Leidinggevenden leren bij voorkeur van elkaar

Vaak zijn leidinggevenden enthousiast over opleidingen… voor medewerkers. Opleidingen voor zichzelf? Geen prioriteit! Hebben ze niet al alles geleerd en gedaan? Neen, zo blijkt uit een geslaagde case bij BNP Paribas Investment Partners Belgium.

Leidinggevenden willen de competentie van medewerkers aanwakkeren en voeden. Prima. Daarbij wordt geregeld over het hoofd gezien dat ook leidinggevenden kunnen bijleren. De Kluwer Learning Indicator 2012 leerde ons dat de behoefte bij leidinggevenden naar meer kennis en vaardigheden (60,8%), algemene persoonlijke vaardigheden (43%) en leadership en leidinggeven (42,7%) verrassend groot is.
In elk geval groter dan men doorgaans erkent.

 

Netwerk en kritische massa
“Bij BNP Paribas Investment Partners Belgium kwam een opleidingsprogramma tot stand na een opmerkelijke analyse”, vertelt Mireille Bavré. “Leidinggevenden hebben (te) weinig tijd voor persoonlijke ontwikkeling. Bovendien gaat het vaak om een individuele ontwikkeling, terwijl managers ook behoefte hebben aan netwerking
en aan het (vertrouwelijk) delen met ‘peers’, collega-managers van hun niveau.”
Is dit herkenbaar? Onthoud dat er een kritische massa nodig is om leadership
in de praktijk te laten evolueren. En dat het programma niet stopt bij de opleiding.

 

Slow training
Hoe pak je een effectieve opleiding voor leidinggevenden aan? Mireille Bavré (Linkpower-Kluwer) en Paul Sutherland (BNP Paribas Investment Partners Belgium) lieten tijdens Meet & Greet 2012 in hun kaarten kijken. “Er kwam binnen BNP een programma tot stand dat managers toeliet zich een jaar lang gezamenlijk te ontwikkelen: een voortraject (met individuele gesprekken, persoonlijke lectuur en opdrachten) en vijf gemeenschappelijke sessies. Gevolgd door een natraject waarbij BNP de deelnemers de kans gaf om alles in de praktijk om te zetten”, licht Mireille toe. “Een atypische vorm, die leidinggevenden toelaat om echt actoren van verandering te worden”, aldus Paul Sutherland. “Een vorm van ‘slow training’!”

 

Wissel ideeën uit
Onderschat dat natraject niet. “Het laat de deelnemers toe om ideeën in de praktijk
om te zetten, om aan zelfevaluatie te doen en om ideeën met anderen uit te wisselen”, legde Paul Sutherland uit. “Eigenlijk is dat derde deel het belangrijkste.”
Welke onderwerpen komen in aanmerking voor een dergelijk programma?
Hoe communiceer je de strategie? Hoe leid, coach en valoriseer je? Hoe creëer je enthousiasme en team spirit? Maar ook: Hoe maak je weldoordachte beslissingen?
Hoe beheer je je persoonlijke ontwikkeling?

 

Niet vrijblijvend
Een programma als dit kan niet vrijblijvend zijn. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze ervoor open staan, dat ze altijd aanwezig zijn (er mag één joker worden ingezet), dat ze de voorbereiding niet overslaan én dat ze achteraf hun bevindingen in de praktijk omzetten. “Naast dit persoonlijke engagement van de deelnemers regelt het bedrijf een continue coaching”, zegt Mireille Bavré. “Door het management, door het ‘support team’ van HR en door externe consultants.” Het resultaat? Wakkere leidinggevenden die optreden als een team!

 

Mireille Bavré is trainer en coach bij Linkpower-Kluwer.
Hier kunt u de
presentatie downloaden die Mireille Bavré en Paul Sutherland gaven tijdens Meet&Greet 2012 over dit opleidingstraject voor leidinggevenden.

 

 

Avatar foto

Auteur

NCOI Learning: een team van experts die organisaties en professionals tips aanreiken over leren en ontwikkelen

Lees ook

Zoek

Nieuws per domein

Meest gelezen

Let's connect