L&D door de ogen van Els Overbergh van Microsoft

Welke L&D-trends mag u niet missen? We vroegen het aan enkele ervaren stemmen uit L&D-land. Vandaag leest u het antwoord van Els Overbergh, HR-director bij Microsoft.

1. Wat was volgens u de opmerkelijkste ontwikkeling op het vlak van L&D het voorbije jaar?

“Ik merk een zekere onvrede op wat het aanbod aan opleiding- en trainingprogramma’s betreft. Het is alsof de sector zichzelf onvoldoende heruitvindt. Ik zie weinig innovaties in het L&D-landschap. Dat is gevaarlijk, want dat kan bij het publiek leiden tot een vorm van ‘leermoeheid’. Tegelijk besef ik dat ‘leren’ een zeer moeilijk terrein is. Hoe zorg je dat iemand iets echt oppikt en dat omzet in gedrag? Er is nog veel werk aan de winkel om dat helemaal uit te dokteren.

Een andere ontwikkeling die me opvalt, is gamification binnen het leerproces, een trend die wij als bedrijf bij Microsoft uiteraard zeer relevant vinden. Zelf experimenteren we er ook mee, maar nog maar in een beginfase. Soortgelijke ‘nieuwe’ leervormen zoals e-learning of leren via social media lijken me nuttig voor bepaalde topics, bijvoorbeeld om technische content te blokken. Voor andere skills, zoals mensen aansturen of het brengen van moeilijke boodschappen, lijken die leervormen me moeilijker inzetbaar.”

 

2. Wie of wat is uw grootste inspiratie?

“Eigenlijk iedereen, elk op zijn manier. Ik put zowel inspiratie uit mijn team, uit mijn collega’s in de business als uit HR-collega’s in andere landen. Als ik inspiratie zoek, heeft dat meestal te maken met hoe teams evolueren, resultaten behalen en daar engagement uit halen.”

 

3. Wat is het komende jaar uw grootste professionele uitdaging?

“Microsoft is een bedrijf in transformatie. We evolueren van een klassieke software verkoper naar een speler in het erg competitieve technologische domein waar productiviteit, platformen, consumenten en nieuwe toepassingen de drivers zijn.

Onze HR-uitdagingen zijn daaraan gelinkt. Hoe begeleiden we onze medewerkers doorheen die transformatie en zorgen we ervoor dat ze alle skills bezitten, zowel technisch als sociaal? Opleiding speelt daar een belangrijke rol in. Wij trainen onze medewerkers voortdurend over de evoluties van onze producten en diensten.

Tegelijk willen we onze mensen wapenen tegen onder andere de stress die gepaard gaat met de veranderingen die we meemaken. Dat is een uitdrukkelijke vraag van onze medewerkers. Dit jaar zijn we gestart met een opleiding mindfulness. Die was meteen volzet.”

 

4. Welke goede voornemens maakt u in uw job?

“Ik wil altijd blijven bijleren en geloof daarom erg sterk in het principe van ‘learning on the job’. Ik probeer tijd te maken om te leren van collega’s, bijvoorbeeld door heel bewust meetings bij te wonen met de business partners binnen Microsoft.

Verder zou ik graag iets minder formeel aan HR doen. Ik bedoel daarmee dat een teveel aan regels soms in de weg loopt van goede intenties. Een duidelijke cultuur, bedrijfswaarden en ‘guiding principles’ in een sfeer van vertrouwen kunnen ervoor zorgen dat we geen nood meer hebben aan een ‘overload’ aan regels en policies. Daar is Het Nieuwe Werken overigens deels op gebaseerd.”

 

5. Wat wordt volgens u de trend in L&D?

“Het gebruik van interactieve tools, van gaming… Het fun-element binnen leren zal zonder twijfel sterker aanwezig worden. Ik verwacht ook dat het draagvlak groter wordt om de effecten van leren te meten. De ROI ervan in kaart brengen, dat is moeilijk maar relevant. Als je grote groepen op training stuurt, moet dat opbrengen.”

 

Els Overbergh is HR-director bij Microsoft.

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect