze ook verkocht krijgen.”

Data-driven én people-driven

Naast businesskennis, moeten hr-professionals ook kunnen inspelen op trends in het hr-vak. Patrick Van Aeken ziet drie belangrijke tendensen in hr, die ook aan bod komen in de opleiding. “Een eerste trend is dat hr veel meer data-driven is dan vroeger. De cijfers en people analytics waarover je beschikt, moet je kunnen analyseren en vertalen naar concrete actieplannen.” Daarnaast moet je als hr-professional heel sterk zijn in mensen overtuigen. “Het volstaat niet om goede ideeën te hebben”, zegt Van Aeken. “Je moet ze ook verkocht krijgen. Daarom zijn goede communicatie- en overtuigingsvaardigheden cruciaal.” De laatste jaren ziet hij ook een derde trend: de rol die Dave Ulrich zo treffend beschrijft als Human Capital Curator, die zorgt dat talent op een goede manier ontwikkelt en wordt ingezet in het bedrijf. “Het zijn de mensen die zorgen voor het succes van je organisatie. Draag dus zorg voor die talenten. Want de investeringen van een bedrijf om mensen aan te trekken, te behouden en juist te belonen, maken het verschil in de toekomst.”

Die verbreding en verdieping als hr-professional naar een hr business partner en Human Capital Curator, ziet Van Aeken ook in de profielen van deelnemers die de opleiding ‘Hrm van A tot Z’ volgen bij Kluwer Opleidingen. “De laatste jaren zie ik steeds meer mensen die willen evolueren naar een hr generalistenrol”, zegt hij. “Ze hebben bepaalde aspecten van het vak onder de knie, zoals bijvoorbeeld rekrutering, selectie en human development. Maar ze willen een bredere blik op de business en op hr.” En het liefst willen ze die verworven kennis ook snel kunnen toepassen op de werkvloer. “Leren is aan het evolueren”, duidt Van Aeken. “De focus ligt steeds meer op concrete toepasbaarheid en op de ‘Wat ga je daarmee doen?’-vraag. Daarom werken deelnemers tijdens onze opleiding een praktijkcase uit. Zo vertalen ze wat ze geleerd hebben concreet naar de werkvloer.”

“Deze opleiding is vaak een opstap naar meer verantwoordelijkheid in het hr-domein”

Theorie vertalen naar bedrijfscase

De cursisten krijgen individuele coaching rond hun case en op de laatste dag van de opleiding presenteren ze die aan de andere deelnemers. Patrick Van Aeken merkt dat de cases vandaag in de helft van de gevallen gaan over psychosociaal welzijn. “Hoe bouw ik een politiek uit op vlak van stress en welzijn? Hoe integreer ik medewerkers na een burn-out weer op de werkvloer? Het zijn blijkbaar thema’s waar veel hr-professionals vandaag mee te kampen hebben.” Daarnaast komen ook klassieke thema’s, zoals een hr-beleidsplan maken, aan bod.

‘Hrm van A tot Z’ is een opleiding met drie grote doelstellingen: kennis vergaren over de meest actuele modellen en theorieën op elk domein van hr, die kunnen vertalen en toepassen in de eigen organisatie en tot slot een case realiseren. “De kennis die ze in de opleiding verwerven heeft vaak invloed op de verdere loopbaan van de deelnemers”, zegt Van Aeken. “Zo zag ik cursisten evolueren van L&D-professional naar hr-professional, of van selectieconsultant naar L&D-verantwoordelijke. Je ziet dat dit een opstap kan zijn naar meer verantwoordelijkheden binnen het hr-veld.”

Wat hem na al die keren dat hij de opleiding gaf het meest is bijgebleven? “De verhalen van medewerkers en hun persoonlijke evolutie.” Van Aeken hoorde soms ook beklijvende en aangrijpende problemen binnen bedrijven. “Dat ging over verhalen van mensen met een zware burn-out tot zaken die heel erg fout liepen binnen hr. Dan merk je dat een slecht hr-beleid een zware impact kan hebben op bepaalde medewerkers. Maar viceversa geldt het ook: met een goed hr-beleid kan je je medewerkers laten groeien en kan je geweldige resultaten neerzetten als bedrijf.”

Wat cursist Lore Van Roy vond van de opleiding?

“Hrm van A tot Z is een heel volledige opleiding waarin je alle domeinen van hr leert kennen. Andere opleidingen kunnen soms te theoretisch of te high level zijn. Maar hier krijgen we heel waardevolle, concrete leerpunten aangereikt. De docenten zijn ervaren experten uit het veld die bruikbare tips geven op heel diverse domeinen. Ik zou dit traject zeker aanraden. Je kan dan wel ervaring hebben in één deel van hr, deze opleiding geeft echt een totaalbeeld.” Lore Van Roy, Hr Specialist, Terumo BCT Europe.

Meer weten?

Wilt u u verder verdiepen in het hr-vak? Volg dan de basisopleiding ‘Hrm van A tot Z’. Patrick Van Aeken coördineert deze opleiding.

Hebt u al een stevige hr basis, maar wilt u zich verder verdiepen? Volg dan de Hr Business Partner: masterclass.

Biografie

Patrick Van Aeken is docent bij Kluwer Opleidingen en zaakvoerder bij Van Aeken HRD Services BVBA. Tot 2013 werkte Patrick o.m. als director Center of Excellence W3 (Lean Transformation) en als Talent Director bij AXA. Hij was regelmatig actief op internationaal niveau als lid van het international training & development committee van de AXA group worldwide. Hij is vandaag actief als trainer en business coach in thema’s zoals HR, leadership en change. Hij is gecertificieerd in diverse tools zoals MBTI, Insigths, LEGO Serious Play, en deelt geregeld zijn ervaringen als docent bij Kluwer Opleidingen.

Auteur

Audrey Van den Bempt is productmanager voor de opleidingen, trainingen en congressen in HSE en in het hr-domein. Ze volgt nauwlettend de trends en ontwikkelingen op en vertaalt ze in praktijkgerichte opleidingen die beantwoorden aan de leerbehoeften van hr- en HSE-professionals vandaag.

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect