L&D in 2013 door de ogen van Dominique Vosse, Boehringer-Ingelheim

Deze week vroegen we aan Dominique Vosse, HR Talent Manager bij Boehringer-Ingelheim, wat voor haar de belangrijkste L&D-ontwikkelingen waren van 2012. Welke uitdagingen ziet zij voor 2013?

Wat was volgens u de opmerkelijkste ontwikkeling op het vlak van L&D in 2012?
“Zonder twijfel de sociale media als middel om te leren, hoewel die daar oorspronkelijk niet op gericht waren. Maar het is via die kanalen zo eenvoudig om snel met anderen te connecteren, kennis door te geven en daarop te reageren, dat ze zeker een meerwaarde zijn. Via de sociale media ontstaan er ook heel vlug discussies over allerlei topics.

Een punt van kritiek is dat de participatiegraad best wat hoger mag. Je kunt de mond vol hebben van nieuwe leermethodes maar die vragen vaak ook een zekere inspanning en deelname. Op dat punt haken te veel mensen af, vrees ik. Ik vind ook dat L&D-professionals zelf nog veel te weinig actief zijn op sociale media, (zo blijkt ook uit de cijfers van de Kluwer Learning Indicator 2012, nvdr.) hoewel dat toch de kanalen zijn waar iedereen nu over spreekt en waarvan je toch geacht wordt je daar professioneel enigszins in te verdiepen.”

 

Wie of wat is uw grootste inspiratie?
“Ik kan daar niet echt een persoon op plakken. Mijn grootste inspiratie zijn wellicht collega L&D’ers die ik hoor spreken, op congressen bijvoorbeeld. Dat kunnen zowel bekende als minder bekende namen zijn. Wat ik altijd interessant vind, is hoe zij bepaalde uitdagingen aanpakken. Mijn inspiratie bevindt zich dus vooral in de praktijklessen van anderen. Ik haal ook veel uit boeken, maar die gaan vooral over managementtechnieken. Wat L&D betreft, geef ik de voorkeur aan praktijkvoorbeelden.”

 

Wat is dit jaar uw grootste professionele uitdaging?
“De jonge generatie laten inzien dat L&D essentieel is om vandaag carrière te maken. Serial mastering, een term die ik heb opgepikt van Lynda Gratton, is daarbij belangrijk. Dat betekent dat je je niet altijd verticaal moet willen ontwikkelen, maar dat het ook loont om verschillende competenties naast elkaar te plaatsen. Het kunnen combineren van verschillende competentiegebieden wordt overigens almaar belangrijker om te groeien, meer zelfs dan zeer veel te weten over één domein. Een gevolg daarvan is dat jongeren misschien minder snel carrière zullen maken, maar dat raad ik hen ook aan.

We moeten langer werken dan vroeger; een goede reden om je loopbaan trager, breder en duurzamer uit te bouwen. Bovendien moet je tegenwoordig multi-inzetbaar zijn. Bijgevolg zal je meer tijd spenderen aan leren.”

 

Wat is uw goede voornemen voor dit jaar?
“Zeven jaar geleden heb ik mijn persoonlijk coachingcertificaat gehaald. Dit jaar wil ik een certificaat ‘systemic coaching’ halen aan de Academy of Executive Coaching in Londen. Dan kan ik ook groepen coachen binnen bedrijven. Systemic coaching heeft te maken met het aanleren van gedrag. Het gebeurt steeds  meer. Het leereffect ervan is ook groter. We merken echt dat deze vorm van coaching eigenlijk noodzakelijk is om veranderingsprocessen succesvol te laten zijn binnen een bedrijf. Dat boeit me. Het is een van mijn professionele passies.”

 

Wat wordt volgens u dé L&D-trend van het jaar?
“Ik denk dat we niet veel nieuws meer moeten uitvinden. Een trend creëren om de trend zelf, lijkt me niet de goede manier van werken. Wat ons bedrijf betreft: wij gaan het komende jaar veel meer aan e-learning doen. We hebben daarvoor een nieuw platform ontwikkeld op corporate niveau. Al onze verkopers hebben ook een iPad, waarop ze tussen twee afspraken door leermodules kunnen gebruiken. Dat spaart hen weer wat tijd.”

 


Dominique Vosse is HR Talent Manager bij Boehringer-Ingelheim.

 

 

Volgende keer in ‘L&D door de ogen van…’:
Filip Claeys
, hr manager bij ON Semiconductor.

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect