L&D door de ogen van Lesley Arens van VOV Lerend Netwerk

In augustus werd Lesley Arens de nieuwe directeur van VOV Lerend Netwerk. Hoe kijkt ze naar L&D nu en in de toekomst? Hoe heeft zij L&D zien evolueren en wat zijn de grotere uitdagingen volgens haar?

 

1. Wat was volgens u de opmerkelijkste ontwikkeling op het vlak van L&D het voorbije jaar?

Ik was verrast door de resultaten van de Kluwer Learning Indicator 2014 toen ik las dat klassikaal leren nog altijd de meest populaire manier van leren is. Dat doet veronderstellen dat er de voorbije vijf jaar nog niet zoveel ‘veranderd’ is. Zelf volg ik ook graag opleiding in een klassikale setting maar voor mij dient wat ik leer ‘in de klas’ vooral als kapstok waaraan ik andere meestal informele (leer)ervaringen kan ophangen.

Klassikaal leren zal volgens mij altijd een plaats behouden als het gaat over L&D, maar het zal minder en minder volstaan ‘an sich’. Het leerrendement zit volgens mij in de complementariteit, in de aanvulling van dat klassikaal leren met andere vormen van leren, die moeten kunnen verschillen van werknemer tot werknemer. En daar zie je best wel veel nieuwe vaak digitale leervormen die al dan niet ingeburgerd geraken op de werkvloer.

Een andere ontwikkeling die ik vaststel, is dat de verantwoordelijkheid om bij te leren en zich te blijven ontwikkelen meer en meer quasi uitsluitend bij het individu gelegd wordt. Dit manifesteert zich zowel op de werkvloer als in onze maatschappij in het algemeen. Als je ervan uitgaat dat ieder individu heel goed weet wat hij of zij wil, wat zijn of haar (professionele) doelstellingen zijn, is dit een positieve ontwikkeling. Ik twijfel er echter aan of dit wel degelijk het geval is, ik vermoed van niet.

 

2. Wie of wat is uw grootste inspiratie?

Ik heb niet één grote goeroe. Als ik één naam noem, doe ik iemand anders oneer aan. Ik geloof ook niet in één specifiek model. Er bestaat geen ‘one size fits all’, er is ook geen ‘ultiem boek’. Bestonden die wel, dan waren we er allemaal al lang mee aan de slag, toch?

Ik laat me wel graag inspireren door boeken, seminaries, opleidingen, ‘grote en minder grote’ mensen en stel me daarom heel open en toegankelijk op naar iedereen. Ik laat me hierbij leiden door serendipity, kwetsbaarheid en authenticiteit en heb geleerd dat echte leiders zelden verpakt zijn in maatpak. Soms vind je ze gewoon op de trein, bij de bakker, op een netwerk. Vermomd. Maar je herkent ze, omdat ze je inspireren. Gewoon door wie ze zijn in al hun kwetsbaarheid en authenticiteit.

 

3. Wat wordt volgens u dé trend in L&D?

Als ik ze zou moeten oplijsten, denk ik onder andere aan:

  • mobiel leren met apps en leren op tablet, smartphone
  • leren via YouTube
  • social learning
  • gamification
  • aan de vraagzijde: opleiding moet on the job, snel, gepersonaliseerd en eenvoudig te implementeren zijn
  • aan de aanbodzijde: opleidingen moeten razendsnel aanpasbaar zijn aan de continu veranderende noden op de arbeidsmarkt en in een specifiek bedrijf

De uitdagingen voor HR en L&D zijn complex en hebben betrekking op veel meer domeinen dan HR en L&D alleen. Ik geloof meer in scenario-denken dan dat ik geloof in trends. Trends zijn een verhaal van korte termijn. Ik richt me liever op uitdagingen op langere termijn en wil proberen om te anticiperen op de ‘grote’ toekomstige veranderingen. Omdat het grootste deel van die veranderingen zich afspelen buiten de eigen organisatie, is het belangrijk om voldoende naar buiten te treden, in interactie gaan en samen te werken.

 

Lesley Arens is directeur van VOV Lerend Netwerk.

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect