L&D in 2013 door de ogen van Katleen Lambregs, Fluxys Belgium

Vandaag in de rubriek ‘L&D door de ogen van…’: de visie over L&D van Katleen Lambregs, training & development officer bij Fluxys Belgium. Wat zijn volgens haar de focuspunten op vlak van learning & development?

Wat was volgens u de opmerkelijkste ontwikkeling op het vlak van L&D het afgelopen jaar?
“Voor mij was dat de pertinente plaats die opleiden en ontwikkelen heeft gekregen in het dagelijkse werken van onze medewerkers. Dat is volgens mij ook dé plaats waar learning en development thuishoort. Weg van de classroom, naar ‘hier’, voor mijn pc, tussen de collega’s, in de vergadering, samen met mijn team… De behoefte aan en vraag naar dergelijke leermomenten en -oplossingen wordt steeds duidelijker. We zijn nog niet op het punt beland dat er overal leertools beschikbaar zijn, maar die mindset is er al. Concreet betekent dat een aanpassing van ons leeraanbod: meer korte modules, hapklare smakelijke leerbrokken.”

 

Wie of wat is uw grootste inspiratie?
“Dat zijn mijn collega’s, de mensen op de vloer. Zij inspireren me om mijn methodologieën, mijn antwoorden, mijn leermenu aan hen aan te passen. Het valt ook op dat we almaar meer spontane vragen krijgen over opleiding, op alle niveaus, zowel van medewerkers als van leidinggevenden.”

 

Wat is dit jaar uw grootste professionele uitdaging?
“De juiste antwoorden vinden op de leervragen die we krijgen van onze medewerkers. Daar zijn we permanent mee bezig. We willen ook pertinenter en creatiever werken. Een van de ideeën die we hebben, is te werken met een soort van learning passport en learning guides. We willen af van de traditionele syllabus en de onaangepaste slides die mensen krijgen na een opleiding. Die willen we ruilen voor een praktisch cahier waarin mensen, op hun maat, kunnen noteren, wat leren, meenemen en toepassen.”

 

Wat is uw goede voornemen voor dit jaar?
“Als hr-afdeling blijven de pioniersrol vervullen om de grenzen van L&D te verleggen, zelf oefenen in de uitbouw van de lerende organisatie en de positieve resultaten hiervan uitdragen naar de andere afdelingen in ons bedrijf.”

 

Wat wordt volgens u dé L&D-trend van het komende jaar?
Het Nieuwe Leren, hoop ik. Dat kan er wat uitzien als Het Nieuwe Werken, maar dan voor learning en development. Belangrijk daarbij is te weten en te begrijpen wie de ‘leerling’ is en die de middelen te geven om verantwoordelijkheid op te nemen en ownership aan te tonen wat het eigen leren betreft.

Traiter les gens en adulte, is daarbij de boodschap: stoppen met handjes vasthouden en starten met gericht begeleiden. We moeten het ritme van de actuele generaties volgen en mensen leren leren via participatie en dialoog.

Ik hoop alleszins dat learning en development fris en jong van geest blijft om zo iedereen die dat wilt te inspireren. Ik zal mijn steentje alvast bijdragen.”

 

 

Katleen Lambregs, Training & Development Officer bij Fluxys Belgium.

 

 

Volgende keer in ‘L&D door de ogen van…’:
Chantal Indekeu
, learning & development director bij STIB-MIVB.

 


Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect